Lempäälä-talo on jo puoliksi valmis - Pirkanmaa - Aamulehti

Telkäntaipaleen silta kaartuu pääradan yli Lempäälässä – Kun silta valaistaan, se hohtaa kuin majakka ja ohjaa Lempäälä-taloon

Lempäälän uuden kuntakeskuksen sydän, Lempäälä-talo on jo puoliksi valmis. Asiakkaat pääsevät sisään vuoden 2021 alussa.

Telkäntaipaleen kevyen liikenteen silta ylittää pääradan ja johtaa Lempäälä-talolle. Lempäälän kunnan hankejohtaja Lari Laakso ja yhdyskuntajohtaja Tiia Levonmaa esittelevät rakennustöiden etenemistä.

14.9.2019 10:40

Aamulehti, Lempäälä

Lempäälän keskustan uusi kohtaamispaikka, Lempäälä-talo alkaa hahmottua. Taloon tulee uusi pääkirjasto, kunnan palvelupiste ja virastojen toimistoja, pienyritystiloja, perheravintola sekä 200 hengen sisä- ja ulkokatsomot.

Rakennuksen julkisivussa on käytetty alumiinikomposiittilevyä ja paikalla muurattua, tummanruskeaa tiiltä.

Talon erityispiirre on sen läpi kulkeva Telkäntaipaleen kevyen liikenteen raitti, joka jatkuu pääradan yli kaartuvalle sillalle.

Lasitettu ja katettu ristikkosilta on 57 metriä pitkä. Kun silta valmistuttuaan valaistaan sisältä, se hohtaa ympäristöönsä kutsuvana kuin majakka.

Rakennuksesta löytyy myös 300-paikkainen pysäköintilaitos, joka tulee radanvarteen meluesteeksi ja osittain Lempäälä-talon alle.

– Lempäälä-talosta on nyt runsas puolet valmiina. Harjannostajaisia vietettiin pari viikkoa sitten. Asiakkaat pääsevät sisään vuoden 2021 alussa, Lempäälän kunnan hankejohtaja Lari Laakso kertoo.

Oikealla näkyvään rakennukseen tulee pääkirjasto ja sen alapuolelle pohjakerrokseen kunnan palvelupiste.

Palveluaula katutasossa

Kirjaston alapuolelle sijoitetaan palvelupiste, josta kuntalaiset saavat kaikki kunnan palvelut. Palvelupisteen vasemmalle puolelle tulee lehtilukusali ja oikealle puolelle perheravintola sekä niiden yhteyteen lasten leikkipiste.

Ravintolaa ryhtyy pyörittämään Kangasalla toimivan Mobilian Wanhat autot -kahvilan ja lounasravintolan yrittäjä, joka laajentaa toimintaansa Lempäälään.

Lempäälä-taloon tulee myös Ideakeskus, joka käsittää 23 noin kymmenen neliön toimistoa yritysten ja yksityishenkilöiden käyttöön. Kaikki tilat ovat jo esivarattuja.

– Yritykset saavat muutamalla satasella kuukaudessa vuokrattua huoneen, johon kuuluu nettiyhteydet ja parkkipaikka, Laakso kertoo.

Lempäälä-talossa käytetään paljon siirtoseiniä ja lasiseiniä, jotka tekevät tiloista helposti muunneltavia. Energiatehokkaan rakennuksen katolle on tulossa aurinkopaneelit.

Kunnan palvelukeskus tulee Lempäälä-talon pohjakerrokseen. Uusissa tiloissa myös toimintatapoja on tarkoitus uudistaa.

Koko Lempäälän asemanseutu on rakennustyömaata. Tampereentien, Valkeakoskentien, Lemponkadun ja Puistokadun rajaaman kehän sisään rakennetaan lähivuosina koti 2 000 uudelle asukkaalle.

– Vanhaa rakennuskantaa puretaan pois uuden tieltä. Talot, verkostot ja infra rakennetaan kokonaan uudelleen, Laakso kertoo.

Vanha rautatieasema, Manttaalitalo ja Tenkasen myllynä tunnettu punatiilirakennus tullaan säilyttämään

Koko Lempäälän asemanseutu on rakennustyömaata. Tampereentien, Valkeakoskentien, Lemponkadun ja Puistokadun rajaaman kehän sisään rakennetaan lähivuosina koti 2 000 uudelle asukkaalle.

Nova Lempäälä

Lempäälän kuntakeskuksen kehittämisen tavoitteena on yhdistää rautatien halkaisema Lempäälän keskusta tiiviiksi ja viihtyisäksi kokonaisuudeksi.

Vuosia vireillä ollut hanke kantaa nimeä Nova Lempäälä. Sen tarkoituksena on lisätä kunnan keskustan elävyyttä ja vetovoimaa.

Kuntakeskuksen kehittämisen veturina toimii Lempäälä-talo, johon sijoittuvat Lempäälän kunnan uusi pääkirjasto monitoimitiloineen, Lempäälän kunnan palvelut ja virastojen toimistot, perheravintola sekä yhteiskäyttö-, liike- ja palvelutiloja.

Lempäälä-talon rakentaminen on edennyt budjetissaan ja aikataulussaan.

Lähes 20 000 neliötä käsittävän, neliosaisen monitoimirakennuksen kokonaiskustannusarvio on 33,5 miljoonaa euroa.

Lempäälä-talo otetaan käyttöön vuoden 2021 alussa.

Rakennuksen on suunnitellut BST-arkkitehdit.

Asemanseudulle rakennetaan myös uusia kerrostalokoteja noin 2 000 asukkaalle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos