Ruoveden on jatkettava Virtain kanssa, Valtioneuvosto ei antanut lupaa irtautua - Pirkanmaa - Aamulehti

Valtio velvoittaa Ruovettä jatkamaan sote-palvelujen yhteistoimintaa Virtain kanssa

Ruoveden kunnanjohtaja Eeva Kyrönviita ei hyväksy Valtioneuvoston päätöstä. Hän pitää sitä suoranaisena vääryytenä.

17.1.2019 14:16 | Päivitetty 17.1.2019 20:50

Ruoveden on jatkettava sote-palvelujen yhteistoimintaa Virtain ja samalla Virtain omistaman Keiturin Sote Oy:n kanssa. Valtioneuvosto päätti torstaina, ettei se anna Ruovedelle lupaa vaihtaa yhteistoiminta-aluettaan. Ruoveden aikomus oli liittyä Mänttä-Vilppulan ja Juupajoen alueeseen.

Sosiaali- ja terveysministeriö arvioi asian yhdessä valtiovarainministeriön kanssa. Se totesi, että irtautuminen yhteistoiminta-alueesta vaarantaisi Ruoveden kunnan ja erityisesti yksin jäävän Virtain kaupungin sote-palvelujen sekä hoitotakuun järjestämisen asukkailleen.

–Aluehallintovirasto totesi, että Ruoveden liittyminen Mänttä-Vilppulan ja Juupajoen kanssa olisi merkinnyt alueen niin oleellista laajenemista, että se olisi kokonaisuudessaan vaatinut uuden kilpailutuksen. Ruoveden esittämä aikataulu oli avin mukaan liian optimistinen, käytännössä mahdoton uudelleen järjestelyjen vaatimat tehtävät ja hankintalaki huomioon ottaen. Avin mukaan kantelut Keiturin alueelta ovat vähentyneet. Osapuolia on toki kuultu. Ruovesi ei pystynyt esittämään konkreettista suunnitelmaa jatkosta, johtaja Pasi Pohjola sosiaali- ja terveysministeriöstä toteaa.

Pohjola muistuttaa, että Kärsämäki joutui KHO:n päätöksellä vuonna 2014 pysymään entisessä yhteistoiminta-alueessa. Viime syksynä Valtioneuvosto velvoitti Pyhäjärven ja Kaavin jatkamaan osana entistä yhteistoiminta-aluetta.

Pohjolan mukaan toista vuotta sitten Tampereen kaupunki kysyi ohjauspyyntöä tilanteessa, jossa kaupungin eräät terveysasemat olisivat toimineet Mänttä-Vilppulan sote-yhtiön Mäntänvuoren Terveys Oy:n kanssa. Se laajennus olisi sosiaali- ja terveysministeriön näkemyksen mukaan vaatinut uuden kilpailutuksen. Nokiakin kaavaili yhteistoimintaa Mänttä-Vilppulan kanssa, mutta vetäytyi suunnitelmasta.

–Jokainen kunta on tapauksena erilainen, mutta perustuslakivaliokunnan mukaan Valtioneuvostolla on oikeus määräaikaisesti puuttua kunnan itsehallintoon. Kyseessä on rajoituslaki ja Paras-lain jatko, väliaikana vuoteen 2020 kunnat velvoitetaan pysymään yhdessä. Pienet kunnat eivät yksin selviydy, Pohjola painottaa.

Virtain ja Ruoveden väestöpohja ei täytä 20 000 asukkaan vaatimusta yhteistoiminta-alueena, eikä Ruoveden liittäminen eteläisiin naapureihin riittäisi tähän rajaan.

Ruoveden kunnanjohtaja Eeva Kyrönviita ei hyväksy Valtioneuvoston ratkaisua.

–Tutustumme rauhassa perjantaina päätöksen perusteluihin. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että valitamme päätöksestä, emmekä tyydy siihen. Kyse on siitä, saavatko kuntalaiset palveluja. Nykyisessä tilanteessa emme voi luottaa siihen, että saamme lääkäreitä, Kyrönviita toteaa. Hän viittaa Attendo Terveyspalvelut Oy:n päätökseen irtisanoa sopimus lääkärien ja hoitajien vastaanottopalveluista.

–Valtioneuvoston on etäältä helppo päättää, kun ei tiedä tilannetta täällä. Jos kunnat ajautuvat talousvaikeuksiin ja palvelut vaarantuvat, kyse on asukkaiden turvallisuudesta.

Ruoveden muutosjohtaja Heidi Tanhua toteaa, että nykyinen Keiturin Soten johto ei pysty toimimaan kehittäjänä - toimitusjohtajakin on ollut lokakuusta asti niin sanotulla työlomalla.

–Sopu on löydettävä nopeasti ja toimitusjohtajan tilanne on ratkaistava, jotta kykenemme yhdessä kehittämään palvelutuotantoa. Meidän täytyy pitää huolta osaavasta henkilöstöstä, jolle viimeiset 1,5 vuotta ovat olleet todella haastavia.

Ruoveden sote

Ruovesi on kuulunut kaksi vuotta yhteistoiminta-alueeseen Virtain kanssa, soten järjestäjänä on Virtain omistama Keiturin Sote Oy.

Heinäkuun alussa Ruoveden valtuusto päätti lähes yksimielisesti, että se vaihtaa yhteistoiminta-aluetta. Alueeksi valikoitui Mänttä-Vilppulan ja Juupajoen sote eli Mäntänvuoren Terveys Oy, josta Pihlajalinna omistaa pääosan.

Luottamuspula syntyi, kun Virrat ei myynytkään Keiturin osakkeista 40 prosenttia Ruovedelle vaan päätti odottaa hallinto-oikeuden ratkaisua valituksesta. Oikeus ei kieltänyt kaupan toimeenpanoa välipäätöksellään.

Valtioneuvosto päätti, että Ruoveden on jatkettava Virtain kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: