Nokian kaupunki ryhtyi edelläkävijäksi: Yrittää vähentää raskasta työtä tekevien sairauslomia liikuntaneuvonnalla UKK-instituutin avulla - Pirkanmaa - Aamulehti

Voiko neuvonnalla vähentää raskasta työtä tekevien sairauslomia? Nokian kaupunki tutkituttaa 200 vapaaehtoista työntekijäänsä UKK-instituutilla

Tutkimuksen aluksi mitataan pituudet ja painot ja tehdään muun muassa liikuntatottumuskysely.

13.3.2019 12:31 | Päivitetty 15.3.2019 10:11

Lähihoitaja Hannele Mäkinen, 61, kiertää Nokian uimahallin painisalin lattiaan merkittyä 30 metrin rataa ja liikuntaneuvoja Pirkka Vigren laskee montako metriä tutkittava ehtii kävellä radalla kuuden minuutin aikana.

Mäkinen kuuluu Räätälöidysti liikkumaan -liikuntaneuvontahankkeen verrokkiryhmään ja osallistuu tutkimukseen kuuluviin mittauksiin.

–Olen tehnyt 14 vuotta raskasta lähihoitajan työtä vanhushuollossa. Tuki- ja liikuntaelinvaivojen takia olen nyt osatyökyvyttömyyseläkkeellä. Olen töissä kahtena–kolmena päivänä viikossa, ja jaksan paljon aiempaa paremmin, sanoo Mäkinen.

Lähihoitaja Hannele Mäkinen tekee kuuden minuutin kävelytestiä Nokian uimahallin painisalissa. Liikuntaneuvoja Pirkka Vigren (takana) laskee kierroksia ja mittaa aikaa.

Nokia on tiettävästi ensimmäinen suomalainen kaupunki, joka aikoo tutkituttaa kaksi vuotta kestävän hankkeen aikana liikuntaneuvonnan ja henkilöstön lisääntyneen liikunnan vaikuttavuutta työhyvinvointiin.

–Eri sairaanhoitopiireissä on kyllä järjestetty viime vuosien aikana liikuntaneuvontaa, mutta Nokia haluaa leikata liikuntaan ohjaamalla työntekijöidensä lisääntyneitä tuki- ja liikuntaelinvaivoista aiheutuneita sairauslomia, selvittää erikoistutkija Marjo Rinne varsinaisen tutkimuksen toteuttavasta UKK-instituutista.

Alun terveyskuntotestissä tutkitaan muun muassa hartiaseudun liikkuvuutta.

Mukaan ilmoittautui noin 200

Nokia haki tutkimukseensa erityisesti lähihoitajia sekä ruokahuollon, siivouspalvelun ja kiinteistöhuollon työntekijöitä, joilla on ilmennyt tuki- ja liikuntaelinoireita tai -vaivoja.

Mukaan ilmoittautui noin 200 henkilöä, jotka jaettiin arpomalla liikuntaneuvonta- ja verrokkiryhmiin.

Kaupungin kaksi liikuntaneuvojaa tekevät aluksi tutkittaville liikuntakyselyn ja selvittävät voidaanko tarvittavat testit tehdä turvallisesti.

–Painisalilla testaamme hartiaseudun liikkuvuutta, muunnellun punnerruksen avulla käsivarsien, ylävartalon ja keskivartalon toimintaa ja lopuksi kävelysuoritusta kuuden minuutin aikana, sanoo liikuntaneuvoja Vigren.

Liikuntanevontaan pääsee työajalla

Erikoistutkija Marjo Rinne kiittelee Nokian kaupungin tukea neuvontahankkeessa, sillä työntekijät pääsevät käymään liikuntaneuvonnassa työajallaan.

–Ensimmäisen puolen vuoden aikana on kolme liikuntaneuvontakäyntiä ja tutkittavilla on viikon ajan käytössään liikemittari, jolla selvitetään liikkumista ja nukkumista. Jokaiselle laaditaan henkilökohtainen liikuntasuunnitelma. Emme tuputa, mutta ohjaamme, sanoo Pirkka Vigren.

Vartalon lihasvoimaa selvitetään muunneltu punnerrus -testissä.

Liikuntaneuvontaan osallistuville tehdään tutkimukset hankkeen alussa sekä puolen vuoden, vuoden ja kahden vuoden kuluttua aloittamisesta.

– Nokian kaupunki saa vaikuttavuusarvioinnin myötä arvokasta tietoa siitä, paraneeko osallistujien työkyky, säilyvätkö neuvonnan tuottamat hyödyt pitkäaikaisesti ja onnistutaanko hankkeen myötä vähentämään sairauspoissaoloja, kertoo kaupunginjohtaja Eero Väätäinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos