Akaan hyvinvointikeskus yhdistää Toijalan, Viialan ja Kylmäkosken sote-palvelut - Pirkanmaa - Aamulehti

Akaan hyvinvointikeskuksen katon alle usean terveysaseman palvelut, – tällainen keskuksesta on tulossa

Viialan ja Kylmäkosken kuntakeskuksiin ei enää jää mitään sote-palveluita. Niiden ja Toijalan terveyskeskusrakennukset tyhjenevät.

Arkkitehtitoimiston havainnekuvassa Akaan tuleva hyvinvointikeskus näyttää tältä.

5.12.2019 9:48 | Päivitetty 5.12.2019 14:36

Aamulehti

Akaan asukkaat saavat puolentoista vuoden kuluttua kaikki sosiaali- ja terveyspalvelunsa samasta paikasta Toijalan aseman viereen rakennettavasta hyvinvointikeskuksesta. Maanrakennustyöt Matinpuiston kentällä Ryödintie 16:ssa alkoivat maanantaina.

Rakennukseen siirtyvät nykyisten Toijalan, Viialan ja Kylmäkosken terveysasemien kaikki toiminnat, joten lähipalveluita entisille paikoille ei jää. Palvelujen keskittämistä alettiin pohjustaa jo muutama vuosi sitten, kun pohdittiin, mitä nykyisille huonokuntoisille terveysasemarakennuksille pitäisi tehdä. Vanhan korjaamisessa todettiin riskejä.

Maanrakennustyöt Akaan hyvinvointikeskuksen tontilla Matinpuiston kentällä Toijalassa alkoivat maanantaina.

Kaupunginjohtaja Antti Peltola kertoo, että Akaassa on jo nyt parannettu ja parannetaan joukkoliikenneyhteyksiä, jotta tuleva hyvinvointikeskus olisi kaikkien saavutettavissa.

Palvelujen keskittäminen oli edellytyksenä myös poikkeusluvalle, jonka sosiaali- ja terveysministeriö myönsi 13,7 miljoonaa euroa maksavalle hyvinvointikeskukselle loppukeväästä. Lisäksi kalustoa hankitaan noin puolellatoista miljoonalla eurolla. Rakennus nousee velkarahalla.

Vuodeosastot muualle

Peltolan mukaan hyvinvointikeskuksen sijainti on erinomainen Toijalan aseman kupeessa pääradan varressa. Se on osa parhaillaan kehitettävää asemanseutua.

Hyvinvointikeskukseen sijoittuvat sen valmistuttua kesällä 2021 kaikki Akaan kolmen nykyisen terveysaseman palvelut, eli lääkäreiden vastaanotot, hammashoito, fysioterapia ja laboratorio sekä lasten, aikuisten ja ikäihmisten sosiaalipalvelut, kuten kasvatus- ja perheneuvola, lastensuojelu- sekä ikäihmisten kotihoitoyksikkö.

Nykyisten terveysasemien vuodeosastot siirtyvät ensi vuoden toukokuun alussa Valkeakoskelle. Valkeakosken aluesairaalan viereen valmistuu tuolloin Valkeakosken, Akaan ja Urjalan yhteinen terveyskeskussairaala. Sen palvelut tuottaa Valkeakosken kaupunki.

Vielä ei ole tiedossa, mitä nykyisille Toijalan, Viialan ja Kylmäkosken terveyskeskusrakennuksille tapahtuu, kun ne tyhjenevät. Kaupunginjohtajan mukaan asiaa selvitetään. Mahdollisia vaihtoehtoja ovat purku, myynti ja vuokraus. Alueet soveltuvat hyvin myös asuntotuotantoon.

Akaan hyvinvointikeskus

Akaan uuden hyvinvointikeskuksen rakentaminen alkoi maanrakennustöillä maanantaina 2. joulukuuta Toijalan Matinpuiston kentällä osoitteessa Ryödintie 16.

Rakennuksen paalutukset tehdään joulukuussa, minkä jälkeen päästään rakentamaan uudiskohteen runkoa.

Rakentamisaika 18 kuukautta, käyttökunnossa kesällä 2021.

Rakennuksessa on kaksi maanpäällistä kerrosta.

Rakennettava kerrosala 4 564 neliötä, kokonaisala 5 282 ja tilavuus 23 000 neliömetriä.

Rakennus sisältää akuutti- ja kiireettömän vastaanoton, kuvantamisen, laboratoriopalvelut, suun terveydenhuollon, kuntoutuksen ja apuvälineyksikön, äitiys-, lasten- ja perheneuvolat, perhepalvelut ja sosiaalityön sekä hallintopalvelun toimistotilat.

Keskuksen rakentaa NCC Suomi oy.

Kustannukset 13,7 miljoonaa euroa. Kalusteisiin 1,5 miljoonaa euroa.

Sisäilmasta huoli

Kiinteistöpäällikkö Jaana Rajantaus kertoo, että Toijalan ja Viialan nykyisillä terveysasemilla toiminta jatkuu toistaiseksi. Terveyskeskusten lisäksi sisäilmaa parantavia ja rakennusten käyttöä turvaavia korjauksia on Akaassa tehty myös kouluihin ja päiväkoteihin.

Samassa rakennuksessa toimivien Toijalan yhteiskoulun ja Akaan lukion sekä Monitoimihallin sisäilma tutkittiin tänä syksynä. Tilannetta arvioidaan alkuvuodesta Toijalan kouluverkkouudistuksen yhteydessä. Viialaan on jo päätetty rakentaa uusi yhtenäiskoulu.

Rajantauksen mukaan suurin syy rakennusten sisäilmaongelmiin ylipäätään on ilmanvaihto.

Uudessa hyvinvointikeskuksessa sisäilmaongelmat yritetään estää muun muassa hyödyntämällä automatiikkaa. Uuden tekniikan avulla ilmanlaatua voidaan seurata jatkuvasti, ja ilmanvaihto pystytään säätämään yksilöllisesti kuhunkin tilaan sopivaksi.

Rakennuksen tiiviyteen, kosteuden hallintaan ja materiaaleihin kiinnitetään erityistä huomiota.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos