Polttokenno pitää matkapuhelimien tukiasemat käynnissä missä oloissa tahansa - Pirkanmaa - Aamulehti

Kukaan ei ihmetellyt, kun tietoliikenne katkesi Aapeli-myrskyn kourissa ympäri Pirkanmaata, mutta Parkanossa puhelimet toimivat – salaisuus löytyy kennosta, jota on käytetty Nasan raketeissa

Näin upeita jääveistoksia Aapeli-myrsky muovasi Näsijärven rantaan Tampereella. Myrksy kuitenkin vaikeutti monen ihmisen elämää tammikuun alussa Pirkanmaalla.

14.3.2019 21:00 | Päivitetty 14.3.2019 21:04

Parkanon taajamassa ja maaseutukaupungin länsiosissa kukaan ei osannut ihmetellä, miten matkapuhelimet pelasivat moitteetta Aapeli-myrskyn pitkän sähkökatkon aikana.

Kihniö ja moni muu kunta Pirkanmaalla olivat täysin tietoliikennemotissa vuorokauden verran. Ihmisillä ei ollut mitään keinoa hälyttää apua. Yritykset sulkivat ovensa.

Parkanon salaisuus oli polttokenno, jota Leppäkosken Sähkö on testannut lähes kaksi vuotta eräällä matkapuhelimien tukiasemalla Parkanon länsiosassa. Metanolilla ja vesiseoksella toimiva polttokenno tuotti tarvittavan sähkön tukiasemalle. Laitteiston "päästöt" ovat vain hiilidioksidia ja vesihöyryä.

–Laite käy yhdellä yli 200 litran tankillisella noin kaksi vuorokautta. Polttoainesäiliö on helppo täydentää lähes missä sääoloissa tahansa, kuljettamalla vesimetanolia kanistereilla esimerkiksi mönkijällä tai moottorikelkalla. Vesimetanoli ei vanhene kuten aggregaatin käyttämä diesel tai bensa, kehitysjohtaja Mauno Oksanen Leppäkosken Sähköstä toteaa.

Polttoaineessa on 60 prosenttia metanolia ja loput kemiallisesti puhdistettua vettä. Seos on kaupallinen tuote ja se kestää jopa 65 asteen pakkasen. Sähkögeneraattorin korvaava polttokenno toimii yhdessä tukiaseman akkujen kanssa ja on osoittautunut erittäin toimintavarmaksi. Se käynnistyy tukiasemalla automaattisesti, kun virta sähköverkosta katkeaa.

Polttokenno pukkaa ulos vain vesihöyryä ja hiilidioksidia.

Polttokenno on turvallinen varavoima. Sen säiliön voi täydentää metanolin ja veden sekoituksella, joka kulkee kevyesti kanistereissa.

Akut pitävät tukiaseman toimivana vain 2–6 tuntia, jos siellä ei ole polttokennoa tai aggregaattia. Kun 5G-verkko tietoliikenneyhteyksineen tulee, tukiasemia on entistä tiheämmässä. Monilta syrjäseuduilta puhelimien lankaverkot on purettu kokonaan. Ne ovat siirtyneet mobiiliyhteyksiin. Kuituverkkokaan ei pelaa sähköttä.

–Viranomaisverkko eli Virve on siirtymässä pian radiopuhelimista laajakaistaan ja kaupalliseen verkkoon. Hätätilanteessa viestiyhteyden on pelattava. Uuden EU-direktiivin mukaan toiminnalle kriittisten, keskeisten puhelin- ja sähköasemien sekä voimalaitosten on toimittava 24 tuntia, Oksanen tiivistää.

–Tähän polttokenno on moderni ratkaisu. Parkanossakin Aapeli-myrskyssä muutamille tukiasemille rahdattiin aggregaattien polttoainetta, kun asentajien olisi pitänyt keskittyä vikojen korjaamiseen. Polttokennolla varustettu masto pärjäsi itsekseen. Vuosi sitten Kainuussa jopa puolustusvoimat oli pyydettävä tukiasemien avuksi.

Seuraava askel Oksasen mukaan on polttokennoversio sähköasemille. Sellainen on tulossa Leppäkoskelle kesään mennessä. Kytkinaseman toimivuudelle keskeistä on riittävä ulostulojännite. Sähköaseman tarvitsema akusto on niin iso, että se on räjähdysherkkä. Polttokenno kykenee 5–10 kertaa akkuja suurempaan energiantuotantoon.

Oksanen myöntää, että polttokennojen hinta on rajoittanut niiden valmistusta. Kuitenkin Tanska, Norja, Ruotsi ja Saksa ovat varmentaneet verkkonsa merkittävillä määrillä polttokennoja. Niissä ei ole kuluvia osia, joten käyttöikä täysin toimintavarmana ja lähes huoltamatta on vähintään 10–15 vuotta.

Kilpaileva kennon polttoaine on pullotettu vety. Leppäkoski luopui siitä, koska vesimetanolisäiliötä vastaava polttoainemäärä olisi tarvinnut 12 vetypulloa. 80 kiloa painavien teräspullojen käsittely on metsässä hankalaa. Lisäksi niissä on 200 barin paine: vahinkovaaran takia ne tarvitsevat laajan suoja-alueen. Akustot puolestaan on tuotava paikalle trukilla.

Polttokenno

Polttokennon sähkökemiallinen reaktio on vanha keksintö 1800-luvulta. Sen isänä pidetään englantilaista Sir William Grovea, joka julkaisi yksityiskohtaisen kuvauksen polttokennosta vuonna 1842.

Ensimmäisen käytännöllisen polttokennon rakensi insinööri Francis Thomas Bacon vuonna 1959.

Nasa eli Yhdysvaltojen avaruushallintavirasto käytti polttokennoja miehitettyjen kuulentojen avaruusaluksissa.

Polttokennojen laajan käytön ovat tähän asti estäneet kehitys- ja tuotantokustannukset sekä niissä käytettävien polttoaineiden jakeluverkkojen puuttuminen.

Polttokennot luokitellaan polttoaineen tai elektrolyytin mukaan. Polttokennot voivat toimia muun muassa vedyllä, metanolilla, ammoniakilla, hiilellä, hiilimonoksidilla (häkä), etanolilla, propaanilla, butaanilla, maakaasulla, dieselillä, alumiinilla, magnesiumilla ja sinkillä.

Alkoholipolttokennon hyötysuhde on jopa yli 80 prosenttia. Sivutuotteita ovat hiilidioksidi ja vesihöyry.

Kuka maksaisi tietoliikenteen tukiasemat varmistavat polttokennot? Leppäkosken Sähkön toimitusjohtaja Juha Koskinen ehdottaa, että kaikilta matkapuhelimien käyttäjiltä kerättäisiin huoltovarmuusmaksu, kuten talojen sähkölämmittäjältä ja bensiinistä autoilijoilta.

Se tarkoittaisi alle euron lisäkulua kuukaudessa noin yhdeksälle miljoonalle matkapuhelimelle.

–Isojen kertainvestointien sijaan varavoiman voisi ratkaista ostopalveluna. Matkapuhelinverkon varmistaminen ei edellytä kaikkien noin 10 000 tukiaseman varustamista kerralla. Yhteiskunnalle tärkeitä kohteita on muutamia tuhansia, Virve-verkko mukaan lukien, Koskinen laskee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos