Useilla Pirkanmaan uimarannoilla havaittu norovirusta: 22 rantaa testattiin, 11 näytteestä löytyi noroa – vältä uimista näillä rannoilla - Pirkanmaa - Aamulehti

Useilla Pirkanmaan uimarannoilla havaittu norovirusta: 22 rantaa testattiin, 11 näytteestä löytyi noroa – vältä uimista näillä rannoilla

Toukokuussa tehtyjen testien perusteella viidellä rannalla uimista ei suositella.

Lempoisten uimarannalta löydettiin norovirusta vuonna 2018. Vedestä löytyi virusta myös toukokuussa tehdyissä testeissä.

23.5.2019 17:09 | Päivitetty 23.5.2019 17:39

Aamulehti

Useilla Pirkanmaan uimarannoilla on havaittu norovirusta toukokuun puolivälissä otetuissa näytteissä. Tampereen ympäristöterveysyksikkö ei suosittele uimista esimerkiksi Tampereen Tahmelan ja Rantaperkiön rannoilla.

Toukokuun alkupuolella vesinäytteitä on otettu Akaan, Lempäälän, Nokian, Pirkkalan, Tampereen, Valkeakosken ja Vesilahden 22 uimarannalta. 11 vesinäytteessä todettiin norovirusta, tiedottaa Tampereen kaupunki.

Uimista kehotetaan välttämään niillä rannoilla, joiden vesinäytteissä viruksen pitoisuus ylittää WHO:n suositukset. Tampereen Tahmelan ja Rantaperkiön rantojen lisäksi uimista ei suositella tällä hetkellä Pirkkalan Loukonlahden ja Turrin rannoilla eikä Lempäälän Lahdenkylän rannalla.

Erityisesti Pyhäjärven noroviruspitoisuuksia on tutkittu Lempäälän norovirusepidemian vuoksi. Toukokuussa 2019 otetuista näytteistä selvisi, että järvestä löytyi virusta myös tänä vuonna.

Viime kesänä useita Lempäälän Lempoisten uimarannalla uineita sairastui vatsatautiin ja ranta oli useaan otteeseen käyttökiellossa. Norovirusta on todettu vedessä tänäkin vuonna.

Kunkin alueen terveydensuojeluviranomaiset seuraavat uimarantojen tilannetta. Jos uimista ei suositella rannalla, sinne tuodaan kyltti, joka kehottaa välttämään uimista.

Säilyy vesistössä vuosia

Norovirus ei lisäänny ympäristössä eivätkä eläimet levitä sitä, joten sen leviäminen kertoo ihmisperäisestä ulostesaastumisesta.

Norovirus voi päätyä vesistöön esimerkiksi jätevedenpuhdistamon purkuputkista, laivaliikenteestä, laskuojista tai tilanteesta, jossa ihmisulostetta päätyy veteen.

Norovirus säilyy kylmissä vesissä vuosia. Norovirusnäytteenotto ei kuulu lakisääteiseen uimavedenlaadun seurantaan. Näytteitä otetaan yleensä, jos ilmenee epäilyksiä uimavedestä saadusta vatsataudista.

Pirkanmaalla on ollut useita norovirusepidemioita aiempina kesinä. Tampereella virus aiheutti epidemiaa muun muassa kesällä 2014.

Oireet

Oireet alkavat tyypillisesti muutaman päivän sisällä altistumisesta.

Tyypillisiä oireita ovat äkillinen pahoinvointi, oksentelu, vatsakivut ja ripulointi. Tartunta voi olla myös oireeton.

Tartunta leviää kosketuksen välityksellä, mutta myös uimaveden, pintojen ja ravinnon välityksellä.

Tartuntaa voi koittaa ehkäistä hyvällä hygienialla, asiallisella wc-käyttäytymisellä ja peseytymällä uimisen jälkeen.

Uimista norovirusrannoilla ei suositella. Tartuntariskiä voivat lisätä sukeltaminen, veden joutuminen suuhun ja märällä rantahiekalla leikkiminen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: