"Tästä viikosta tulossa trilleri" – Pirkanmaalla varaudutaan omaan soteen - Pirkanmaa - Aamulehti

Pirkanmaalla on jo aivan oma suunnitelma sen varalta, että sote kaatuu – "Tästä viikosta tulossa trilleri"

Pirkanmaan muutosjohtaja Päivi Nurminen sanoo, että valmistelu ei mene hukkaan.

26.2.2019 6:00

Pirkanmaalla varaudutaan sote- ja maakuntauudistuksen kaatumiseen.

Uudistuksen osalta eletään ratkaisevia hetkiä. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalla on kova kiire käsitellä perustuslakivaliokunnan antamat laiskanläksyt.

Pirkanmaan muutosjohtajan Päivi Nurmisen mukaan tästä viikosta "on tulossa trilleri".

–Ilahdutti, että uudistukselle ei vielä tullut täystyrmäystä, mutta aika korkea aita on vastassa, kuvaa Nurminen.

Pirkanmaalla uudistuksen valmistelua jatketaan, mutta muutosjohto on laatinut kolme vaihtoehtoa tulevaisuuden varalle.

Ensimmäinen on se, että lait hyväksytään vielä kuluvalla hallituskaudella ja sote–maakunta-uudistuksessa siirrytään toimeenpanoon huhtikuun alussa. Pirkanmaalla on Nurmisen mukaan kaikki edellytykset käynnistää väliaikaishallinto ja valmistella uuden maakunnan syntymistä. Tehtävät on mietitty ja rekrytoinnit käynnistetään.

Toinen vaihtoehto on se, että uudistus siirtyy toteutettavaksi seuraavalla hallituskaudella, ja valtio turvaa rahallisesti valmistelun jatkumisen.

Kolmas vaihtoehto on, että uudistus kaatuu, eikä valtio jatka rahoitusta. Pirkanmaalla uudistusta valmistelee 44 henkilöä. Heidän työsuhteensa päättyy maaliskuun lopussa, osalla voidaan jatkaa kesäkuulle. Heistä muutamalla ei ole taustaorganisaatiota johon palata. Muilla on työpaikka kunnassa, Pirkanmaan liitossa, Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä ja te-toimistossa. Tehty valmistelutyö arkistoidaan jatkoa varten.

–Jos kansallinen uudistus ei etene, on mahdollista, että maakunnan kunnat valmistautuvat vapaaehtoisen sote-mallin rakentamiseen, sanoo Nurminen.

Hän pitää tärkeänä, että valmistelukoneisto voitaisiin pitää käynnissä.

Pirkanmaan muutosjohtajan Päivi Nurmisen mukaan on selvää, että sote- ja maakuntauudistus tarvitaan. Hän toivoo, että valmistelukoneistoa ei tarvitsisi ajaa alas.

Ohjausryhmä kokoontuu

Pirkanmaan sote- ja maakuntauudistuksen poliittisen ohjausryhmän puheenjohtaja Roope Lehto (sd.) sanoo, että puolueiden piirijohto on kutsuttu kokoukseen 15. maaliskuuta. Kokouksessa pohditaan, miten Pirkanmaalla tulisi edetä, jos uudistus kaatuu.

Maakunnallinen malli voisi Lehdon mukaan rakentua Pirkanmaan liiton, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tai yhden kaupungin, Tampereen, pohjalle.

–Alueellisen mallin täytyy olla laajapohjainen, ettei synny aluepoliittisia jännitteitä, sanoo Lehto.

Nurminen pitää tärkeänä, että valmistelutyön aikana syntyneitä ratkaisuja voitaisiin hyödyntää, jotta työ ei valu hukkaan.

Pirkanmaalla maakunta- ja sote-uudistusta on valmisteltu vuodesta 2016 alkaen.

Lue myös:

Muutosjohtaja: "Positiivinen yllätys, ettei täysin tullut seinä vastaan" – Tässä neljä pointtia perustuslakivaliokunnan lausunnosta

Perustuslakivaliokunta löysi sote-lakipaketista vielä korjattavaa, muutoksilla on kova kiire – "Lähtökohtaisesti valtiosääntöoikeudellista hienosäätöä"

Sote-muutosjohtaja Jaakko Herralan mukaan valmisteluun on valtiolta saatu suoraan 16,4 miljoonaa euroa, mutta siitä on käytetty 8,4 miljoonaa euroa. Muuta erillisrahoitusta on tullut noin 15 miljoonaa euroa esimerkiksi ikäihmisten palveluiden kehittämiseen.

Nurmisen mukaan uuden maakunnan ensimmäinen koetalousarvio on valmistumassa. Siinä nähdään, miten noin kahden miljardin talous jakautuu eri tehtäville ja miten se rahoitetaan. Arviota tarkastellaan suhteessa valtiovarainministeriön laskelmiin.

Sote- ja maakuntauudistuksen säästötarpeeksi Pirkanmaan osalta arvioitiin alun perin noin 300 miljoonaa euroa. Nurmisen mukaan mahdollisia tehostamiskohteita on tunnistetu noin 150 miljoonan euron edestä.

Pelkkä sote

Pirkanmaan maakuntauudistuksen muutosjohtajan Jukka Alasentien mukaan näyttää vahvasti siltä, että maku-tehtäviä kuten te-toimiston palveluja ja elinkeinopalveluja koskevia asioita ei ehditä käsitellä tällä vaalikaudella.

–Maku pitäisi poistaa laista, jäisi vain sote, Alasentie sanoo.

Lue myös:

Sote-uudistuksen kohtalonhetket ovat käsillä juuri nyt: Jokin näistä kolmesta vaihtoehdosta toteutuu – selvitimme seuraukset

Tämä johtaisi Alasentien mukaan tilanteeseen, jossa maakuntalain mukaisia tehtäviä ei voida siirtää maakunnalle. Myös maakuntavaalien järjestäminen olisi mahdotonta, jos ehdokkailla ja äänestäjille ei ole tarkkaa kuvaa maakunnan tehtävistä.

Herrala sanoo, että sosiaali- ja terveysvaliokunnalle annetut keskeiset lain korjaustehtävät eivät ole vain hienosäätöä.

–Uutena asiana kunnille tuli mahdollisuus tuottaa sote-palveluja. Mielenkiintoinen avaus perustuslakivaliokunnalta, Herrala sanoo.

Keskeisiä korjattavia asioita ovat muun muassa maakunnan palveluiden minimimäärän määritteleminen, kuntien omaisuusjärjestelyt ja valinnanvapauslain voimaantulon ajankohta.

–Perustuslakivaliokunta toivoo, että valinnanvapauden piloteista saadaan riittävästi tietoa, Herrala sanoo. Tämä vaatimus voi vaikuttaa valinnanvapauden voimaantulon ajankohtaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: