Ylöjärven muisti tallennetaan audiovisuaaliseen muotoon – tuhansia vanhoja mustavalkokuvia digitoidaan juhlavuonna - Pirkanmaa - Aamulehti

Vanhat kuvat kertovat paljon: Ylöjärven alku oli vaatimaton ja seutua kutsuttiin muinoin Peräkunnaksi – 150-vuotias kaupunki tarjoaa asukkailleen lahjaksi kollektiivisen muistin

Ylöjärven kirkon ympäristö oli vielä 1950-luvulla näin autio. Pellon reunassa takana näkyvät Räikän ja Pietilän talot.

24.1.2019 7:00 | Päivitetty 25.1.2019 12:20

Ylöjärvi haluaa 150-vuotisjuhlavuonnaan tarjota kaupunkilaisille kollektiivisen muistin, jonne kuka tahansa voi halutessaan kurkata kotitietokoneeltaan.

Ylöjärvi-seuran aktiivit ovat jo 1990-luvulta lähtien keränneet vanhaa mustavalkoista kuvamateriaalia. Nyt aineisto kootaan kaupungin myötävaikutuksella ja rahoitustuella digitaaliseksi.

Ylöjärven muisti -hankkeen projektipäällikön Antero Mäkkylän mukaan meneillään olevan juhlavuoden loppuun mennessä tuhannet valokuvat ja videotallenteet muutetaan audiovisuaaliseen muotoon kenen tahansa ulottuville.

Näin ajeltiin radan ylitse Soppeenmäen ja Kirkonkylän välillä 1970-luvulla, kun rautatien ylittävä Kuruntien silta ei vielä ollut käytössä.

–Yhdistyksessä on 1990-luvulta lähtien toiminut valokuvatoimikunta, jolla on tallessa jo tuhansia valokuvia Ylöjärven menneisyydestä. Myös Takamaan Pop-Laivue on taltioinut historiaa, joten idea Ylöjärven muistiin tuli itse asiassa sieltä, valottaa Mäkkylä.

Ylöjärvi-seuran valokuvatoimikunnan puheenjohtajan Torbjörn Nikuksen mukaan kuvien tallennuksen aloitti 1990-luvulla Harri Väisänen, ja koossa on nyt 3 000–4 000 valokuvan kokoelma.

Yli 3 000 seuraajaa Facebook-ryhmässä

Antero Mäkkylän mielestä tilanne on Ylöjärvellä hyvä, sillä kuvamateriaalia löytyy yksityisten lisäksi urheiluseuroilta, seurakunnalta ja kaupungilta.

–Alkaa olla viimeinen aika siirtää esimerkiksi vanhoja vhs-kasettien sisältöjä digitaaliseen muotoon.

Mäkkylä itse ylläpitää Facebookissa Ylöjärvi vanhoissa kuvissa -ryhmää, jossa julkaistaan ennen vuotta 2000 julkaistuja valokuvia ja niihin liittyviä tarinoita. Ryhmällä on jo yli 3 000 seuraajaa.

Mäkkylän ajatuksissa on, että kultakin vuosikymmeneltä nostettaisiin tarkastelun helpottamiseksi top10 -tapahtumat digitaaliseksi.

Ylöjärven vanhat kuvat kootaan verkkoon Kansallisarkiston lanseeraamalle Topoteekki-alustalle, joka on alun perin itävaltalainen verkkotyökalu paikallisaineistojen kokoamiseen ja julkaisuun.

Ylöjärvi-Seuran Antero Mäkkylä (vas.) ja Torbjörn Nikus ovat tehneet ison työn vanhan kuvamateriaalin digitoinnin alkuun saattamiseksi.

Kunnanjohtaja Pauli Poussun haastattelukin tallessa

Suomessa on tällä hetkellä kuusi topoteekkia: Kaarinan Piikkiö, Mikkeli, Mäntsälä, Saamenmaa (Sápmi), Sastamalan Suodenniemi ja Säkylä. Neljää näistä ylläpitää paikallinen kotiseutuyhdistys, yhtä kaupunginmuseo ja yhtä Kansallisarkisto itse.

Alustalle voidaan tallentaa kuvia, videoita, asiakirjoja ja haastatteluja. Ylöjärvelläkin tallessa on muun muassa entisen kunnanjohtajan Pauli Poussun vuoden 2003 haastattelu, jonka on tehnyt toimittaja Risto Koivuniemi.

Ylöjärven muisti -hanketta varten saatiin kaupungilta 20 000 euron avustus. Media-alan osaaja on tallettanut viime vuoden syyskuusta alkaen materiaalia digitaaliseen muotoon. Taltiointi jatkuu kesäkuulle 2019.

Tällaiselta näytti liikenne Kirkonkylästä Soppeenmäen suuntaan 1970-luvulla, kun rautatien ylittävää siltaa ei vielä ollut olemassa.

Kiinnostus vanhoihin kuviin yllättänyt

Antero Mäkkylä on yllättynyt, kuinka paljon nuoretkin ylöjärveläiset ovat kiinnostuneita paikkakunnan historiasta.

–Ihmisiä tuntuvat kiinnostavan kovasti 1960- ja 1970-luvun keskustan vanhat rakennukset, tiet ja risteykset.

Kurussa on Mäkkylän mukaan niin paljon vanhaa kuvamateriaalia, että siellä kannattaisi hänen mukaansa harkita aivan kokonaan oman topoteekki-tallennuksen tekemistä.

Ylöjärven kunnan perustamiskirja allekirjoitettiin seurakunnan sakaristossa 24.1.1869.

Perustamiskirja allekirjoitettiin sakastissa

Ylöjärven historiaa tutkineen Torbjörn Nikuksen mukaan Ylöjärven alku oli vaatimaton, ja 1700-luvulla seutua nimitettiin yleisesti Peräkunnaksi.

–Kun kunnan perustamiskirja 24.1.1869 allekirjoitettiin kirkon sakastissa, asukkaita oli 2 200 ja vain vajaalla 60 talollisella äänioikeus.

Kuntakokouksen puheenjohtaja toimi entinen suutari ja kiertokoulun opettaja Efraim Martin, jonka torpassa tapahtui 1885 laajaa huomiota saanut poltergeist-ilmiö Martinin pirut. Esineet liikkuivat itsestään, lensivät ilman poikki ja siirtyivät lukitusta tilasta ulos. Martinia ja hänen vaimoaan syytettiin noituudesta, mutta syytteet kaatuivat toteen näyttämättöminä.

Ota yhteyttä Ylöjärven muisti -projektiin: digi.ylojarviseura@gmail.com tai 044-981 5659.

Poistettu 24.1. kello 9.30 vuoden tapahtumakalenterista kaksi vanhaa tapahtumaa ja lisätty jutun loppuun Ylöjärven muisti -hankkeen yhteystiedot. Hankkeeseen voi tarjota vanhoja valokuvia taltioitaviksi.

Otteita juhlavuoden tapahtumakalenterista

Alkuvuosi

23.–26.1. Loiste Ylöjärvi -valotaidefestivaali, Kirkonseutu, Kuru ja Viljakkala.

24.1. Ylöjärvi-päivän vastaanotto kutsuvieraille kaupungintalolla.

24.1.–7.2. Ylöjärvi jäässä -taidenäyttely uimahallilla, varhaiskasvatuksen lasten tervehdyksiä 150-vuotiaalle Ylöjärvelle.

Huhtikuussa Ylöjärvi 150 -roadshow yrittäjille.

Kesäkausi

18.6. Ylöjärvi 150 -ravit Teivossa.

28.7. Mökkirokki Räikänpuistossa.

2.8. Satakunnan lennoston sotilasvala ja -vakuutus sekä ohimarssi.

Syyskausi

Elo-syyskuussa Vanhan Räikän avajaiset ja ensimmäisten taidenäyttelyiden sekä Kirsi Kunnaksen kammarin kirjailijaresidenssivieraan julkistaminen.

Syyskuussa maataidenäyttely, varhaiskasvatuksen lasten taidenäyttely kirjastojen piha-alueilla.

Marraskuussa kirjasto 150 vuotta.

Joulukuussa Ylöjärven muisti -projektissa digitoidun aineiston julkistaminen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: