Kaakkois-Pirkkalan osayleiskaavan kaatuminen sopii Pirkkalan Toiviossa asuville - Pirkanmaa - Aamulehti

Pirkkalan Toiviossa iloittiin suurkaavan kaatumisesta – "Kai luonnonsuojelualue on turvattu, vaikka metsää hakattaisiin muualla"

–Jes, että se kaadettiin, Niina Lätäkönmäki arvioi Kaakkois-Pirkkalan osayleiskaavan kaatumista.

13.3.2019 20:10 | Päivitetty 15.3.2019 10:11

Muutaman sadan metrin päässä Toivion päiväkodista asuva Niina Lätäkönmäki hymyili leveästi kysymykselle Kaakkois-Pirkkalan osayleiskaavan kaatumisesta alkuviikosta.

–Jes, että se kaadettiin, hän hihkaisi.

Aamulehti kiersi keskiviikkona iltapäivällä Pirkkalan Toiviossa kysymässä asukkailta arvioita kaavan kaatumisesta maanantaina.

Lätäkönmäki ei hevin usko päätöksen jälkeistä uhkailua sitä, että alueen metsiä alettaisiin avohakata luonnonsuojeluvarausten puuttuessa.

–Metsät ja metsähakkuut kuuluvat Suomen luontoon. Hakkuita on tehty kautta aikain, enkä näe sitä luonnonsuojelullisena ongelmana. Kai luonnonsuojelualue on sentään turvattu, hän miettii.

Kaakkois-Pirkkalan osayleiskaava

Rakentamisen piti käynnistyä Toivion alueelta vuonna 2025. Kaava-alueen piti rakentua kymmenien vuosien aikana.

Luonnosvaiheessa osayleiskaava oli mitoitettu kaikkiaan 15 000 uudelle asukkaalle, ja viheralueiden keskelle oli osoitettu asuinalue, joka oli uudessa ehdotuksessa poistettu.

Osayleiskaavaehdotuksessa Toivion ja Linnakallion alueiden väliin rakennettavalle kokonaan uudelle asuinalueelle esitettiin 8 000–9 000 asukasta.

Nykyisellä Toivion alueella asuu noin 1 250 asukasta pääasiassa omakotitaloissa.

Osayleiskaavassa asunnot olisi rakennettu kerrostalokortteleihin.

Lätäkönmäen mielestä alueelle ajateltu väkimäärä oli niin utopistinen, että hän ihmettelee, mistä niin paljon väkeä olisi saatu muuttamaan sinne. Ensiksi alueelle suunniteltiin 15 000 asukkaan keskittymää, kaatuneessa kaavaehdotuksessa määrä oli noin puolitettu.

–Toki 30 vuotta on ihmiselämässä pitkä aika, eikä tulevia osaa aina arvioida, hän sanoo.

Lätäkönmäen mielestä tuntuisi hirveän pahalta, jos alueelle rakennettaisiin kerrostaloja.

Perhe on asunut neljä vuotta Toiviossa.

–Tämä on ihana alue pienen lapsen kanssa, Lätäkönmäki kertoo.

–Päiväkodin ja koulun lähelle ajateltu kokoojakatu olisi ollut kaavassa pahinta, Lätäkönmäki sanoo.

Kokoojakaduksi kaavaluonnoksessa ajateltu Taaporintie olisi siinä roolissaan katkaissut yhteyden metsään myös Toivion koululta. Koulu pitää yhtenä tärkeänä arvonaan opetuksessa luonnon monimuotoisuuden ja elinkelpoisuuden säilyttämistä.

–Lapset rakastavat käydä metsäretkillä, ja sinne on tehty nuotiopaikat. Mitä olen ymmärtänyt koululta, metsä on tykätty, Lätäkönmäki kertoo.

Kaavasta keskusteltiin hänen mukaansa lähinnä lähellä asuvan ystäväpariskunnan kanssa, eikä sen laajemmin.

Pian neljä vuotta täyttävä Väinö Lätäkönmäki on hoidossa lähipäiväkodissa.

Pirkkalalainen Mauno Rissanen on asunut Toiviossa lähes 50 vuotta.

Toiviossa asuva Mauno Rissanen kiittää kaavan kaatumista matkalla bussipysäkille.

–Tuntuu, että kerrostaloalue keskellä metsää ei yksinkertaisesti vetäisi ihmisiä. Sellaisen on oltava parempien liikennelinjojen yhteydessä, hän sanoo.

Rissanen kertoo, että alkuun hän kuvitteli suunniteltavan omakotialuetta. Sille olisi ollut hänen mielestään perusteluja.

–Omakotitalot tuntuvat käyvän kaupaksi tuolta syrjempääkin, hän kertoo.

Rissasen mielestä kaava oli tehty liian suureksi.

–Kuvittelin alkuun, että siitä tulee omakotialue, joka rakennettaisiin harjun pohjoispäähän ja sieltä moottoritien ali yhteys kaupungin suuntaan ja yhteys moottoritielle, hän kertoo.

Ekaluokkalainen Viivi Ranttila, lähipäiväkodissa hoidossa oleva Veeti Ranttila ja lasten isä Tuomo Ranttila taittoivat keskiviikkona matkan päiväkodista ja koulusta kotiin kävellen.

Jos Pirkkala haluaa tehdä jotain Toivioon, siellä perheineen asuva Tuomo Ranttila soisi sen olevan päiväkodin laajennus.

–Moni kuljettaa lapsia muualle hoitoon, hän kertoi.

Ranttila muutti perheineen vuosi sitten kunnan sisällä Kurikasta Toivioon, ja seurasi jonkin verran suurkaavan suunnittelua.

–Olen tyytyväinen, että se kaatui. Siinä oli liian iso väenpaljous tällaiselle alueelle, jos ajattelee päiväkoti- ja kouluasioita. Myös lisääntyvä liikenne mietitytti, hän sanoi.

Hänen mielestään kaavasuunnitelmat pitäisi laatia yhteistyössä asukkaiden kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: