Metsäkone tulee töihin Kyötikkälän Kirkkoharjulle viimeistään 10. joulukuuta – metsätyöt vievät kuukauden - Pirkanmaa - Aamulehti

Koululaisten suositun ulkoilureitin varrella tehdään laajoja metsänhakkuita Kangasalla – "Toivon vanhempien valistavan lapsiaan"

UPM:n metsäasiakasvastaava Lasse Tuunanen (vas.), metsäasiakaspäällikkö Janne Vaittinen ja Kangasalan maankäyttöinsinööri Mikko Kakkonen tutkivat Kyötikkälän harvennettavia metsiä maanantaina.

4.12.2018 7:02

Kangasalan kaupunki ja UPM Metsä toteuttavat harvennushakkuun Kirkkoharjulla, Kyötikkälän urheilukeskuksen ympäristössä joulu-tammikuussa.

Metsäasiakaspäällikkö Janne Vaittinen UPM:n Keski-Suomen integraattialueelta sanoo, että hakkuukone tulee harjumetsiin viimeistään maanantaina 10. joulukuuta.

Tänä talvena toteutettavat hakkuut perustuvat toissa vuonna hyväksyttyyn Kirkkoharjun taajamametsän hoitosuunnitelmaan, joka on laadittu kymmeneksi vuodeksi.

Kangasalan maankäyttöinsinöörin Mikko Kakkosen mukaan suunnittelualue on kokonaisuudessaan 150 hehtaaria.

–Hoitosuunnitelman toteuttaminen aloitettiin viime vuonna 30 hehtaarin alueella ja nyt operoidaan 16 hehtaarilla.

Kakkosen mukaan kaupunki haluaa tehdä taajamametsissään maisemanhoidollisia harvennushakkuita.

Alkavasta harvennushakkuusta kerrotaan Kirkkoharjun ulkoilureittien varteen kiinnitetyissä kylteissä.

50–80-vuotiasta puustoa

–Nyt harvennettava puusto urheilukeskuksen ympäristössä on huomattavasti vaihtelevampaa kuin viime talvena, jolloin harvennettiin metsää useita hehtaareita. Nyt puolet metsäalasta on 80-vuotiasta ja toinen puoli 50-vuotiasta.

20 rajanaapuria on kuultu

Viime vuonna tehdyistä hakkuista on opittu ja kiinnitetty merkintään aiempaa enemmän huomiota. Kakkosen mukaan rajanaapureiden kanssa on katsottu aivan puu puulta, mitkä poistetaan ja mitkä jätetään. Tämän vuoden hakkuualueen rajanaapureina asuu noin 20 kiinteistönomistajaa.

Metsäasiakasvastaava Lasse Tuunanen UPM:ltä sanoo, että ajankohta harvennushakkuulle mietittiin tarkkaan.

–Halusimme tuoda koneet metsään nyt, kun maa on jäässä, mutta lumet eivät ole vielä maassa.

UPM ja kaupunki korostavat turvallisuuden merkitystä.

–Kyötikkälän ulkoilureittejä käyttävät runsaasti muun muassa koululaiset, joten toivon vanhempien valistavan lapsiaan, että työtä tekevään metsäkoneeseen on pidettävä vähintään 90 metrin turvaetäisyys, sanoo Mikko Kakkonen.

Puuta otetaan alueelta enintään 1 100 kuutiota. Varsinaisen harvennushakkuun jälkeen alueelta kerätään pois hakkuutähteet.

Harvennushakkuu ja siivous vievät kuukauden

Puiden kaadon ja hakkuutähteiden keräämisen arvioidaan kestävän kuukauden verran.

Kantavana ajatuksena on, että Kirkkoharjulle muodostuisi iältään vaihteleva puusto. Visiona on virkistyskäyttöön pyhitetty, luonnoltaan monipuolinen, hoidettu ja kaupunkilaisia palveleva taajamametsä.

Kirkkoharjun taajamametsän pinta-alasta kaksi kolmasosaa on vanhaa, iältään 85–125-vuotiasta metsää.

Kuusta on yleensä runsaasti, lehtipuustoa ja nuorempaa mäntypuustoa vähemmän.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut