Koskinet.fi:n sivuille tunkeutunut haittaohjelma tuhosi kymmenen toimijan kotisivut - Pirkanmaa - Aamulehti

Haittaohjelma tuhosi kymmenen toimijan kotisivut Valkeakoskella – varmuuskopioitakaan ei voi käyttää

Koskinet.fi:n sivut suljettiin elokuussa.

13.11.2018 17:39

Valkeakoskelainen koskinet.fi-sivusto joutui kesällä haitallisen hyökkäyksen kohteeksi ja sen seurauksena koko palvelimen sisältö on tuhottu.

Koskinet-sivuston perustaja ja ylläpitäjä Esa Heritty kertoo, että palvelimella oli muun muassa noin kymmenen eri toimijan kotisivut, paikallisten futsal- ja salibandyseurojen sivut sekä muuta paikallista sisältöä.

Heritty sanoo, että palvelimeen oli päässyt roskapostia levittävä haittaohjelma. Elokuussa tili jäädytettiin, kun haittaohjelma havaittiin.

–Onnistuin siivoamaan palvelimen elokuussa osittain, ja sivusto palautui käyttöön. Sitten haittaohjelma havaittiin uudelleen ja tili jäädytettiin uudelleen.

Tuolloin myös sivuston etusivulle laitettiin ilmoitus hyökkäyksestä ja se on ollut siitä lähtien suljettuna.

Heritty sanoo, että parista siivoamisesta huolimatta johonkin väliaikaiseen temp-tiedostoon oli jäänyt pätkä haittaohjelmaa ja tili jäädytettiin vielä kolmannenkin kerran.

Heritty sanoo, että palvelin on saastunut ehkä sen vuoksi, että haittaohjelma on tullut jonkun kirjautuneen käyttäjän saastuneelta koneelta.

Toinen mahdollisuus on, että palvelin on hakkeroitu. Heritty ei usko, että tarkoitus olisi ollut hyökätä juuri Koskinet-sivuille tai jonnekin sen alasivuille vaan kohde on valikoitunut sattumalta. Kolmas vaihtoehto on, että haittaohjelma on tullut kotisivueditorin tietoturva-aukon kautta.

Kyselyitä sivuston kaatumisesta on tullut käyttäjiltä jonkin verran. Heritty sanoo, että kotisivuista on toki olemassa varmuuskopiot, mutta jotta niitä voisi käyttää, pitäisi tietää, milloin haittaohjelma on päässyt sivuille.

–Ensin pitäisi palauttaa sivut ja sen jälkeen lähteä etsimään, missä se siellä on. Siihen ei ole resursseja, Heritty sanoo.

Heritty perusti Koskinet.fi-sivuston ollakseen hyödyksi paikalliselle yhteisölle. Hän osti palvelintilan ja tarjosi sitä eri yhdistysten kotisivujen käyttöön korvauksetta.

–Ehkä taustalla on kotiseuturakkautta.

Koskinetillä on tili myös Instagramissa, Twitterissä ja Youtubessa, joissa on ollut tarjolla esimerkiksi otteluvideoita. Ne toimivat edelleen.

Koskinetin tulevaisuudesta Heritty ei ole vielä tehnyt ratkaisua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: