Luontoväki vastustaa Pirkkalan metsäalueiden tuhoamista uusilla tielinjoilla - Pirkanmaa - Aamulehti

Luontoväki vastustaa Pirkkalan uusia tielinjoja – ”Tuhoaisi Pirkkalan kunnan viimeiset ehjät ja monimuotoiset metsäalueet”

Taaporinvuoren ja Kurikkakallion luontoalueelle Pirkkalassa pääsee vaikka bussilla. Kurikkakalliolta avautuvat komeat maisemat.

11.11.2019 9:30

Aamulehti

Pirkkalan ympäristöyhdistys ja Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri vastustavat maakuntakaavaan 2040 sisältyviä valtatie 3:n niin sanottua Puskiaisten oikaisua ja kakkoskehä-yhteyttä.

– Kun Puskiaisten oikaisua ja 2-kehätietä suunniteltiin maakuntakaavaan 2040, olivat lähtökohdat hyvin erilaiset kuin nyt. Maakuntakaavan suunnittelu pohjautui Pirkanmaan 120 000:lle uudelle asukkaalle. Juuri julkaistun, Tilastokeskuksen väestöennusteen mukaan asukasmäärän kasvu on kuitenkin vain noin 23 000 asukasta. Arviosta on sulanut pois jo yli 80 prosenttia, yhdistysten lausunnossa Pirkanmaan ely-keskukselle todetaan.

Pirkkalan ympäristöyhdistyksen puheenjohtajan Veikko Hahmon mukaan kauan sitten luotu oikaisusuunnitelma on vanhentunut eikä kuulu nykypäivään.

– Kannatamme vain lisäkaistojen rakentamista nykyisille tielinjoille. Valtion ei pitäisi olla suosimassa yksityisautoilua, vaan joukkoliikennettä. Aika on ajanut ohi näistä suunnitelmista, sanoo Hahmo.

”Tuhoaisi metsäalueet ja hiilinielun”

– Vireillä oleva kaava rikkoisi toteutuessaan ihmisten arvoja ja tuhoaisi Pirkkalan kunnan viimeiset ehjät ja luonnoltaan monimuotoiset metsäalueet ja merkittävän hiilinielun. Alueella sijaitsevat myös kunnan suosituimmat lähivirkistysalueet, kannanotossa mainitaan.

Suurten teiden rakentaminen johtaa yhdistysten mielestä usein luonnonalueiden pirstoutumiseen ja ekologisten yhteyksien katkeamiseen. Tämä vaikuttaa heikentävästi monien eläinlajien esiintymismahdollisuuksiin, ja voi aiheuttaa myös haitallisia muutoksia eristyksiin joutuneissa populaatiossa.

Näin todennäköisesti kävisi lausunnon mukaan myös suunnitellun kolmen moottoritien muodostaman kolmion sisällä, jossa suurelta osin sijaitsee Pirkkalan Taaporinvuoren ja Kurikkakallion luontohelmialue. Isot väylät katkovat ekologisia yhteyksiä. Myös tie itsessään tappaisi eläimiä.

Pirunkiveksi ristitty hiidenkivi on siirtolohkare, jonka jääkauden aikainen mannerjää on kuljettanut mukanaan Pirkkalan luontoalueelle..

”Suosittu retkeily- ja näköalakallio tienpohjaksi?”

Hankkeen ympäristötavoitteiksi on mainittu muun muassa arvokkaisiin luonto- ja maisemakohteisiin kohdistuvien haitallisten vaikutusten välttäminen.

– Tätä tavoitetta on mahdotonta täyttää, jos kunnan suosituin retkeilymaasto halkaistaan tiellä tai kahdella ja suosittu retkeily- ja näköalakallio muuttuu tienpohjaksi.

Oikaisuhankkeen vaikutusalueella sijaitseva luontoalue valmiine polku- ja latuverkostoineen, soineen, puroineen ja järvineen palvelee lausunnon mukaan parhaiten muun muassa Tampereen, Pirkkalan ja Lempäälän väestöä virkistysalueena. Lisäksi laaja metsäalue sitoo ja varastoi hiiltä. Alueen merkitys ihmisten hyvinvoinnille ja terveydelle on suurempi kuin uusien teiden tuomat aikasäästöt autoilijoille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos