Neljä pointtia perustuslakivaliokunnan lausunnosta - Pirkanmaa - Aamulehti

Muutosjohtaja: "Positiivinen yllätys, ettei täysin tullut seinä vastaan" – Tässä neljä pointtia perustuslakivaliokunnan lausunnosta

Pirkanmaan muutosjohtaja Päivi Nurminen sanoo, että vaikka runsaasti asioita ja vaikeanpuoleisiakin on edessä, täysin ei tullut seinä vastaan. On mahdollista, että sote-lakipaketti ehtii eduskunnan päätettäväksi tällä vaalikaudella.

23.2.2019 8:00 | Päivitetty 23.2.2019 9:01

Perustuslakivaliokunnan sote- ja maakuntauudistusta koskeva lausunto valmistui perjantaina. Perustuslakivaliokunta edellyttää sosiaali- ja terveysvaliokunnalta vielä useita muutoksia lakipakettiin.

Kysyimme Pirkanmaan muutosjohtajilta Päivi Nurmiselta, Jukka Alasentieltä ja Jaakko Herralalta päällimmäiset ajatukset tuoreeltaan perustuslakivaliokunnan tiedotustilaisuuden jälkeen.

Tässä vastaukset tiivistettynä neljään pointtiin.

1. Positiivinen yllätys: Ei tullut seinä vastaan

–Pallo on ilmassa. Positiivinen yllätys oli se, että vaikka on aika runsaasti asioita ja vaikeanpuoleisiakin siellä edessä, niin täysin ei tullut seinä vastaan tässä vaiheessa. Todettiin, että kyseessä on perustuslaillisia hienosäätöjä, Nurminen sanoo.

Herrala kuvailee, että olo on huojentunut, koska "showstopperia" ei tullut.

–Valmistelu jatkuu. Nyt ei tullut sellaista viestiä, että tämä on mahdoton yhtälö, vaan että nyt tehdään täysillä ja katsotaan, päästäänkö maaliin.

2. Suuri haaste: Aikataulu

Eduskunta istuu tällä tietoa viimeisen kerran 15. maaliskuuta ennen kuin jää vaalilomalle. Se merkitsee sitä, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan pitää käsitellä perustuslakivaliokunnan edellyttämät muutokset todella nopeasti, jotta lakipaketti ehtii vielä eduskunnan täysistuntoon.

Muutosjohtajien mukaan asiantuntijoiden kuulemismenettely eli se, jos asiantuntijakuulemisia tarvitaan vielä paljon, voi johtaa vakaviin aikatauluongelmiin. Asioita tuli joka tapauksessa pöydälle runsaasti.

–Sitten on tietysti vielä se viimeinen kortti, että istuuko eduskunta viimeisen kerran 15.3. vai määritteleekö puhemiehistö jonkin toisen ajankohdan niin, että vaaliloma lyhenee. Tätä viimeistä lakipakettia on nyt käsitelty vuodesta 2015, ja olisihan se hieman nolo tilanne, että sen loppuun vienti jäisi muutamasta päivästä kiinni, Herrala sanoo.

3. Iso kysymys: Mikä on monialaisen maakunnan kohtalo?

Perustuslakivaliokunnan mukaan lainsäädäntökokonaisuutta on muutettava, mikäli niin sanottua maku2-esitystä ei ehditä käsitellä.

Maku1:een kuuluvat muun muassa maakuntien perustaminen ja sosiaali- ja terveydenhuollon järjestäminen, kun taas maku2:ssa määritellään muut maakunnan tehtävät kuin sote. Monialaisessa maakunnassa olisivat soten lisäksi esimerkiksi ely-keskuksen ja te-toimiston palvelut sekä pelastustoimi.

Alasentie sanoo, että häntä maku-valmistelijana kiinnostaa ja huolestuttaa erityisesti monialaisen maakunnan kohtalo.

–Viittaus maku2-pakettiin tarkoitti sitä, että jos niitä lakeja ei ehditä käsitellä, muut kuin sote-tehtävät pudotetaan pois. Tulee sote-maakunta ja monialaiseen maakuntaan palattaisiin sitten seuraavalla hallituskaudella.

Maku2-pakettia on Alasentien mukaan työstetty jo eduskunnassa varsin paljon. Siinä on kuitenkin vielä paljon työtä ja avoimia kysymyksiä.

Jos kunnilta maakuntaan siirtyvien tehtävien laajuus muuttuu, on kunnilta tehtävä kunnallisveron leikkausprosentti arvioitava uudelleen.

4. Auttaa jatkossa: Huolellinen työ ja yksimielinen ratkaisu

Herrala kuvailee olevan hirveän tärkeää, että perustuslakivaliokunta teki työnsä huolella, ja että lopputuloksena oli yksimielinen lausunto.

–Se edesauttaa joko tämän paketin läpivientiä tai jos ei ehditä maaliin, niin tulevien mallien eteenpäinvientiä.

Perustuslakivaliokunta määrittelee, mikä on perustuslaillisesti mahdollista ja mikä ei ole. Nyt sen työn tuloksena on Herralan mukaan saatu merkittävät evästykset ja perusperiaatteet jatkovalmisteluun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut