Leena ja Usko Nurmisella oli talossaan lämmintä, mutta kahvit keitettiin kaasupullon päällä – myrsky katkaisi sähköt keskiviikkona kello 03 - Pirkanmaa - Aamulehti

Leena ja Usko Nurmisella oli talossaan Valkeakoskella lämmintä, mutta kahvit keitettiin kaasupullon päällä – myrsky katkaisi sähköt keskiviikkona kello 03

Valkeakosken Pajulantiellä asuvat Leena ja Usko Nurminen saivat keskiviikkona keitettyä kahvinsa kaasulla, kun olivat varanneet myös kahvivettä etukäteen.

2.1.2019 18:04

Myrsky katkaisi Valkeakosken Pajulantiellä asuvien Leena ja Usko Nurmisen talon sähköt ensimmäisen kerran uuden vuoden päivän iltana kello 22 jälkeen.

–Sähköt palasivat yöllä joksikin aikaa takaisin, mutta aamukolmesta lähtien olemme olleet ilman sähköä, pariskunta selvitti keskiviikkona iltapäivällä.

Nurmisilla oli vuonna 1960 valmistuneessa omakotitalossaan lämmintä, koska vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä lämpiää joko puulla tai öljyllä.

Nurmiset kiittelivät pakkassäätä, sillä he joutuivat tyhjentämään pakastimensa sisältöä ja viemään pakasteet säilytykseen ulkoilmaan.

–Kun tiesimme myrskyn olevan tulossa, hoksasimme varata vettä varastoon ennen kuin sähkökatko yllätti. Kahvit on keitetty nyt pienen kaasupullon päässä olevalla keittimellä, Leena Nurminen iloitsi.

Kangasalan, Pälkäneen ja Valkeakosken rajalla asuvat Nurmisen eivät omien sanojensa mukaan ole joutuneet kovinkaan usein kärsimään sähkökatkoista. Vuoden 2016 paha myrsky muistui kuitenkin mieleen.

Eltel Networksin asentaja Sami Salmela sai korjattua Pajulantien ensimmäisen sähkövauriokohdan keskiviikkona iltapäivän alussa, mutta linjalta paljastui vielä toinenkin kaatunut puu.

Asentajat joutuivat hakemaan uutta vikakohtaa

Eltel Networksin asentajat Sami Salmela ja Esa Enqvist saivat ensimmäisenä arkiaamuna vuodenvaihteen jälkeen tehtäväkseen lähteä korjaamaan sähkökatkoa Nurmisen perheen naapuriin Valkeakosken Pajulantielle.

–Puu oli kaatunut korkeajännitelinjan päälle ja katkaissut sähkönsaannin noin 60 asiakkaalta kolmen kunnan rajoilla. Metsuri pätkivät kaatuneen puun ja ryhdyimme palauttamaan sähköverkkoa kuntoon, sanoo Salmela.

Valkeakoskella korjattiin sähkölinjaa Aapeli-myrskyn jäljiltä keskiviikkona:

Linjalle kaatuneen puun takia kaksi pylväsväliä oli vaurioitunut. Asentajat saivat alkuiltapäivästä sähkölinjan siihen kuntoon, että oli aika pyytää Elenian käyttökeskuksesta lupaa palauttaa virta johtoihin.

–Sähkön palauttaminen ei onnistunutkaan, vaan käyttökeskuksesta ilmoitettiin linjassa olevan edelleenkin häiriötä. Löysimme etsinnän jälkeen linjalta toisen kaatuneen puun, joten korjausurakka jatkuu, selvitti asentaja Salmela myöhemmin iltapäivällä.

Elenian käyttöpäällikön Heikki Paanasen mukaan Aapeli-myrskyssä oli harvinaista se, että samaan aikaan jouduttiin korjaamaan sekä lumikuorma- että myrskytuulivaurioita.

Vikoja sekä lumikuormasta että tuulenpuuskista

Elenian käyttöpäällikön Heikki Paanasen uusi vuosi alkoi työntäyteisesti Aapeli-myrskyn tuhojen paljastuttua täydessä laajuudessaan.

–Kirjasimme keskiviikkona kaikkiaan 90 vika-aluetta, sähköttömiä talouksia oli 12 500 ja 25 000 asiakasta ilman sähköä. Runkoverkossa oli kaikkiaan 400 vikakohdetta, joista 150 oli saatu hoidettua keskiviikkona puoleen päivään mennessä. Uskon, että suurin osa vioista on saatu korjattua puoleenyöhön mennessä.

Tältä näytti Näsijärven rannassa Tampereella keskiviikkona:

Lue myös:

Tässä koonti päivän tapahtumista: Näin Aapeli-myrsky runteli Suomessa ja laittoi ennätyksiä uusiksi, Ylöjärvi ja Parkano kärsivät eniten Pirkanmaalla

Sähkönjakelun häiriöt alkoivat Paanasen mukaan Keski-Suomesta tiistaina kello 15 aikaan. Asiakasvaikutuksiltaan näin laajoja myrskytuhoja ei Elenian alueella ole ollut viimeiseen 2,5 vuoteen.

–Tilannetta pahensi se, että korjattavana oli tällä kertaa sekä lumikuormasta aiheutuneita että myrskytuulista johtuneita sähkönjakeluongelmia, selvittää Paananen.

Asentajakaksikko Esa Enqvist (vas.) ja Sami Salmela Eltel Networksista korjasivat sähkönjakeluongelmaa koko keskiviikkopäivän Valkeakosken Pajulantiellä.

Pahin tilanne Ylöjärven Kurun alueella

Elenian toimialueella pahin tilanne myrskyn jälkeen oli Ylöjärven pohjoisosissa, Kurussa, Mutalassa ja Kyrönlahdessa, missä sähköttömiä asiakkaita oli lähes puolet eli 5 100.

Elenia sai tuhoja korjaamaan noin 200 asentajaa, joista osa teki töitä läpi keskiviikon vastaisen yön.

41 prosenttia Elenian sähköverkosta on siirretty maakaapeliin, joten muun muassa taajamat pysyivät myrskystä huolimatta lähes kokonaan sähkössä.

–Vuoteen 2028 mennessä noin 75 prosenttia verkosta on maakaapelissa, joten pystymme täyttämään sähkömarkkinalain vaatimuksen, jonka mukaan sähkökatko taajamissa saisi kestää enimmillään kuusi ja haja-asutusalueella 36 tuntia, sanoo käyttöpäällikkö Paananen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut