Pirkkala varautuu uudessa koulukeskuksessa 50 Me:n kiinteistö-leasing rahoitukseen - Pirkanmaa - Aamulehti

Pirkkala varautuu uudessa koulukeskuksessa uudenlaiseen rahoitukseen: tarve 50 miljoonaa euroa

Naistenmatkan ja Suupannniityn koulut, varhaiskasvatus, nuorisotilat ja monitoimitila saman katon alle.

Uusi koulukeskus sijoittuu Pirkkalassa lukion läheisyyteen. Koulukeskuksen alueen liikuntapalvelut päätetään erikseen.

26.11.2019 7:03

Aamulehti

Pirkkalan kunnanhallitus esitti maanantai-iltana kunnanvaltuustolle uuden koulukeskuksen hankesuunnitelman ja rahoitusmallin hyväksymistä.

Kiinteistö-leasingmallilla jo toteutetun Pirkkalan yhteislukion naapuriin ehdotetaan yli 18 000 neliömetrin ja liki 1 400 lapsen yksikköä, joka toteutettaisiin vuosina 2021–2025.

Koulukeskushankkeen rahoitus toteutetaan esityksen mukaan kiinteistöleasing-mallilla, siten että hankkeen kokonaisrahoitustarve on enintään 50 miljoonaa euroa.

Uudistamisen tarkoituksena on tuoda saman katon alle alueella olemassa olevien Naistenmatkan 0–6 luokkien koulun ja Suupanniityn 7–9 luokkien koulun opetus ja tilat sekä täydentää niitä varhaiskasvatuksen tiloilla. Lisäksi keskukseen rakennetaan nuorisotiloja sekä monitoimitila kokous-, koulutus- ja kulttuurikäyttöön.

Opetustilat ovat nykyisen opetussuunnitelman mukaisesti avoimia ja joustavasti muuntuvia. Käytävätiloja voidaan hyödyntää työskentelytiloina.

Yhteistyötä viereisen lukion kanssa

Koulutalon oppilasmäärä eri vuosiluokilla vaihtelee koulukeskuksen elinkaaren aikana. Ensimmäisinä toimintavuosina yläkouluikäisten määrä on suuri, mutta tavoitteena pidemmällä aikavälillä on, että 3–6 luokat ovat 4-sarjaisia ja 7–9 luokat 8-sarjaisia.

Erityisopetuksen pienluokkia tulee koko kampuksessa olemaan kymmenen. Kampuksen tilasuunnittelussa varaudutaan myös vaativan erityisopetuksen edellyttämiin erityistiloihin.

Kampus toimii kiinteässä yhteistyössä viereisen Pirkkalan yhteislukion kanssa mahdollistaen myös tilojen yhteiskäytön.

Liikuntatilat eivät mukana suunnitelmassa

Suunnitelma ei sisällä liikuntasalia, vaan koululiikuntatilat ovat viereisessä vapaa-aikakeskuksessa tai kehitettävässä urheilukampuksessa. Vapaa-aikakeskuksen nykyiset liikuntatilat eivät ole riittävät ja tuleva laajennustarve täsmentyy suunnittelun edetessä.

Varhaiskasvatuksessa 168 laskennallista hoitopaikkaa, esi- ja alkuopetuksessa noin 200 lasta ja koulutalossa noin 1 000 oppilasta eli kysymyksessä on lähes 1 400 lapsen kokonaisuus. Lisäksi viereisessä yhteislukiossa on 300 oppilasta. Henkilöstöä koulukeskuksessa on noin 200.

Vanhan purkaminen maksaa 800 000 euroa

Alustava arvio koulukeskuksen rakentamiskustannuksista on 45,15 miljoonaa euroa arvonlisäverottomana. Lopulliset kustannukset tarkentuvat suunnittelun edetessä ja kun urakkatarjoukset on saatu.

Hankkeen rakentamiskustannukset ovat merkittävin yksittäinen kustannuserä, mutta hankekokonaisuuteen liittyy myös muita kustannus- ja rahoituseriä, jotka lisäävät hankkeen kokonaiskustannuksia.

Alustava arvio nykyisten rakennusten purkukustannuksista on 800 000 euroa lisättynä arvonlisäverolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: