Kuhmoisten liittyminen Pirkanmaahan siirtyy seuraavalle hallitukselle - Pirkanmaa - Aamulehti

Kuhmoisten liittyminen Pirkanmaahan siirtyy seuraavalle hallitukselle

Kuhmoinen kuuluu jo nykyisellään Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin. Tämä kuva on otettu Kuhmoisten satamasta.

18.3.2019 11:28

Kuhmoisten kunnan liittymistä Pirkanmaan maakuntaan ei voida oikeuskanslerin mukaan ratkaista vallassa olevan toimitusministeristön aikana, vaan asiasta päättäminen siirtyy vaalien jälkeen valittavalle uudelle hallitukselle.

Kuhmoisten kunta on neljän muun suomalaisen kunnan kanssa tehnyt hakemuksen valtioneuvostolle maakunnan vaihtamisesta maakuntajakolain perusteella.

Kunta on hakenut siirtoa Keski-Suomen maakunnasta Pirkanmaan maakuntaan. Alun perin kunnan oli tarkoitus siirtyä osana sote- ja maakuntauudistusta Pirkanmaan maakuntaan.

Myös Isokyrö, Heinävesi, Joroinen ja Iitti ovat Kuhmoisten tapaan vaihtamassa maakunnasta toiseen.

Yhteistyötä Pirkanmaan kanssa halutaan jatkaa

Sipilän hallituksen eropäätöksen vuoksi hakemuksen käsittely siirtyi toimitusministeristön käsittelyyn. Kaikille hakemuksen jättäneille kunnille on ilmoitettu, että oikeuskanslerin mukaan toimitusministeriö ei voi tehdä maakuntajakopäätöksiä. Tämän johdosta vireillä olevien esitysten ratkaiseminen siirtyy seuraavan hallituksen aikaan.

Kuhmoisten kunnan vahvana tahtotilana on jatkaa hyvin sujunutta yhteistyötä Pirkanmaan maakunnan kanssa ja olla jatkossakin mukana maakunnan kehitystyössä yhdessä pirkanmaalaisten kuntien kanssa.

–Odotamme uudelta hallitukselta myönteistä siirtopäätöstä, jolloin pääsisimme vuoden 2020 alusta osaksi kasvavaa Pirkanmaan maakuntaa, todetaan Kuhmoisten kunnan julkaisemassa tiedotteessa.

Kunnanhallituksen puheenjohtajan Kimmo Malinin (kok.) mukaan kunta on edelleenkin suuntautumassa Pirkanmaan maakuntaan.

Jo nyt osa Pirkanmaan sairaanhoitopiiriä

Pirkanmaan maakuntahallituksen mukaan Kuhmoinen muodostaa yhdessä Pirkanmaahan jo kuuluvien kuntien kanssa toiminnallisesti ja taloudellisesti sekä alueiden suunnittelun kannalta tarkoituksenmukaisen kokonaisuuden.

Kuhmoisten kunta on ollut jo noin kuuden vuoden ajan osa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymää. Kunnan asukkaat arvostavat Pirkanmaan sairaanhoitopiirin toimintaa ja haluavat erikoissairaanhoidon yhteyden Pirkanmaalle säilyvän. Kuuluminen Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin on mahdollistanut yliopistosairaalapalveluiden saatavuuden verrattain lyhyen etäisyyden päästä Tampereelta.

–Pirkanmaa on luonteva osa kuhmoislaisten asiointialuetta, jonne on maanteitse hyvät työssäkäynti-, koulutus- ja palveluyhteydet. Linja-autoyhteydet toimivat Pirkanmaan suuntaan Tampereen seudun joukkoliikenteen järjestämänä. Asiointi esimerkiksi Tampereen yliopistolliseen sairaalaan sujuu julkisin liikenneyhteyksin joustavasti, maakuntahallitus perusteli siirtoa.

Näkymä Kuhmoisten keskustasta: kylänraitilla, kirjaston edessä on Lukuhetki -patsas.

Vetoomukseen kerättiin 2 500 nimeä

Elinkeinoelämän ja yhdistystoiminnan yhteydet toimivat Pirkanmaan suuntaan. Vuonna 2016 noin 2 500 kuhmoislaista vakituista ja vapaa-ajan asukasta allekirjoitti kunnan asukkaiden oma-aloitteisesti keräämän vetoomuksen Kuhmoisten kunnan siirtymisestä osaksi Pirkanmaata.

Historiallisesti Kuhmoinen kuuluu laajaan hämäläisasutuksen alueeseen. Hallinnolliset rakenteet ovat vuosisatoja tukeutuneet Hämeeseen ja sen sisäisiin pienempiin hallintoyksiköihin. Kuhmoinen kuului vuoteen 1974 saakka silloiseen Pohjois-Hämeen vaalipiiriin.

Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelun yhteydessä päätettiin Kuhmoisten siirtämisestä Pirkanmaan maakuntaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos