Kaivosyhtiö haluaisi tutkia kairaamalla Oriveden kultakaivoksen laitonta kaatopaikkaa ja välttää sen siivoamisen - Pirkanmaa - Aamulehti

SK: Dragon Mining teki uuden siivoussuunnitelman – Kaivosyhtiö haluaisi tutkia Oriveden kultakaivoksen laitonta kaatopaikkaa kairaamalla ja välttää sen siivoamisen

Kaivoksen omistava Dragon Mining ei edelleenkään halua, että koko kaivos siivottaisiin. Kaivosyhtiö on toimittanut Pirkanmaan ely-keskukselle uuden siivoussuunnitelman.

6.6.2019 8:00 | Päivitetty 6.6.2019 8:01

Aamulehti

Oriveden kultakaivoksesta paljastuneen luvattoman kaatopaikan jälkipyykki jatkuu. Kaivoksen omistava Dragon Mining ei edelleenkään halua, että koko kaivos siivottaisiin.

Laittomat jätteet on jo siivottu kaivoksen ylemmältä 66 metrin tasolta, mutta nyt väännetään siitä, pystytäänkö laiton kaatopaikka poistamaan turvallisesti myös parikymmentä metriä alemmalta tasolta.

Suomen Kuvalehti kertoo, että Dragon Mining on toimittanut Pirkanmaan ely-keskukselle uuden siivoussuunnitelman. Siinä kaivosyhtiö kertoo tekevänsä tutkimuksia ja riskiarvion louhokseen piilotetuista jätteistä.

Näytteet otetaan kairaamalla 66 metrin syvyydestä neljästä eri kohtaa louhoksesta. Niistä määritellään muun muassa ph-pitoisuus, öljyhiilivedyt ja erilaisia myrkyllisiä yhdisteitä, kuten PCB ja PAH.

Tutkimuksen ja riskiarvion tekee Envineer-niminen konsulttiyhtiö, jonka palkkakulut Dragon Mining maksaa.

Kaivosyhtiö Dragon Mining haluaisi, että viranomaiset harkitsisivat jatkotoimenpiteitä uudelleen, kun nämä tutkimukset ja riskiarvioinnit on tehty.

Yhtiö ehdottaa viranomaisille, että jos jätteet eivät tutkimusten mukaan ole vaarallisia, niille annettaisiin ympäristölupa jälkikäteen. Tällöin jätteitä ei siivottaisi koskaan pois kaivoksesta.

Yhtiö vetoaa Tukesin tekemään työn vaarallisuusarvioon.

Siivousta jatkettava

Pirkanmaan ely-keskus velvoitti yhtiön siivoamaan jätteet lokakuussa. Kaivoksesta on jo poistettu yhtiön ilmoituksen mukaan 28 460 kiloa jätettä.

Nyt selvitellään, miten kaivoksessa 66 metrin ja 85 metrin tasojen välisessä louhoskuilussa olevat jätteet voidaan poistaa. Louhoskuilu on lähes pystysuora ja useita metrejä leveä.

Ely-keskus pyysi asiasta kaivosturvallisuusviranomaisena toimivan Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin näkemyksen.

Tukes sanoo lausunnossaan, ettei kaivoksen laittoman kaatopaikan siivoamiselle ole turvallisuusvaatimukset täyttäviä edellytyksiä.

Ely-keskus vaati huhtikuussa 2019 kaivosyhtiö Dragon Miningia tekemään siivouksen jatkosuunnitelman.

Eri näkemyksiä

Dragon Mining kirjoittaa elylle laatimassaan suunnitelmassa, että kaivoksella työskennelleiden haastatteluiden perusteella kaivokseen ei ole sijoitettu vaarallisia jätteitä.

Suomen Kuvalehden tietojen mukaan on kuitenkin hyvin mahdollista, että louhoksessa on öljyistä ja vaarallista jätettä.

Kairaus– ja riskiarviotutkimuksen pitäisi valmistua kesän 2019 aikana, jos Pirkanmaan ely-keskus hyväksyy tutkimussuunnitelman. Poliisi valvoisi kairausnäytteiden ottamista.

Luvaton kaatopaikka

Suomen Kuvalehti paljasti syyskuussa 2018, että Oriveden kultakaivokselta on löytynyt laiton kaatopaikka.

Luvaton kaatopaikka on ollut käytössä 2000-luvun alusta lähtien.

Kaivoskuiluun on kipattu muun muassa räjähdysainelaatikoita ja öljykanistereita.

Lehden mukaan jätteiden piilottaminen on ollut järjestelmällistä toimintaa.

Se aloitettiin 2000-luvun vaihteessa, jolloin kaivos oli Outokummun hoidossa.

Myöhemmin kaivoksen on omistanut australialainen Dragon Mining, joka aloitti kaivostoiminnan Orivedellä vuonna 2007.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: