Pirkanmaa pääsi mukaan alueellisen junaliikenteen pilottiin – Matkustajille se voi alkaa näkyä jo tämän vuoden joulukuussa - Pirkanmaa - Aamulehti

Pirkanmaa pääsi mukaan alueellisen junaliikenteen pilottiin – Tätä se tarkoittaa matkustajille: tavoite saada junat pysähtymään myös Tesomalla

Pirkanmaa pääsi mukaan alueellisen lähijunaliikenteen pilottiin. Hankkeella pyritään kasvattamaan rautatieliikenteen matkustajamääriä ja kulkutapaosuutta sekä kehittämään toimintatapoja, joita voidaan hyödyntää, jos maakunnat saavat toimivaltaa alueellisen rautatieliikenteen järjestämisessä. Kuvituskuva.

23.1.2019 13:38 | Päivitetty 25.1.2019 12:21

Pirkanmaa on valittu mukaan alueellisen junaliikenteen pilottihankkeeksi. Pirkanmaan hankkeessa ovat mukana ratasuunnat Tampere-Tesoma-Nokia, Tampere-Orivesi-Vilppula(-Mänttä) ja Tampere-Lempäälä-Toijala.

Liikenne- ja viestintäministeriö sai yhteensä 11 hakemusta, joista jatkosuunnitteluun valittiin Pirkanmaan lisäksi Kymenlaakson ja Etelä-Pohjanmaan maakunnat.

Pilottihanke voidaan käynnistää aikaisintaan joulukuussa 2019, ja se kestää kesäkuuhun 2022. Joukkoliikennejohtaja Mika Periviita Tampereen seudun joukkoliikenteestä kertoo, että nyt käynnistyy jatkosuunnitteluvaihe yhdessä ministeriön kanssa.

–Jatkosuunnittelussa tarkennetaan, mitä oikeasti on mahdollista toteuttaa niin, että jo tämän vuoden joulukuussa olisi asukkaille jotain tarjottavaa. Uskoisin, että nopeimmin päästään liikkeelle Tampereen ja Oriveden sekä edelleen Ylä-Pirkanmaan suunnalla. Siellä mahdollisesti jo joulukuussa tänä vuonna voitaisiin saada lisävuoroja, Periviita kertoo.

Tesoman ja Nokian suunnan yksi haaste on se, ettei Tesomalla ole vielä edes seisaketta.

–Sitä suunnitellaan parhaillaan, mutta on ihan selvää, ettei se joulukuussa ole vielä valmiina. Tavoitteena kuitenkin on saada Nokian suunnalle lisää lähijunaliikennettä ja niin, että junat pysähtyisivät Tesomalla, Periviita kuvailee.

Myös Lempäälän ja Toijalan suunnan kehittämistoimet täsmentyvät jatkosuunnittelussa.

Pilottiin pääsemisen hyödyistä Periviita nostaa esiin sen, että nyt saadaan jotain konkreettista liikkeelle lähijunaliikenteessä, jonka kehittäminen on ollut agendalla jo vuosia.

"Erittäin myönteinen uutinen"

Kunnat ovat sitoutuneet rahallisesti pilotin suunnitteluun sekä infrastruktuurin ja palvelutarjonnan kehittämiseen. Periviita sanoo, että ministeriön odotetaan osallistuvan kustannuksiin tavalla tai toisella.

Tarkat euromäärät siitä, paljonko rahaa tarvitaan, selviävät jatkosuunnittelussa. Periviidan mukaan selvää on, että vuositasolla puhutaan sadoista tuhansista euroista.

Hankkeella pyritään kasvattamaan rautatieliikenteen matkustajamääriä ja kulkutapaosuutta sekä kehittämään toimintatapoja, joita voidaan hyödyntää, jos maakunnat saavat toimivaltaa alueellisen rautatieliikenteen järjestämisessä.

Pirkanmaan liiton mukaan pilotin aikana etsitään junien aikatauluista sopivia hetkiä, kun raiteet olisivat vapaana lähijunille.

–Tämä on erittäin myönteinen uutinen koko maakunnalle. Pilotin toteuttaminen edellyttää junaliikenteen operoinnin suunnittelua, jollaista alueella ei ole toistaiseksi itse toteutettu, mutta joista meillä on parhaillaan vireillä selvitystyö Helsinki-Tampere-Nokia välille. Pilotti antaa tärkeää kokemusta myös sitä silmällä pitäen, että maakunnasta tulisi jatkossa junaliikenteestä vastaava joukkoliikenneviranomainen, kuvailee suunnittelujohtaja Karoliina Laakkonen-Pöntys Pirkanmaan liiton tiedotteessa.

Hankkeen lähtökohta on, että nykyinen osto- ja velvoiteliikenteen palvelutaso säilytetään ja pilotit ovat sitä täydentäviä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos