Lähes 2 200 allekirjoitti Ylöjärvellä kuntalaisaloitteen Aronrannan puolesta - Pirkanmaa - Aamulehti

Lähes 2 200 allekirjoitti Ylöjärvellä kuntalaisaloitteen Aronrannan puolesta – eikä turhaan, valtuusto säästi alueen virkistyskäyttöön: "Oli juhlallinen tieto"

Ylöjärven luonnon hallituksen puheenjohtaja Soili Husso luovutti maanantaina adressin kaupunginvaltuuston puheenjohtajalle Jaana Lammiselle ja toiselle varapuheenjohtajalle Mika Kotirannalle. Illalla valtuusto säästi Aronrannan virkistysalueeksi.

5.11.2018 20:57 | Päivitetty 5.11.2018 21:05

Lähes 2 200 ylöjärveläisen allekirjoittama kuntalaisaloite Aronrannan säästämisestä rakentamiselta johti toivottuun lopputulokseen. Keijärven ranta säilyy nykyisessä käytössä eli virkistys- ja puistoalueena.

Kuntalaisaloitteen allekirjoitti sähköisesti 1 368 kaupunkilaista ja paperiversioihin nimensä kävi allekirjoittamassa 817 asukasta.

Suunnitelmien mukaan Aronrantaan olisi voinut valmistua asuntoja noin 1 200 asukkaalle.

Maanantain talousarviovaltuustossa kaupunginvaltuusto hyväksyikin neuvottelutauon jälkeen muutosesityksen, joka koski Aronrannan ja Kuruntien länsipuolen kaavoitusta.

–Tavoitteena on täydentää keskustan yhdyskuntarakennetta Kuruntien länsipuolella ja kehittää Aronrantaa virkistysalueena. Alue tukeutuu Keijärven rantaan, jota on tarkoitus kehittää kaupunkilaisten yhteiskäytössä olevana vapaa-ajanviettoalueena, muutosesityksessä sanottiin.

Ylöjärven ydinkeskustan täydennysrakentamissuunnitelmissa Aronrantaan oli kaavailtu asuntorakentamista. Valtuusto päätti kuitenkin, että Aronrantaa kehitetään virkistysalueena.

Aloitteen allekirjoittivat muun muassa Ylöjärven Ilves ry sekä Ylöjärven omakotiyhdistys ry. Ylöjärven luonto luovutti aloitteen kaupunginvaltuuston johdolle ennen maanantain budjettikokouksen alkua.

–Kuntalaisaloitteemme on yksi eniten allekirjoituksia keränneistä aloitteista Suomessa. Edellä ovat kolme Helsingissä allekirjoitettua aloitetta sekä Tampereella, Espoossa ja Kuopiossa kerätyt kuntalaisaloitteet, tietää Ylöjärven luonto -yhdistyksen puheenjohtaja Soili Husso.

Kaupunginvaltuuston päätöksen jälkeen Husso oli onnellinen.

–Oli juhlallinen tieto ja valtava helpotus, hän sanoi maanantai-iltana.

Rakentamisvaraus poistettava kaavasta

Kuntalaisaloitteen allekirjoittajien mukaan keskustan tiivistämisen ei tule perustua nykyisten puistojen rakentamiseen.

–Esitämme ja vaadimme, että yleiskaavaehdotuksessa esitettyä Aronrannan rakentamista ei toteuteta. Aronranta tulee ottaa uuteen yleiskaavaan mukaan nykyisen yleiskaavan ja asemakaavan mukaisesti virkistys- ja puistoalueena, jossa juniori- ja nuorisotoiminnalle tärkeät palloilukentät säilytetään ja uimarantaan liittyvät nurmikentät ja puistometsät jätetään rauhaan. Myös maakuntakaavan lähtökohtana on taajamarantojen säilyttäminen virkistyskäytössä, kuntalaisaloitteessa mainitaan.

Laajan harrastajajoukon saavutettavissa

Aronranta keskellä taajamaa on aloitteen mukaan erittäin hyvin pyörällä ja jalan saavutettavissa, mikä lasten urheiluharrastuksen kannalta on tärkeätä.

Kentät liittyvät välittömästi Keijärveen ja uimarantaan, mikä tuo lapsi- ja nuorisoliikunnalle oman tärkeän osan uinti- ja virkistysmahdollisuutena. Aronranta on laajan harrastajajoukon käytössä. Aronrantaa eivät aloitteentekijöiden mielestä korvaa uudet sisäliikuntatilat tai teollisuus- ja liikennealueiden ympäröimät vanhat peltoalueet Elon kauppakeskuksen takana.

–Kasvipeitteinen Aronranta on osaltaan tehokas suojavyöhyke vähentämään Keijärven kuormitusta. Rakentamalla ranta täyteen tuo se uuden ison hulevesipiikin katoilta sekä betoni- ja asfalttipinnoilta aivan vesirajaan lisäämään muutenkin jo liiallisesti kuormittunutta järveä, aloitteessa todetaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos