Valtuutettu sai natsikuvastaan huomautuksen Lempäälän kunnalta – vertasi sen jälkeen kuntaa keskitysleiriin: ”Nyt raja on ylitetty” - Pirkanmaa - Aamulehti

Valtuutettu sai natsikuvastaan huomautuksen Lempäälän kunnalta – vertasi sen jälkeen kuntaa keskitysleiriin: ”Nyt raja on ylitetty”

Olavi Saarelainen (ps.) käytti taustakuvanaan uusnatsi- ja Hitler jugend -aineistoa ja vaihtoi keskitysleirikuvaan kunnan puututtua some-toimintaan.

13.11.2019 11:14 | Päivitetty 13.11.2019 11:37

Aamulehti

Lempäälän kunnan johto on joutunut ohjeistamaan perussuomalaisten valtuustoryhmästä alkuvuodesta erotettua kunnanvaltuutettu Olavi Saarelaista (ps.) hänen sosiaalisen median toiminnastaan.

Saarelainen käytti some-tileillään taustakuvana aluksi uusnatsi- ja Hitler jugend -aineistoa. Kun kunta ohjeisti häntä kunnanvaltuustossa hyväksyttyjen eettisten ohjeiden noudattamisesta, Saarelainen vaihtoi taustakuvaksi keskitysleirikuvan.

– Lempäälän kunta sanoo kyllä kaikelle paitsi luottamushenkilöiden sananvapaudelle. Te halusitte minun vaihtavan taustakuvani teitä miellyttäväksi, mutta vaihdoin sen teitä kuvaavaksi, Saarelainen on kirjoittanut some-tileilleen vaihdetun taustakuvansa yhteyteen.

Saarelaisen kirjoitukset ovat herättäneet huomiota aikaisemminkin. Esimerkiksi viime vuoden marraskuussa hän kirjoitti Twitteriin päivityksen, jota kokoomusnuoret paheksuivat voimakkaasti.

Lue lisää: Lempääläläinen kunnanvaltuutettu vihjaili kokoomusnuorten ampumisella ja maahanmuuttajien leikkauttamisella

”Ihmisoikeuksien kunnioittaminen on ehdotonta”

Saarelaiselle on toimitettu tiistaina kunnanvaltuuston puheenjohtajan Juha Kuisman (kesk.), kunnanhallituksen puheenjohtaja Heikki Hakalan (kok.) ja kunnanjohtaja Heidi Rämön allekirjoittama kirje, jossa korostetaan valtuustossa hyväksyttyjen yhteisten pelisääntöjen noudattamista.

– Lempäälän kunnan periaatteisiin kuuluu ehdoton ihmisoikeuksien kunnioitus. Eettisen koodistomme mukaan ”emme syrji käytöksellämme tai päätöksellämme ketään ihonvärin, iän, sukupuolen, elämänkatsomuksen, seksuaalisen suuntautumisen tai sosiaalisen aseman perusteella”. Näin ollen kunta irtisanoutuu valtuutettu Saarelaisen epäasiallisista kannanotoista ja viestinnästä, kirjeessä todetaan.

Kuvakaappaus Olavi Saarelaisen Facebook-sivulta.

Kuntaan oltu yhteydessä some-toiminnasta

Kunta on saanut yhteydenottoja valtuutettu Saarelaisen sosiaalisen median viestinnästä.

Kunnan johdon kirjeen mukaan viestintä koetaan häiritseväksi ja epäasialliseksi. Lempäälän kunta on reagoinut asiaan välittömästi ja ollut yhteydessä valtuutettuun. Häntä on pyydetty toimimaan luottamushenkilöiden yhteisesti sovitun ja päätetyn eettisen toimintaohjeen mukaisesti.

Lempäälän kunta on sitoutunut päätöksellään 20.3.2019 eettiseen koodiin. Tällä päätöksellään valtuusto on tarkentanut, mitä kuntalain 69. pykälä tarkoittaa valtuutettujen toiminnassa. Valtuutettu Saarelainen ei toimi kunnan kannanoton mukaan valtuutettuna näiden sovittujen pelisääntöjen mukaan. Valtuutetun sosiaalisessa mediassa käyttämä materiaali ja kommunikointi ei ole Lempäälän kunnan kanta eikä arvomaailman mukaista.

Kuntalain 69. pykälän mukaan luottamushenkilön tulee edistää kunnan ja sen asukkaiden etua sekä toimia luottamustehtävässään arvokkaasti tehtävän edellyttämällä tavalla.

”Saarelaisen henkilökohtaisia kannanottoja”

Kunnanjohtaja Heidi Rämö sanoo olevansa pahoillaan ja pyytää anteeksi Lempäälän kunnan luottamustehtävässä olevan henkilön toimintaa.

– Tämä ei ole kunnan arvojen mukaista. Kuntaan on oltu viimeisen kahden viikon aikana yhteydessä Saarelaisen toiminnasta. Hän mainitsee some-profiileissaan olevansa Lempäälän kunnanvaltuutettu. Korostan, että Saarelaisen kannanotot ovat hänen henkilökohtaisia näkemyksiään, eivätkä edusta millään tavalla kunnan arvomaailmaa, sanoo Heidi Rämö.

Rämön mukaan Saarelainen erotettiin näkemystensä ja toimintansa takia jo perussuomalaisten valtuustoryhmästä ja hänelle on annettu suullinen huomautus toiminnastaan.

– Yritimme hoitaa tätä sisäisesti kunnanvaltuutetun kanssa, mutta nyt raja on ylitetty, sanoo Rämö.

Kuvakaappaus Olavi Saarelaisen Twitter-sivulta.

”Vahingoittaako toiminta puoluetta?”

Lempäälän perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtajan, kansanedustaja Veijo Niemen mukaan Saarelainen erotettiin ryhmästä toistaiseksi alkuvuodesta 2019.

– Saarelainen on erottamisestaan lähtien istunut erillään perussuomalaisista eli minusta ja Kirsi Kalliosta. En näe hänen toiminnassaan mitään rakentavaa ja hyvää, joten aion keskustella puolueen johdon kanssa siitä, olisiko puoluehallituksen syytä ottaa kantaa asiaan. On syytä kysyä, onko tämä puoluetta vahingoittavaa toimintaa, sanoo Veijo Niemi.

Aamulehti ei tavoittanut Olavi Saarelaista, koska hänen puhelinnumeroaan ei ole tiedossa sen enempää kunnassa kuin puoluetovereilla. Olemme pyytäneet häntä ottamaan yhteyttä sähköpostiviestien välityksellä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: