"Paras katsoa peiliin, jos Esan kanssa joutuu sotasille" – Mänttä-Vilppulan entinen kaupunginjohtaja joutui hankaluuksiin kuntapäättäjien kanssa uudessa työpaikassaan - Pirkanmaa - Aamulehti

"Paras katsoa peiliin, jos Esan kanssa joutuu sotasille" – Mänttä-Vilppulan entinen kaupunginjohtaja joutui hankaluuksiin kuntapäättäjien kanssa uudessa työpaikassaan

Värikkäänä sanankäyttäjänä tunnettu Esa Sirviö johti Mänttä-Vilppulan kaupunkia ennen Kotkaa, minne hän siirtyi viime keväänä. Sirviö pitää Kotkan kohun mittasuhteita liian suurina.

4.1.2019 19:25 | Päivitetty 4.1.2019 20:13

Mänttä-Vilppulasta Kotkan kaupunginjohtajaksi siirtyneen Esa Sirviön väitettyä johtamisongelmaa on käsitelty kesäkuusta asti julkisuudelta salassa Kotkan kaupunginhallituksessa.

–Esa Sirviö tuli meille maaliskuussa viransijaisena. Toukokuussa hän aloitti kaupunginjohtajana. Kesäkuusta lähtien kaupunginhallitus on kokoontunut kolme kertaa huolestuneena keskustelemaan johtamiseen liittyvistä ongelmista, Kotkan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Nina Brask (sd) kertoo perjantaina.

Perjantaina kuohuva tilanne nousi julkisuuteen Karhulalainen-lehden uutisoitua, että Kotkan johtajuus on kriisissä.

–Noloa, että tämä tuli nurin niskoin julkisuuteen. Olemme pyrkineet tukemaan kaupunginjohtajaa, mutta meille tuli huolestuneita yhteydenottoja.

–Vaikka tämä on vanha juttu, on myönnettävä, että ongelmia on edelleen. Esimerkiksi keskusteluyhteys kaupunginjohtajan kanssa on ollut lähes olematonta lokakuun jälkeen. Olen tavannut hänet vain kerran kalenteroidusti lokakuun jälkeen. Tänään annoin ohjeen merkitä kaupunginjohtajan kalenteriin ensi kevään tapaamiset, Brask avaa tilannetta perjantaina ja jatkaa esimerkillä:

–Meillä on menossa talouden tasapainottamisohjelman teko, enkä tiedä siitä mitään. Kaupunginjohtajalla ja johtavilla poliitikoilla pitää olla keskusteluyhteys jo Kuntalain mukaan.

Ongelmia on ollut muitakin, ja kaupunginjohtajan kanssa on niistä keskusteltu. Braskin mukaan kaupunginjohtaja ei osallistunut kaupunginhallituksen asioiden valmisteluun ja esittelyyn päättäjiä tyydyttävällä tavalla.

–Johtoryhmätyöskentelyssä Sirviö otti passiivisen roolin, ei johtanut, eikä kertonut, mitä itse ajattelee asioista. Myös organisaation sisältä tuli viestiä johtajuuden puutteesta.

"Ehkä olin osin täysin puusilmä"

Aiemmin joulukuussa Sirviö paljasti blogissaan pohtineensa ja tunnistaneensa, että on tehnyt vääriä olettamuksia ja virhearvioita vallalla olleista toimintatavoista sekä johtamiseen liittyneistä odotuksista.

–Tiettyjen asioiden suhteen olin ollut liian sinisilmäinen ja ehkä osin täysin puusilmä. Alkusyksyllä oli peiliin katsomisen hetki sekä tosiasioiden tunnistamisen aika ja näistä seurannut purjeiden uusi nostaminen.

–Tiesin tullessani, että odotukset olivat suuret, sillä olihan edeltäjäni toiminut kaupunginjohtajan tehtävässä peräti 16 vuotta. On selvää, että noin pitkällä ajanjaksolla organisaatio oppii tiettyyn tapaan toimia ja tuollaisella ajanjaksolla johtaja tottuu johtamaan organisaatiota omalla tavallaan.

–Kun itsellä on taustalla liki 20 vuotta kuntajohtamista, niin omassa ajatusmaailmassa on ollut selvää, että uuteen paikkaan ei ole koskaan syytä marssia takki levällään. Jokaisella paikkakunnalla on oma tapa, tausta, historia sekä kulttuuri viedä asioita eteenpäin.

–Olen jo aiemmin huomannut, että vaatii puolesta vuodesta vuoteen päästäkseen sisälle organisaation toimintatapoihin ja -kulttuuriin, Sirviö purki tuntojaan blogissa

Puheenjohtajat ulos johtoryhmästä

Lokakuussa Sirviö muodosti oman johtoryhmän, jossa ei ole mukana hallituksen ja valtuuston puheenjohtajia.

Brask kertoi kesällä ehdottaneensa Sirviölle, että tämä luo omannäköisensä organisaationsa, koska johtoryhmä on kaupunginjohtajan työkalu. Luottamusjohtajat olivat olleet johtoryhmässä valtuustokauden alusta edellisen kaupunginjohtajan aikana.

–Sillä että puheenjohtajat eivät kuulu vakituiseen johtoryhmän kokoonpanoon on ollut tarkoituksena erottaa poliittinen johtaminen ja virkajohtaminen sekä valmistelu, Sirviö selventää.

Perjantaina Sirviö näkee Kotkan kuohunnan tasaantuneen.

–Tilanne on mielestäni nyt aivan normaali ja uusi toimintatapa on kaupungin organisaatiossa otettu ihan hyvällä tavalla vastaan. Ei täällä minua kohtaan mitään ajojahtia ole, vaan reipasta keskustelua ja ajatustenvaihtoa enkä usko tämän vaikuttavan mitenkään toimintaedellytyksiini.

Mitään toimenpiteitä Sirviötä kohtaan ei Braskin mukaan ole vireillä lukuun ottamatta sitä, että Sirviö aloittaa johtamiskoulutuksen tammikuussa. Hän oli itse siihen suostuvainen.

Mänttä-Vilppulan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Timo Tukia on samaa mieltä Esa Sirviön kanssa siitä, että johtoryhmässä ei tarvita poliitikkoja.

Sirviön malli on ollut käytössä Mänttä-Vilppulassa

Mänttä-Vilppulan kaupungin johtoryhmässä ei ole ollut poliitikkoja, vain johtavia viranhaltijoita. Näin oli myös Esa Sirviön aikana. Sirviö johti Mänttä-Vilppulaa kahdeksan vuotta.

–Mänttä-Vilppulassa yhteydenpito sujui monella eri tavalla ja eri välineellä. Hallituksen puheenjohtajan kanssa yhteydenpito oli asioiden ja tilanteiden vaatiessa vaikka päivittäin ja toisaalta välillä taas huomattavasti harvemmin, jos ei ollut akuuttia asiaa, Sirviö kommentoi.

Mänttä-Vilppulassa kaupunginjohtaja pitää kaupunginhallituksen puheenjohtajistoon (Timo Tukia, Alli Mäkinen, Ilkka Jatkola) yhteyttä noin viikkoa ennen kaupunginhallituksen kokousta ja kertoo valmisteilla olevista asioista.

Myös valtuustoryhmien puheenjohtajia kaupunginjohtaja tapaa useita kertoja vuodessa.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Timo Tukia kertoo, että poliitikot ovat saaneet riittävästi tietoa valmisteilla olevista päätöksistä. Poliitikot voivat myös itse kysyä asioita virkamiehiltä.

–Virkamiehet valmistelevat, päättäjät päättävät. Muuten menevät sopat sekaisin. Tietysti virkamiehiin täytyy luottaa. Itse soittelin Sirviölle, mitä on tulossa kaupunginhallitukseen, ei ollut mitään ongelmia.

Tukia ihmettelee Kotkasta kantautuvia tietoja.

–Paras katsoa peiliin, jos Esan kanssa joutuu sotasille. En näe tarpeellisena, että Mänttä-Vilppulassa luottamusmiehiä nostetaan johtoryhmään. Voi olla, että joku näkee tarpeelliseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos