Orivesi ei vuokraa Klemetti-salia ennen kuin Ahlmanin säätiö kunnostaa tilat - Pirkanmaa - Aamulehti

Oriveden tiukat ehdot: Ei vuokraa Klemetti-salia ennen kuin Ahlmanin säätiö kunnostaa tilat

Projektipäällikkö Hannu Tuohi haki Oriveden opiston kiinteistöille ja muun muassa tälle Klemetti-salille ottajaa, mutta halukkaita ei löytynyt.

13.3.2019 8:23

Oriveden kaupunki ei ole valmis ilman ehtoja sen enempää ostamaan kuin vuokraamaankaan Oriveden opiston kiinteistömassaan kuuluvaa Klemetti-rakennusta.

Kaupunginhallituksen mielestä mitkään Ahlmanin koulun säätiön tarjoamista vaihtoehdoista eivät ole kaupungin kannalta toiminnallisesti ja taloudellisesti perusteltuja.

Kaupunginhallitus ilmoitti olevansa valmis neuvottelemaan Klemetti-rakennuksen ja sitä ympäröivän pihapiirin vuokraamisesta pitkäaikaisella vuokrasopimuksella edellyttäen, että vuokranantaja toteuttaa ennen vuokrasopimuksen alkamista Klemetti-rakennukseen välttämättömät peruskorjaustarpeet, jotta tilat ovat terveelliset ja turvalliset käyttäjille.

Ahlmanin säätiö sysäsi kunnostusvastuuta kaupungille

Oriveden kaupunki on käynyt Ahlmanin koulun säätiön kanssa neuvotteluja Oriveden opiston kiinteistöistä.

Säätiö on tarjonnut kaupungille joko osto- tai vuokrausmahdollisuutta siten, että kaikki korjaus- ja ylläpitokulut jäisivät vuokralaiselle. Kaupunginhallitus ei hyväksynyt tarjousta.

Ahlmanin säätiö tarjosi ensisijaisena vaihtoehtona Kiinteistö oy Oriveden Koulutie 5:n koko osakekannan ostamista 850 000 eurolla.

Vaihtoehtoina säätiö tarjosi koko rakennuskannan vuokraamista kymmeneksi vuodeksi 85 000 eurolla vuodessa tai Klemetti- ja Suvanto-Sointula -rakennusten vuokraamista kymmenen vuoden vuokrasopimuksella 6 000 eurolla kuukaudessa.

Kaikissa vaihtoehdoissa kiinteistöjen ylläpito- ja korjauskulut jäisivät Oriveden kaupungille. Myyntiesitteen mukaiset koko kiinteistömassan hoitokulut ovat noin 270 000 euroa vuodessa. Syksyllä saadun tiedon mukaan rakennuksissa on ylläpitolämpö.

Ylläpitokustannukset luvataan hoitaa

Kaupunginhallituksen mukaan vuokralainen vastaisi rakennuksen tavanomaisista ylläpitokustannuksista, ja vuokrahinnan tulee vastata seudun tavanomaista vuokratasoa kiinteistön ikä huomioiden.

–Olemme yhdessä neuvotellen pyrkineet löytämään ratkaisun tilojen käyttöön. Klemetti-sali on toiminut kaupungin kulttuuri-, juhla- ja messutilana, ja sen vuoksi erityisesti Klemetti-rakennukselle olisi kaupungilla ja eri toimijoilla tarvetta, toteaa Oriveden elinvoimajohtaja Pirkko Lindström.

Useat eri tahot ovat olleet yhteydessä kaupunkiin ja pyytäneet selvittämään mahdollisuutta tilojen ja piha-alueen käyttöön tai vuokraukseen, koska Ahlmanin koulun säätiö ei ole vastannut tiedusteluihin.

Kaupungille säätiön toimijat ovat viestittäneet, ettei tilojen satunnaista vuokrausta tehdä, vaan tavoitteena on luopua kiinteistöistä.

Oriveden kaupunki ja Ahlmanin koulun säätiö toteuttivat viime vuonna yhteisen Oriveden kampus -hankkeen, jonka tavoitteena oli etsiä alueelle uusia toimintoja sekä löytää ratkaisu kiinteistöjen tulevaan käyttöön.

Hankkeessa tehtiin laajaa tunnustelua eri toimijoille, mutta selvää toteuttamisratkaisua ei onnistuttu löytämään. Kiinteistöt jäivät tyhjilleen säätiön siirrettyä opetustoimintansa Tampereen yksikköön keväällä 2018.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: