Mänttä-Vilppulan kaupunki valmistelee sote-rakennusten myyntiä Pihlajalinnalle - Pirkanmaa - Aamulehti

Mänttä-Vilppulan kaupunki valmistelee sote-rakennusten myyntiä Pihlajalinnalle

Mänttä-Vilppulan kaupunki valmistelee sote-rakennusten myyntiä.

27.1.2019 10:12 | Päivitetty 27.1.2019 10:19

Mänttä-Vilppulan kaupunginhallitus käsittelee maanantaina kaupungin sote-rakennusten myyntiä Pihlajalinna Terveys Oy:lle. Kaupalla halutaan turvata sote-palveluiden säilyminen näissä tiloissa mahdollisen sote- ja maakuntauudistuksen toteutuessa.

Kyseiset rakennukset ovat hoivakoti Sarahelmi, Vilppulan terveysasema, toimintakeskus Satakieli, vanhainkoti Punatulkku sekä Sarapihan kokonaisuus Pakkaajankadulla: palveluasunnot, Niittyvilla, laboratorio, vuodeosasto, terveysasema, hammashoitola, valmistuskeittiö ja Tupasvilla.

Kaupunginjohtaja Markus Auvisen esitys on, että rakennukset myydään. Kaupunginhallitus käsittelee kaupan periaatteita. Päätöksen kaupasta tekee kaupunginvaltuusto.

Auvisen mukaan kaupan täytäntöönpano olisi aikaisintaan 1.1.2021.

–Tähän asti kiinteistöistä tehdään vielä poistoja, eli tämä tulee osaltaan vaikuttamaan lopulliseen hintaan. Tällä hetkellä rakennusten tasearvo on noin 9 miljoonaa euroa. Kaupunki lähtee tavoittelemaan kaupantekohetken käypää hintaa siten, ettei meidän tarvitse tehdä alaskirjauksia, sanoo Auvinen.

Kaupalla väistetään riskejä

Taustalla on, että suunnitteilla olevassa sote-ratkaisussa kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon toimitilat eivät siirry maakunnille, vaan maakunnat vuokraavat toimitilat 3 vuoden määräajaksi.

Riskinä on, että siirtymäkauden jälkeen maakunta päättääkin järjestää palvelut muulla tavalla kuin nykyisissä tiloissa.

–Nyt käsiteltävänä olevalla kiinteistöratkaisulla voidaan saavuttaa ja varmistaa vaikuttavien ja laadukkaiden sosiaali- ja terveyspalveluiden pysyminen lähipalveluina Mänttä-Vilppulan kaupungin alueella myös mahdollisen sote-ratkaisun voimaantultua, sanotaan kaupunginhallituksen esittelytekstissä.

Lisäksi kaupungilta poistuu riski, että kiinteistöt jäisivät vaille käyttöä. Myös korjauskulujen riski jäisi kaupungilta pois. Rakennusten suuren korjauskuluriskin vuoksi esitetty kauppa on kaupungille kannattava riippumatta siitä, tuleeko sote-ratkaisu voimaan vai ei.

Maa-alueista vuokrasopimus

Kaupan kohteena ovat rakennukset ja irtain käyttöomaisuus, maa-alueista tehtäisiin maanvuokrasopimus. Ostajalle tulisi etuosto-oikeus, mikäli kaupunki päättäisi myydä maa-alueen kesken maanvuokrakauden.

Omistusoikeus rakennuksiin siirtyy kun koko kauppahinta on suoritettu kaupungille. Kauppa pannaan täytäntöön ennen sote-uudistuksen voimaantuloa. Mikäli sote-uudistus ei tule voimaan, on kaupan täytäntöönpano aikaisintaan 1.1.2021.

Neuvotteluissa on tuotu esille kiinteistönhuoltopalveluiden käyttö jatkossa. Nykyinen palveluntuottaja aikoo jatkossakin käyttää kiinteistönhuollossa paikallisia toimijoita, kuten tälläkin hetkellä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos