Kokko sytytettiin kielloista huolimatta – pelastuslaitos tyrmää vaarallisena - Pirkanmaa - Aamulehti

Kokkokieltoa uhmattiin ympäri Pirkanmaata: ”Päätimme harrastaa kansalaistottelemattomuutta” – Pelastuslaitos tyrmää viritelmät vaarallisina

Kokkojen sytyttäminen on kielletty suuressa osassa maata, mutta juhannusaattona kokkoja poltettiin tästä huolimatta. Esimerkiksi Sisä-Suomen poliisin alueella tehtiin ilmoitus kymmenestä kokosta.

Uuden pelastuslain mukaan nuotion tai avotulen sytyttäminen ei ole sallittua lainkaan, jos alueelle on annettu metsä- tai ruohikkopalovaroitus. Arkistokuva.

22.6.2019 17:47

Aamulehti

Perjantaina monissa juhannusjuhlissa jouduttiin pettymään: kokkoa ei saanut sytyttää perinteistä huolimatta.

Ilmatieteen laitos on antanut metsä- ja ruohikkopalovaroituksen Etelä- ja Keski-Suomeen, joten kokkojen sytyttäminen on kielletty näillä alueilla. Kokkoja saa polttaa vain Kainuussa, Pohjanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa.

Tästä huolimatta kokkoja kuitenkin sytytettiin varoitusalueilla.

Pirkanmaalla muun muassa kotiseutuyhdistys Siuro-Seuran juhannuskokko roihusi Knuutilan kartanon mailla Nokialla Kuloveden rannalla.

– Selvähän se on, ettei kokkoa olisi saanut tehdä, mutta me tehtiin silti. Päätimme olla noudattamatta varoitusta ja harrastaa kansalaistottelemattomuutta. Lähdimme siitä, ettemme ehkä ole ainoita, jotka tänä juhannuksena avotulta tekee Pirkanmaalla, yhdistyksen sihteeri Pekka Virtanen sanoo.

Knuutilan kartanon omistaa Nokian kaupunki, mutta kartanon hallinnoimisesta vastaa Siuro-Seura. Yhdistys ei keskustellut juhannuskokon sytyttämisestä Nokian kaupungin kanssa. Virtasen mukaan sille ei ollut tarvetta.

– Nokian kaupungin kanssa tehtyyn hallintasopimukseen on kuulunut, että mailla saa avotulta tehdä.

Vastoin lakia

Uusi tiukennettu pelastuslaki tuli voimaan tämän vuoden alussa ja siinä määritetään, että nuotion tai avotulen sytyttäminen ei ole sallittua lainkaan, jos alueelle on annettu metsä- tai ruohikkopalovaroitus. Ei edes veden päällä.

Sisä-Suomen poliisilaitoksen alueella on tänä juhannuksena tehty kokoista kymmenen ilmoitusta.

– Pelastuslaitos kävi sammuttamassa kokot. Tutkinnan osalta ilmoitukset käsitellään loppuun juhannuksen jälkeen, Sisä-Suomen poliisilaitoksen tilannekeskuksesta kerrotaan.

Kokon sytyttäminen on pelastusrikkomus, josta voidaan määrätä sakkorangaistus. Poliisin mukaan tyypillinen rangaistus pelastusrikkomuksesta on kuusi päiväsakkoa, mikä tarkoittaa henkilön palkkatuloista riippuen keskimäärin joitakin satoja euroja.

Lauantaina iltapäivällä poliisin tilannekeskuksessa ei osattu sanoa, onko Siuron juhannuskokosta tehty poliisille ilmoitusta.

Forssan alueen päivystävä palomestari Toni Pyökäri kertoo, että myös veteen sytytetyssä kokossa on riskejä. Etenkin silloin, kun kokko on lähellä rantaa. Kipinät voivat kantaa hyvinkin kauas.

– Leviämisen vaara on ilmeinen pelkästään kipinöiden takia, varsinkin kun on iso kokko kyseessä. Kukaan ei pysty hallitsemaan kipinöitä, Pyökäri sanoo.

Pelastuslaitokselta muistutetaan, että vaikka lauantaiaamuna on monin paikoin satanut, varoitukset pysyvät voimassa.

Ihmisten kunto ratkaisee

Hämeenlinnan alueen päivystävän palomestarin Pertti Tengvallin mukaan usein käy myös niin, että kokko jätetään vartioimatta yöksi, ja aamulla tuuli yltyy ja kokon jämät syttyvät.

Tengvall sanoo, että kokon sytyttäminen veteen ponttoonien varaan on tyypillinen kotitekoinen turvaviritelmä. Lisäksi on tapana varata vesiastioita koko ympärille. Kuinka tehokkaita keinoja nämä sitten ovat?

– Enemmänkin se on kiinni siitä, missä kunnossa ne ihmiset ovat, jotka vahtivat kokkoa, Tengvall vastaa.

Siuro-Seuran Virtasen mukaan yhdistyksen aktiivit olivat valmiudessa ryhtyä tarvittaessa sammutustoimiin. Joskus kokon jäljiltä on jouduttu sammuttamaan ruohikkoon levinnyttä paloa, mutta tänä juhannuksena tuli pysyi kurissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut