Juhannusta juhlitaan Särkänniemessä poikkeuksellisesti ilman kokkoa - Pirkanmaa - Aamulehti

Juhannusta juhlitaan Särkänniemessä poikkeuksellisesti ilman kokkoa: ”En muista, milloin viimeksi kokko olisi jouduttu perumaan” – Valmiiksi kasattu kokko saattaa roihuta Tampereen venetsialaisten aikaan elokuussa

Pirkanmaalla ja suuressa osassa muuta maata voimassa oleva metsäpalovaroitus estää kokkojen polttamisen tänä juhannuksena.

Juhannuskokko kuuluu suomalaisiin perinteisiin, joiden alkuperä on arvoitus monelle. Arkistokuva Särkänniemen juhannuskokosta vuodelta 2017.

21.6.2019 18:24 | Päivitetty 21.6.2019 18:26

Särkänniemen perinteinen juhannuskokko on tänä juhannuksena peruttu voimassa olevan metsäpalovaroituksen vuoksi. Varoituksen aikaan niin kokkojen kuin muunkin avotulen tekeminen on kielletty.

Myyntipäällikkö Jaana Paakkinen harmittelee tilannetta, mutta korostaa, että huvipuisto ei tingi turvallisuudesta.

– Tietysti mukavahan olisi kokkoa polttaa juhannuksen kunniaksi, kun se on meille suomalaisille niin perinteinen asia. Turvallisuuden kanssa ei kuitenkaan voida lähteä leikkimään. Ilman muuta, kun tällainen ohjeistus on voimassa, niin sitä noudatetaan.

Kokko olisi sytytetty perinteiseen tapaan iltakuudelta. Vuodesta 1995 Särkänniemessä työskennelleen Paakkisen mieleen ei tule toista tapausta, jolloin juhannuskokko olisi jouduttu perumaan.

– Aika poikkeuksellista tämä on. Olen ollut monta vuotta täällä töissä, mutta nyt ei kyllä muistu mieleen, että ainakaan ihan viime vuosina juhannuskokko olisi täytynyt perua.

Sen sijaan muita muistoja kokkoihin liittyy. Tuorein sattumuksista on viime vuodelta, jolloin kokko päätti juhannusaattoaamuna lähteä omille teilleen.

– Kokko lähti seilaamaan kovassa tuulessa aamusta Näsijärvelle, mutta onneksi se saatiin kiinni. Joinakin vuosina on taas ollut vaikeuksia saada kokko syttymään, kun on ollut niin sateista ja kosteaa. Vähän aina säästä riippuen saattaa tällaisia yllättäviä asioita tapahtua.

Tyhjänpantiksi ei tänäkään vuonna kokkoa ole kasattu. Särkänniemellä on kokkoa varten jo suunnitelma.

– Jos sääolosuhteet vain sallivat, niin alustavasti nyt on suunnitelmissa polttaa juhannuskokko elokuussa Tampereen venetsialaisten aikaan. Mitään ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta todennäköisesti niin tehdään, kun hieno kokko on kuitenkin rakennettu odottamaan. Voi olla, ettei se sentään ensi juhannukseen asti säily hyvänä, Paakkinen sanoo.

Aiempina vuosina Särkänniemessä ei ole poltettu kokkoa venetsialaisten aikaan. Paakkinen kuitenkin sanoo, että esimerkiksi länsirannikolla kokkojen polttaminen on elokuinen perinne kesäloma- ja mökkeilykauden päätteeksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut