Luonnontarkkailija epäilee Pirkanmaan lumiennätystä - Pirkanmaa - Aamulehti

Luonnontarkkailija Ahti Mäntymäki, 75, epäilee Pirkanmaan virallista lumiennätystä: "Kysymyksessä ei voi olla mikään muu kuin mittausvirhe" – Näin vastaa Ilmatieteen laitos

Ilmatieteen laitoksen mukaan lumensyvyyden mittauspaikat on valittu niin, ettei lumi pääse kinostumaan. Arkistokuva.

9.2.2019 7:10

Aamulehti kertoi keskiviikkona Pirkanmaan lumiennätyksestä. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan 9. helmikuuta 1984 Kurun Riuttaskylässä lumensyvyydeksi mitattiin 155 senttimetriä. Siis yli puolitoista metriä.

Koko ikänsä Kurun Riuttaskorvessa asunut Ahti Mäntymäki, 75, ei usko tähän mittaustulokseen.

–Kysymyksessä ei voi olla mikään muu kuin mittausvirhe. Mittauspaikalle on kinostunut lunta tai se on mitattu väärin.

Mäntymäellä on tapana tarkkailla sääoloja ja tehdä niistä muistiinpanoja.

–Täällä samalla alueella 8. helmikuuta olleen kovan lumipyryn jälkeen oli lunta yleisesti runsas metri. Ei ole mitenkään uskottavaa, että jossakin kohdassa yleinen lumenpaksuus olisi ylittynyt tästä peräti puoli metriä.

Lue lisää:Tampereella meni 50 sentin raja rikki – Pirkanmaalla on näin paljon lunta kerran kymmenessä vuodessa, mutta ennätyshankiin on pitkä matka

Tuloksiin voi luottaa

Voiko Ilmatieteen laitoksen mittaustuloksiin siis luottaa?

–Meidän ilmastotietokannassa olevat tulokset ovat kyllä luotettavia. Vain virallisten havaintoasemien tiedot otetaan tilastoihin, apulaismeteorologi Leena Nuolimäki vakuuttaa.

Mittauspaikat on valittu niin, ettei lumi pääse kinostumaan.

Nuolimäki kertoo, että vuonna 1984 ei todennäköisesti vielä ollut käytössä automaattisia lumensyvyysmittareita, vaan ihminen on tehnyt havainnon silmämääräisesti. Mittatikku on ollut jonkun paikallisen asukkaan pihassa, samalla paikalla vuosikausia.

–Havaintoaseman paikka on valittu niin, että se on ilmastollisesti edustuksellinen. Havaintojen tekijät on opastettu ja koulutettu tehtäväänsä. He ovat usein hoitaneet tätä tehtäväänsä vuosia tai jopa kymmeniä vuosia.

Kurun Riuttaskylän mittauspiste ei enää vuoden 1995 jälkeen ole ollut käytössä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos