Kansanedustaja Pauli Kiuru: Kunnan on saatava kaivostoiminnan tuotoista asiallinen korvaus" - Pirkanmaa - Aamulehti

Kiuru: Valkeakosken on saatava kaivostoiminnan tuotoista asiallinen korvaus – "Kannatan kunnan vallan ja paikallisdemokratian lisäämistä"

Tältä näytti suunnitellulla kaivosalueella 5. joulukuuta Valkeakosken Kaapelinkulmassa.

14.1.2019 16:29

Elinkeinoministeri Mika Lintilä on vastannut kokoomuksen kansanedustajien Pauli Kiurun ja Timo Heinosen kirjallisiin kysymyksiin kaivoslain toimivuudesta ja Valkeakosken kaivoksen tilanteesta.

Vyyhti alkoi, kun Iltalehti kirjoitti joulupäivänä (25.12.) Dragon Miningin listalleottoesitteestä Hongkongin pörssiin. Edustajat jättivät kirjallisen kysymyksen ministerin vastattavaksi pari päivää tietojen julkistuksen jälkeen.

–Ministeri Lintilä on ottanut kysymyksemme vakavasti, ja vastaus tuli kahdessa viikossa. Hyvä uutinen on, että työ- ja elinkeinoministeriö sekä ympäristöministeriö käynnistävät nyt kaivoslain ja muun kaivostoimintaa koskevan lainsäädännön arvioinnin. Tulokset luvataan käyttöön jo tuleviin hallitusneuvotteluihin, valkeakoskelainen Kiuru kertoo.

Hän pitää tärkeänä, että jatkossa myös kunta saa kaivostoiminnan tuotoista asiallisen korvauksen. Sillä on merkitystä myös paikallisen hyväksyttävyyden näkökulmasta.

–Tuotto voisi tulla esimerkiksi kaivosveron tai kiinteistöveron kautta. Tällä hetkellä kaivosveroa ei ole ja ainoastaan kaivosalueella olevista kiinteistöistä tulee vähäistä veroa kunnalle, Kiuru korostaa.

Valkeakoskella on tarkoitus vain louhia, ja rikastaminen tapahtuisi muualla. Kaupungin saamat suorat tuotot ovat olemattomia. Pahimmassa tapauksessa tuotot menevät muualle ja toissijaisen vastuun kautta kunta jää maksumieheksi ongelmatapauksissa.

On väitetty, että kunta voisi kaavoitusmonopolinsa turvin estää kaivoksen tulon alueelleen. Asia ei ole yksiselitteinen. Kuusamossa kaivos ja kunta ovat vastakkain. Kaavoitusvallan rajat koeponnistetaan korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

Valkeakosken tapauksessa kaupungilta on pyydetty vain lausuntoja, mutta päätökset on tehty muualla.

Paikallisdemokratiaa lisättävä

Kansanedustaja Kiurun mielestä, seuraavalla vaalikaudella lakia pitäisi muuttaa niin, että kaivosluvan edellytyksenä olisi oikeusvaikutteinen yleiskaava. Silloin kunnanvaltuusto voisi estää tai mahdollistaa kaivoksen tulon alueelleen.

–Kannatan kunnan vallan ja paikallisdemokratian lisäämistä, Kiuru korostaa.

Heinosen mielestä ”Kuka ehtii, saa pitää" -periaate kaipaa myös uudistamista.

–Ei voi olla niin, että Suomen maaperän rikkaudet ovat kenen tahansa käytettävissä ja vieläpä niin, että suomalaiset veronmaksajat kantavat vastuut. Varausjärjestelmää on päivitettävä esimerkiksi Ruotsin malliin, Heinonen muistuttaa.

Lehtitietojen mukaan ministeri Lintilä on pyytänyt Finanssivalvonnalta apua Dragon Miningin 900-sivuisen pörssiesitteen tutkimiseen.

–Kansanedustajille annetussa vastauksessa ei tästä asiasta kerrota vielä mitään tarkentavaa. Oletamme, että selvittely valmistuu kuitenkin lähiaikoina, Heinonen toteaa.

Kiuru ja Heinonen eivät pidä riittävänä ministeri Lintilän vastausta vakuuksista. Ympäristönsuojelulain ja kaivoslain mukaiset vakuudet eivät ulotu tai ainakaan riitä laajoihin vesistöä koskeviin saastumisiin.

–Kaivosalalle tulisi harkita öljynsuojarahaston kaltaista mekanismia”, molemmat edustajat toteavat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut