Ylöjärvi on lähdössä mukaan Tampereen raitiotien jatkon yleissuunnitteluun - Pirkanmaa - Aamulehti

Ylöjärvi ja Kangasala haluavat mukaan suunnittelemaan raitiotien jatkoa – reitti ulottuisi Tampereen naapurikuntiin saakka

Raitiovaunut saattavat tulevaisuudessa jatkaa matkaansa Tampereelta kuntarajojen yli esimerkiksi Ylöjärvelle.­

8.10.2018 12:03 | Päivitetty 8.10.2018 20:42

Ylöjärven kaupunki lähtee mukaan Tampereen raitiotien jatkosuunnitteluun.

Ylöjärvi kuitenkin edellyttää että kaupunkien välistä kustannusjakoa vielä tarkennetaan ennen yleissuunnittelun käynnistämistä.

Tampereen kaupunki päätti syyskuussa käynnistää neuvottelut yhteisen raitiotien yleissuunnitelman laatimiseksi Kangasalan, Pirkkalan ja Ylöjärven kanssa.

Syynä yhteisen yleissuunnitelman tarpeeseen on se, että on tärkeää saada raitiotien mahdollisten jatkolinjojen vaatimat varaukset tuleviin yleis- ja asemakaavoihin.

Käytännössä siis tarvitaan tiedot esimerkiksi siitä, mistä raitiotie kulkee, missä se risteää valtateiden ja rautateiden kanssa ja minne pysäkit sijoittuisivat.

Yleissuunnittelu ei vielä tähtää raitiotien rakentamiseen, vaan tarkemmasta jatkosuunnittelusta ja ratikan rakentamisesta päätetään erikseen.

Yleissuunnittelu maksaa kaksi miljoonaa euroa

Yleissuunnitelman alustava kustannusarvio on kaksi miljoonaa euroa. Lähtökohtana on, että valtio tukee suunnittelua 30 prosentilla.

Jos valtio osallistuu suunnittelukustannuksiin oletetulla tavalla, jää Tampereen osuudeksi kustannuksista 749 000 euroa, Pirkkalan ja Ylöjärven osuudeksi 259 000 ja Kangasalan maksuosuudeksi 133 000 euroa.

Kustannukset jakaantuvat kahdelle vuodelle. Tavoitteena on, että yleissuunnitelman laatijat on kilpailutettu kevään 2019 aikana ja työ on valmis vuoden 2020 loppuun mennessä.

Pirkkala osallistuu suunnitteluun

Pirkkalan kunnanhallitus ilmoitti viikko sitten kunnan olevan valmis osallistumaan jatkosuunnitteluun.

Kunnanhallituksen jäsen Raili Naskali (kesk.) jätti kuitenkin päätökseen eriävän mielipiteensä. Hänen mielestään kunnan ei pitäisi osallistua neuvotteluihin raitiotien jatkosuunnittelusta.

Esillä on toistaiseksi vielä useampia vaihtoehtoja raitiotien linjaamiseksi naapurikuntiin.

Tampereen Koilliskeskuksesta Kangasalan Lamminrahkaan esillä ovat sekä pohjoisempi Atalan linjaus että eteläisempi reitti Leinolan kautta.

Pirkkalan suunnan vaihtoehtoina ovat ratikan linjaaminen Tampereen messu- ja urheilukeskuksen ja Ilmailunkadun kautta tai Härmälän läpi menevä vaihtoehto Nuolialantielle.

Ylöjärven suuntaan ovat esillä olleet rautatiekäytävän linjaus sekä Teivon raviradan ja Mikkolantien kautta kulkeva linjaus.

Kangasalan kaupunginhallituskin päätti yksimielisesti kaupungin osallistumisesta raitiotielinjan jatkosuunnitteluun kokouksessaan maanantai-iltana. Kangasala lähtee mukaan.

Lisätty maanantaina 8.10. kello 14, että myös Kangasalan kaupunginhallitus päättää jatkosuunnitteluun osallistumisesta maanantai-iltana.

Lisätty maanantaina 8.10. kello 16.50 tieto, että Ylöjärven kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Lisätty maanantaina 8.10. kello 19.10 tieto, että Kangasala lähtee myös mukaan.

Raitiotie

Tällä hetkellä Tampereella rakennetaan raitiotien ensimmäistä vaihetta Hervannan, Taysin ja Pyynikintorin välille.

Toisen vaiheen suunnittelu on meneillään. Toisessa vaiheessa ratikka kulkee Pyynikintorilta Lentävänniemeen. Suunnittelussa on mukana myös pistoraide Lielahteen.

Toisen vaiheen rakentamisesta ei ole vielä päätöstä.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat