"Kangasalan todelliset päätöksentekijät mahtuisivat mopoautoon" - Pirkanmaa - Aamulehti

"Kangasalan todelliset päätöksentekijät mahtuisivat mopoautoon" – valtuutettu Jorma Mäntylän mielestä uimahallin yhtiöittäminen oli virhe

Kangasalan uimahallin entinen toimitusjohtaja erotettiin kesäkuussa väitetyn luottamuspulan takia. Nyt Kuohuun on valittu uusi toimitusjohtaja.

1.11.2018 7:09

Kangasalan uimahalliyhtiön alasajoa valtuustoaloitteessaan esittänyt vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu Jorma Mäntylä suomii kovin sanoin kaupungin päätöksentekokulttuuria.

Yhteiskuntatieteiden tohtori ja tutkija Mäntylä katsoo, että kaupungissa harjoitetaan edelleen 1950- ja 1960-luvuille tyypillistä pelolla johtamista.

–Kokoomuksessa puhuttiin, että puolueen todelliset päätöksentekijät mahtuvat tilataksiin. Kangasalla ne todelliset päättäjät mahtuisivat mopoautoon, Mäntylä arvioi.

Kangasalan kaupunginvaltuutetun Jorma Mäntylän (vas.) mielestä kunnallisia monopoleja tai esimerkiksi uimahalleja ei pitäisi yhtiöittää. Verovaroin tuetun toiminnan pitää olla läpinäkyvää.

Jorma Mäntylän mielestä Kangasalan uimahallia ei olisi koskaan pitänyt yhtiöittää, koska se ei toimi vapailla markkinoilla ja koska sitä tuetaan yhteisillä verovaroilla.

–Veronmaksajilla pitäisi olla oikeus tietää, miten verovaroja käytetään. Osakeyhtiömuotoisessa uimahalliyhtiössä päätökset ja varojen käyttö voidaan piilottaa liikesalaisuuden taakse.

Mäntylän selvitysten mukaan 90 prosenttia Suomen uimahalleista on kunnallisia, joitakin säätiöityjä ja ani harva yhtiöitetty.

"Oy-monopoleista kyläpoliitikkojen hiekkalaatikoita"

–Mielestäni kunnallisia monopoleja tai lähes monopoleja ei pitäisi yhtiöittää. Tämä koskee esimerkiksi vesi- ja sähkölaitoksia sekä jätevedenpuhdistamoja. Niillä on käytännössä eräänlainen verotusoikeus, ja näin koottujen varojen käytön pitää olla läpinäkyvää. Oy-muoto mahdollistaa pienen sisäpiiritoiminnan, jonka päätöksistä ei voi edes valittaa. Oy-monopoleista tulee kyläpoliitikkojen hiekkalaatikoita, joita suojaa liikesalaisuus. Kangasala on ollut yhtiöittämisen edelläkävijä, ja uimahalli yksi tällainen hiekkalaatikko, selventää Mäntylä.

"Kaupunginvaltuuston pitäisi toimia"

Kangasalan entinen tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Jorma Schukoff (sd.) jätti kunnalliset luottamustoimet, puolueensa ja uimahalliyhtiön hallituksen kaupungin toimintakulttuuriin pettyneenä.

Schukoff katsoi, että uimahalliyhtiön hallituksen puheenjohtaja Heikki Salmela (sd.) kohteli epäasiallisesti toimitusjohtajan paikalta erotettua Paula Liinamaata.

Entistä toimitusjohtajaa puolustanut Pertti Salo puolestaan erotettiin hallituksesta viime syyskuussa, koska hänen ei katsottu nauttivan enää "konsernijohdon luottamusta".

Jorma Schukoff (vas.) ja Pertti Salo kokivat erotetun toimitusjohtajan Paula Liinamaan joutuneen epäasiallisen kohtelun uhriksi Kangasalan uimahalliyhtiössä.

"Erottaminen valmisteltu muualla kuin yhtiössä"

Salo ja hallituksen jäsen Minna Pajula jättivät toimitusjohtajan erottamispäätökseen eriävän mielipiteensä, koska "hallituksen jäsenet eivät olleet tietoisia asiasta tai sen valmistelusta ja koska erottamispäätös oli valmisteltu pienessä piirissä jossain muualla kuin yhtiössä".

Yleisessä tiedossa on, että uimahalliyhtiön hallituksen puheenjohtajalla Heikki Salmelalla on takanaan koko kaupunkikonsernin johtajan, kaupunginjohtaja Oskari Auvisen varaukseton tuki.

–Kaupunginvaltuuston pitäisi kiusaamisepäilyjen paljastuttua pysähtyä ja analysoida, miten toimintakulttuurin aiheuttama ongelma saadaan ratkaistua. Näin ei ole tapahtunut, Jorma Schukoff sanoo.

Kaupungin keskushallinnossakin on paljastunut epäily työpaikkakiusaamisesta, joten asia on saatettu Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston tutkittavaksi.

"Kiusaamiseen on nollatoleranssi"

Kangasalan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja sdp:n eduskuntavaaliehdokas Hanna Laine irtisanoutuu totaalisesti kaikenlaisesta kiusaamisesta.

–Kaupunkikonsernissa ja sen tytäryhtiöissä ei saa esiintyä minkäänlaista kiusaamista. Tässä meillä on ehdoton nollatoleranssi, linjaa puheenjohtaja.

Laineen mukaan valtuusto asettaa talousarviotavoitteet, mutta varsinainen konserniohjaus kuuluu kaupunginhallitukselle.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Hanna Laineen mukaan Kangasalla ei suvaita työpaikkakiusaamista.

Kaupunginvaltuutettu Jorma Mäntylä sanoo saneensa kiusaamisepäilyjen tultua julki useitakin sähköposteja ja puhelinsoittoja vastaavanlaisista tapauksista.

–Valtuutettuna minulle on kerrottu kiusaamisesta ja epäammatillisesta johtamisesta, mutta asianomaiset pelkäävät oman asemansa puolesta eivätkä uskalla viedä asioita eteenpäin, arvioi Mäntylä.

"Ruotsissa olisi joutunut jättämään paikkansa"

Kuudetta kautta Kangasalan valtuustossa istuva Tony Lähde (vihr.) pitää valitettavana, etteivät päättäjät pääse kiinni yhtiöiden sisällä tehtäviin päätöksiin.

–Jos itse olisin kiusaaja, toivoisin, että esimieheni puuttuisivat tilanteeseen, antaisivat työnohjausta ja pyrkisivät kehittämään minua ihmisenä. Ruotsissa hallituksen puheenjohtaja tuskin olisi voinut jatkaa vastaavassa tilanteessa tehtävässään, sanoo Tony Lähde.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos