Pirkanmaa ui vastavirtaan – Työttömyys lisääntyy, tilanne huolestuttavin Tampereella - Pirkanmaa - Aamulehti

Pirkanmaa ui vastavirtaan – Työttömyys lisääntyy, tilanne huolestuttavin Tampereella

Työllisyyskokeiluissa valtiolta siirtyisi kokeilun ajaksi kuntiin te-toimistojen työntekijöitä.

26.11.2019 8:13 | Päivitetty 26.11.2019 8:27

Aamulehti

Pirkanmaan työllisyys on ajautunut erikoiseen ristiriitaan. Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi lokakuussa vuoden takaiseen verrattuna 4,9 prosentilla, mutta samaan aikaan avoimia työpaikkoja oli lähes 900 enemmän kuin vuotta aiemmin.

Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi vuodessa lähes tuhannella (992) henkilöllä. Työttömiä oli maakunnassa yhteensä 21 163. Työttömyysaste oli 8,7 prosenttia.

Kuntakohtaiset erot ovat kuitenkin suuria. Vakavin on tilanne Tampereella, jossa työttömyysaste on jo yli 10 prosenttia (10,5). Ympäristökunnissa tilanne on huomattavasti lohdullisempi. Paras tilanne on Pirkkalassa (5,5) ja Ylöjärvellä (5,8), joissa työttömiä työnhakijoita oli alle 6 prosenttia työvoimasta. Alle 6 prosenttiin pääsivät Pirkanmaalla myös Vesilahti, Punkalaidun ja Juupajoki.

Hyvä uutinen oli myös se, että rakennetyöttömyys ja pitkäaikaistyöttömyys ovat helpottuneet selvästi.

Uusia avoimia työpaikkoja maakunnassa oli lokakuussa 6 500. Eniten avoimia työpaikkoja oli palvelu- ja myyntitöissä.

Pirkanmaa oli Suomen maakunnista ainoa, jossa työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi. Työllisyyskatsauksen tehneen ely-keskuksen mukaan työttömyyden kasvuun maakunnassa on kaksi syytä. Kuntouttavaan työtoimintaan osallistuneet ovat siirtyneet työttömiksi ja toisaalta työttömyyttä ovat lisänneet myös yt-neuvottelut.

Suurinta työttömyyden kasvu oli 30–49-vuotiaiden ja 55–59-vuotiaiden ikäryhmissä. Alle 20-vuotiaiden työllisyys sen sijaan parani.

Työttömyys koskettaa edelleen eniten keskiasteen koulutettuja. Heidän osuutensa kaikista työttömistä työnhakijoista oli noin puolet. Neljäsosa työnhakijoista oli korkea-asteen koulutettuja.

Pirkanmaan työttömistä enemmistö on miehiä. Esimerkiksi Tampereella työttömistä työnhakijoista miehiä oli noin 7 000, naisia 5 500.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: