Pirkanmaalta löytyi yli miljoona kiloa vaarallisia jätteitä - Pirkanmaa - Aamulehti

Pirkanmaalta löytyi yli miljoona kiloa vaarallisia jätteitä viime vuonna

Repe ja Romu ottavat vastaan muun muassa kodin vaarallisia jätteitä.

26.2.2019 21:31 | Päivitetty 26.2.2019 21:38

Pirkanmaan Jätehuolto vastaanotti viime vuonna kodin ja yritysten vaarallisia jätteitä 1,3 miljoonaa kiloa, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

Vaarallinen jäte on jätettä, joka aiheuttaa väärään paikkaan joutuessaan vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle.

Kodin kaappien, varaston tai autotallin kätköistä voi löytyä energiansäästölamppuja, akkuja, tärpättiä, asetonia, bensiiniä, lääkkeitä, jäteöljyä, öljynsuodattimia, maalia, liimaa, lakkaa, puunsuoja-aineita, emäksisiä pesuaineita, torjunta-aineita, paristoja, happoja ja aerosoleja, joille ei käyttöä enää ole.

Näitä vaarallisia jätteitä livahtaa yhä kodin jäteastiaan. Sekajätepussien sisällöstä kuitenkin vain prosentti on vaaralliseksi jätteeksi luokiteltavaa. Meneillään olevan valtakunnallisen tiedotuskampanjan tarkoituksena on parantaa tulosta entisestään.

Älä säilö kotona

Vaaraa on turha säilöä kotona. Viemäri tai kodin jätekatos eivät myöskään ole oikeita paikkoja vaarallisille jätteille.

Kodin vaarallisten jätteiden vastaanotto on maksutonta. Jätteitä vastaanotetaan 20 jäteasemalla, kahdessa jätekeskuksessa, 380 Repe ja Romu pysäkillä sekä seitsemässä vaarallisten jätteiden Vartti-kontissa.

Yritysten vaarallisten jätteiden vastaanotto on maksullista. Yrityksiä palvelee vaarallisten jätteiden asema Tarastenjärvellä sekä Repsikka-noutopalvelu. Kerätyt vaaralliset jätteet lähetettiin turvalliseen jatkokäsittelyyn.

Varoitusmerkillä merkityt ovat aina vaarallista jätettä. Sivustolla vaarallinenjate.fi on tietoa vaarallisten jätteiden tunnistamiseen, lajitteluun sekä lähimmän vastaanottopaikan löytämiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: