Nyt se on päätetty: Mänttä-Vilppulan sote-kiinteistöt myydään Pihlajalinnalle - Pirkanmaa - Aamulehti

Nyt se on päätetty: Mänttä-Vilppulan sote-kiinteistöt myydään Pihlajalinnalle

Valtuutettuja saapumassa ylimääräiseen kaupunginvaltuuston kokoukseen maanantaina 4. maaliskuuta.

5.3.2019 8:46

Mänttä-Vilppulan sote-kiinteistöt myydään Pihlajalinna Terveys Oy:lle. Kaupunginvaltuusto teki asiasta periaatepäätöksen ylimääräisessä maanantaina.

Kaupan lopulliset periaatteet ja ehdot, kuten esimerkiksi kauppahinta, määritellään erikseen neuvoteltavassa sopimuksessa tai kauppakirjassa ja siihen sisältyy Pihlajalinna Terveys Oyj:n suunnitelma rakennusten kehittämisestä.

Periaatepäätöksen mukaan kaupunginvaltuusto käsittelee ja päättää myytävien rakennusten sopimuksesta tai kauppakirjasta.

Myynnistä keskusteltiin ja äänestettiin

Valtuutetut kävivät keskustelua vielä viime metreille, ja asia meni äänestykseen.

Taustalla on pitkään suunnitteilla ollut valtakunnallinen sote-ratkaisu, jonka mukaan kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon toimitilat eivät siirry maakunnille, vaan maakunnat vuokraavat toimitilat kolmen vuoden määräajaksi.

Riskin aiheuttaa se, että siirtymäkauden jälkeen maakunta saattaa mahdollisesti järjestää palvelut muulla tavalla kuin nykyisissä tiloissa. Mänttä-Vilppulakin on siten joutunut käsittelemään asiaa riskienhallinnan kautta.

Terveyspalvelut pysyisivät Mänttä-Vilppulassa

Tähän mennessä kaupunki on vakuuttanut, että se haluaa varmistaa sosiaali- ja terveyspalveluiden pysymisen Mänttä-Vilppulassa myös mahdollisen sote-ratkaisun voimaantultua.

Myös Pihlajalinna on antanut signaalia, että se haluaa jatkaa palveluiden tuottamista nykyisissä toimipaikoissa.

Kaupan myötä kaupungilta poistuisivat riskit, jotka olisivat liittyneet korjauskulujen aiheuttamiin kustannuksiin ja korjausprojekteihin.

Kaupunginhallituksen esitys oli, että tehtäisiin periaatepäätös kaupungin sote-kiinteistöjen myynnistä Pihlajalinna Terveys Oy:lle. Kaupan lopulliset periaatteet ja ehdot, kuten kauppahinta, määriteltäisiin erikseen neuvoteltavassa sopimuksessa tai kauppakirjassa.

Valtuusto myös valtuuttaisi kaupunginhallituksen tekemään ja hyväksymään lopullisen sopimuksen sote-kiinteistöjen kaupasta.

Keskustelussa tuli muutosehdotuksia

Kun keskustelu avattiin, puheenvuoron käyttivät Lasse Siltanen (sd.), Pertti Timonen (kok.), Pentti Paananen (vas.), Mira Anttila (kok.), Tauno Mäkelä (kesk.), Teemu Happonen (ps.), Alli Mäkinen (kesk.), Kalevi Hietanen (sd.), Arto Lampinen (kesk.), Henna Hakala (vihr.), Tommi Aronen (sd.) ja Sami Kouvonen (kok.).

Siltanen teki muutosehdotuksen, jonka mukaan lopullisesti kaupan ja sopimuksen käsittelee kaupunginvaltuusto eikä kaupunginhallitus, kuten esityksessä. Ilkka Jatkola (sd.) kannatti esitystä.

Pertti Timonen esitti, että toinen kohta kuuluisi, että kaupan todelliset periaatteet ja ehdot määriteltäisiin erikseen neuvoteltavassa sopimuksessa, johon sisältyisi myös merkintä Pihlajalinnan rakennusten kehittämisestä.

Timosen esitys sai kannatusta Sami Kouvoselta ja Alli Mäkiseltä.

Pentti Paananen käsitteli puheenvuorossaan muun muassa riskejä, joita voisi tulla, mikäli Pihlajalinna saisi monopolin sote-palvelujen tuottajana. Hän esitti, ettei tässä vaiheessa tehtäisi periaatepäätöstä sote-kiinteistöjen myynnistä, koska ei tiedetä, mihin suuntaan valtakunnallinen sote-tilanne etenee.

Paanasen tekemää vastustavaa esitystä kannattivat Kalevi Hietanen, Arto Lampinen ja Henna Hakala.

Tauno Mäkelä ehdotti, ettei kiinteistöjä myytäisi vaan ne pidettäisiin kaupungilla ja varmistettaisiin palvelujen saanti kohtuuhinnalla.

Teemu Happonen esitti, että päätös jätettäisiin vielä pöydälle. Kannatuksen puuttuessa ehdotus kuitenkin raukesi.

Valtuuston puheenjohtaja Marika Ala-Herttuala kysyi valtuustolta, voitaisiinko sosialidemokraattien ja Pertti Timosen ehdotus yhdistää, koska ne olivat miltei samanlaiset. Näin myös päätettiin.

Asiasta äänestettiin

Äänestyksessä olivat vastakkain kaupunginhallituksen uudelleen muotoiltu esitys, joka sisälsi Sdp:n ja Timosen yhteisesityksen, ja Paanasen esitys, ettei kiinteistöjä myytäisi.

Paanasen esitys hävisi äänin 24–9. Kaksi äänesti tyhjää.

Kaupungin sote-rakennusten myyntiä Pihlajalinnalle vastustivat valtuutetut Henna Hakala (vihr.), Timo Hakala (vihr.), Anneli Helander (vas.), Pentti Paananen (vas.), Arto Lampinen (kesk.), Kalevi Hietanen (sd.) ja Teemu Happonen (ps.) sekä paikalla olleet varavaltuutetut Tapio Wickström (ps.) ja Riina Korhonen (vihr.).

Tyhjää äänestivät Mira Anttila (kok.) ja Tauno Mäkelä (kesk.).

Periaatepäätöksen mukaisella kiinteistöratkaisulla voidaan kaupunginvaltuuston näkemyksen mukaan jatkaa sote-palveluiden tuottamista nykyisissä toimipaikoissa.

Lisäksi kaupungilta poistuvat riskit kiinteistöjen korjauskulujen osalta ja sen osalta, että kiinteistöt jäisivät vaille käyttöä, kun kolmen vuoden määräaika umpeutuu.

Nyt kyseessä olevien sote-kiinteistöjen suuri korjauskuluriski muodostaa valtuuston näkemyksen mukaan tilanteen, missä esitetyn kaltainen kiinteistöratkaisun uskotaan olevan kaupungille kannattava riippumatta siitä, tuleeko valtakunnallinen sote-ratkaisu voimaan vai ei.

Sarahelmi Hoivakoti Pakkaajankatu 16b, Mänttä

Terveysasema Vilppula Vilpunkatu 6a, Vilppula

Toimintakeskus Satakieli Virtasalmentie 42, Mänttä

Vanhainkoti Punatulkku Vilpunkatu 6b, Vilppula

Sarapiha, palveluasunnot Pakkaajankatu 18 A, Mänttä

Sarapiha, palveluasunnot Niittyvilla Pakkaajankatu 18 A, Mänttä

Sarapiha, laboratorio Pakkaajankatu 18 A Mänttä

Sarapiha, ruokala / päiväkeskus / huolto Pakkaajankatu 18 B 1. krs, Mänttä

Sarapiha, vuodeosasto Pakkaajankatu 18 B 2. krs, Mänttä

Sarapiha, terveysasema Pakkaajankatu 18 CD 1 krs, Mänttä

Sarapiha, hammashoitola Pakkaajankatu 18 CD 2 krs, Mänttä

Sarapiha, valmistuskeittiö Pakkaajankatu 18 E, Mänttä

Tupasvilla Pakkaajankatu 20, Mänttä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut