Tuleeko Pirkanmaan järvistä pelkkiä sinttejä? Vieläkään ei ennätysrekisteriin päässyt yhtään lajia maakunnan vesistä - Pirkanmaa - Aamulehti

Tuleeko Pirkanmaan järvistä pelkkiä sinttejä? Vieläkään ei ennätysrekisteriin päässyt yhtään kalalajia maakunnan vesistä

Kunhan jotakin tulee. Viinikan Pahalammesta nousi viime heinäkuun onkikilpailussa ruutana, jonka suurin lajitoveri on kolmikiloinen jötikkä.

13.3.2019 10:52 | Päivitetty 13.3.2019 11:13

Ennätyskalalautakunta hyväksyi viime vuoden aikana seitsemän uutta ennätystä. Ennätyskalalautakunnan 2000-luvun SE-listalla on nyt 80 kalalajia ja kuusi rapulajia, Kalatalouden keskusliitto tiedottaa.

Pirkanmaan vesistöistä ei rekisteriin ole päässyt yhtään kalaa.

Uusia ennätyskaloja ovat muun muassa Iisalmen Haapajärvestä verkolla kalastettu made 8,05 kg ja Jalasjärvestä saatu ruutana 2,99 kg, Laitilasta verkolla pyydystetty suutari 4,07 kg ja voimassa olevaan ennätystä sivuava juvalainen lahna 7,45 kg.

Ennätyskalalautakunta on pitänyt uutta 2000-luvun ennätyskalojen listaa kohta 20 vuotta. Ennätyskokoisen kalan pyytäminen on haastavaa, koska listalla on jo monta kovaa tulosta.

Lautakunta kaipaa kuitenkin edelleen ilmoitusta peledsiiasta. Lajista ei ole tullut yhtään ilmoitusta lautakunnalle. Peledsiian ilmoitusraja on 0,4 kg.

Punnituksessa oltava tarkka

Mikäli käsittämätön onni potkaisee kalastajaa, kannattaa noudattaa Kalatalouden keskusliiton ohjeita. Liitto opastaa, että ennätyskalan saatuaan on pidettävä pää kylmänä. Moni mahdollinen ennätys on kaatunut lautakunnassa puutteelliseen tai epämääräiseen ilmoitukseen. Tavallisin hylkäyksen syy on se, että punnituksessa ei ole toimittu ohjeiden mukaan.

Paras tapa on viedä kala lähimpään ruokakauppaan ja käyttää punnitukseen kaupan hedelmäosaston vaakaa. Punnituksen todistajiksi kannattaa pyytää kaupan henkilökuntaa. Kotoa mahdollisesti löytyvä vanha talousvaaka tai kalastajan kädessä heiluva digivaaka eivät kuulu hyväksyttyihin suomenennätyskalan punnitusvälineisiin.

Kaikki ennätyslautakunnalle ilmoitetut tiedot talletetaan ennätyskalarekisteriin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos