Ilotulitepata räjähti perheenäidin kasvoille Kangasalla - Pirkanmaa - Aamulehti

Ilotulitepata räjähti perheenäidin kasvoille Kangasalla, hampaita jouduttiin poistamaan: "Ilman suojalaseja olisi varmaan lähtenyt näkökin”

Pata räjähti perheenäidin kasvoille uudenvuodenyönä Kangasalla. Nainen on kuvassa ilotulitteen alla maahan kaatuneena.

2.1.2019 10:00 | Päivitetty 2.1.2019 10:28

Kangasalalaisen perheenäidin uusi vuosi alkoi ambulanssikyydillä Tampereen yliopistolliseen sairaalaan, kun pata räjähti hänen kasvoilleen hieman puolenyön jälkeen.

Tiistai-iltana hän oli vielä sairaalassa, joten onnettomuudesta kertoo hänen miehensä.

Perhe ei halua esiintyä jutussa nimillään asian arkaluonteisuuden vuoksi.

–Vaimo oli sytyttämässä pataa, kun toinen puoli padasta pamahti kertalaakista maassa päin näköä. Se ei edes lähtenyt ilmaan, mies sanoo.

Perheenisä itse oli tapahtumahetkellä kotona. Perheen teini-ikäinen tytär kuvasi ilotulitteiden sytyttämistä kännykällään, joten onnettomuus tallentui videolle.

Kotona odottanutta isää kohtasi järkyttävä näky, kun perheenjäsenet palasivat rakettiretkeltä rannalta.

–Kun vaimo tuli kotiin, hänen naamansa oli ihan veressä.

Miehen mukaan nainen itse pysyi tilanteessa rauhallisena.

–Hän sanoi, että pääasia, että hän on hengissä.

Kotona perhe soitti hätäkeskukseen. Paikalle saapui ambulanssi, ja ensihoitajat tutkivat perheenäidin ensin nopeasti pihalla autossaan, ennen kuin kyyditsivät hänet Tampereen yliopistolliseen sairaalaan Taysiin.

Päässä silmä- ja suojalasit

Naisella oli pataa sytyttäessään sekä silmälasit että suojalasit. Kasvoille räjähtänyt pata onnistui silti tekemään pahaa jälkeä.

Naisen alahuulta jouduttiin tikkaamaan sekä ulko- että sisäpuolelta. Lisäksi neljä hammasta vaurioituivat niin pahoin, että ne jouduttiin poistamaan. Mies kertoo, että myös naisen silmäluomea jouduttiin operoimaan nukutuksessa.

–Lääkärit olivat ilmeisesti sitä mieltä, ettei se liikkunut, kuten sen piti.

Onni onnettomuudessa oli miehen mukaan se, että naisen silmät säästyivät.

–Ilman suojalaseja ja silmälaseja olisi varmaan näkökin lähtenyt.

Taysissa hoidettiin kahta

Aiemmin tiistaina uutisoitiin, että koko maassa ilotulitteiden aiheuttamia silmävammoja on tiedossa seitsemän kappaletta.

Päivystävä silmälääkäri Tuukka Felin kertoi aiemmin, että Taysissa hoidettiin uudenvuodenyönä suojalaseja käyttänyttä potilasta, joka sai keskivaikean silmävamman patatyyppisestä ilotulitteesta. Lisäksi hoidettavana oli myös toinen keskivaikean silmävamman saanut.

–Keskivaikea vamma tarkoittaa sitä, että on jonkinasteinen riski näön heikkenemiseen, mutta leikkausta ei kumpikaan ole vaatinut, Felin kommentoi.

Hän myös arvioi, että vammojen syntymiseen ovat voineet vaikuttaa puutteet ilotulitteen käsittelyssä.

Alkoholilla ei perheenisän mukaan ollut osaa naiselle sattuneeseen onnettomuuteen, sillä se ei kuulu heidän perheeseensä.

–Onnettomuuksia tapahtuu vähän ilotulitteiden myytyyn määrään nähden, ja monet onnettomuudet johtuvat pelleilystä tai alkoholista. Kyllä ne kuitenkin voivat olla vaarallisia, vaikka niitä käsittelee oikein.

Maahantuoja vastuussa viallisista raketeista

Perheenäidin kasvoille räjähtänyt ilotulite oli Rakettitukun Kakkosnelonen-pata.

Mies kertoo lähettäneensä yritykselle sähköpostilla tiedot ja videon tapahtuneesta. Tiistai-iltaan mennessä hän ei kuitenkaan ollut saanut vielä yritykseltä vastausta.

Rakettitukun toimitusjohtajan Antti Aitto-Ojan mukaan yritykselle tulleita yhteydenottoja aletaan käydä läpi keskiviikkoaamuna.

Rakettitukun toimitusjohtajan mukaan viallisista raketeista on kuitenkin vastuussa maahantuoja, eli tässä tapauksessa Suomen Ilotulitus Oy.

Suomen Ilotulituksen markkinointijohtaja Harri Carlson pitää onnettomuutta harvinaisena ja ”kauheana tapauksena”.

Markkinointijohtaja kertoo tietävänsä aiemmilta vuosilta joitakin tapauksia, joissa pata on räjähtänyt, muttei suoraan kasvoille sytytettäessä.

–Ei tällaisia tapauksia tule mieleen Komet Bombin jälkeen.

Vialliset Komet Bomb 3 -ilotulitteet aiheuttivat vuodenvaihteessa 1996–97 vammoja 250 suomalaiselle.

Kangasalla sattunutta onnettomuutta on Carlsonin mukaan kuitenkin vaikeaa kommentoida vielä tarkemmin, sillä hän ei tiedä esimerkiksi sitä, millä ilotulite on sytytetty.

Ilotulitteissa on hänen mukaansa turvalanka, jonka kesto on patatyyppisissä raketeissa 5–10 sekuntia.

–Kuulostaa omituiselta, että raketti lähtee saman tien.

Carlsonin mukaan Suomen Ilotulitus tutkii tarkkaan rakettien aiheuttamat onnettomuudet ja niistä aiheutuneet vammat menevät vakuutusyhtiön käsiteltäväksi.

–Selvitämme varmasti tätä asiaa.

Perinne päättyi tähän uuteenvuoteen

Perheenisä toivoo, että tulevaisuudessa raketteihin kehitettäisiin esimerkiksi pidempiä sytytyslankoja ja kahden sytytyspaikan padat korvattaisiin vain yhdellä sytytyspaikalla.

Padat ovat olleet heidän perheensä suosiossa, sillä lapset ovat pitäneet niistä. Aikaisemmin niiden sytyttämisessä ei ole myöskään ilmennyt mitään ongelmia.

Onnettomuuden vuoksi raketteihin ei perheessä enää aiota koskea.

–Uudenvuodentraditio loppui nyt tähän meidän perheessämme.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos