Suomen pisintä puista riippusiltaa Sastamalassa uhkaa käyttökielto - Pirkanmaa - Aamulehti

Suomen pisintä puista riippusiltaa Sastamalassa uhkaa käyttökielto – Silta on pikaisen korjauksen tarpeessa

Keikyän riippusilta on Suomen pisin puinen riippusilta.

12.9.2018 8:00

Keikyässä Sastamalassa sijaitseva Suomen pisin puinen riippusilta on laajan peruskorjauksen tarpeessa.

–Tänä kesänä valmistuneessa Destian yleistarkastusraportissa esitetyt kiireisimmät korjaustoimenpiteet on tehty kesän aikana, pois lukien suunnitteluvaiheessa oleva tuulivaijerien kiristäminen. Raportti vahvistaa tiedon siitä, että sillan saneeraus on pakko tehdä kolmen vuoden kuluessa tai sitä uhkaa käyttökielto, tekninen johtaja Kimmo Toukoniemi kertoo.

Riippusiltaa suunniteltiin korjattavaksi viime vuonna, mutta asiaa ei edennyt, koska kaupungin saamista kolmesta urakkatarjouksesta halvinkin, yli miljoonan euron tarjous, ylitti hankkeen kustannusarvion.

–Kustannusten suuruuteen vaikuttaa merkittävästi muun muassa suuri käsityön osuus, työmaajärjestelyiden hankaluus, vesistön voimakas virtaus ja rakenteiden huputuksen tarve ympäristösyistä, Toukoniemi jatkaa.

Kaupunki haluaisi säilyttää sillan tuleville sukupolville

Urakoitsijoiden kanssa järjestettiin markkinakartoitus, jossa etsittiin ratkaisuja hankkeen kustannusten kohtuullistamiseksi.

–Kaupungin tahtotila on saada silta säilymään tuleville sukupolville, mutta korjauskustannukset ovat haaste, yhdyskuntatekniikan päällikkö Pasi Lähteenmäki tietää.

Sillan tulevaisuutta selvittämään palkattiin syyskuun alusta vuoden loppuun asti insinööri Vilja Pylsy.

Pylsy on johtanut aiemmin Hämeenkyrössä Myllykolun kesäteatterin rakennushankkeen Nobel-kirjailija F. E. Sillanpään syntymäkodin miljööseen.

–Keikyän riippusilta on vaikuttava ja ainutlaatuinen. Kevyen liikenteen väylän lisäksi sillalla on potentiaalia merkittäväksi matkailunähtävyydeksi. Myös alueen mielenkiintoinen käsityö- ja teollisuushistoria tukee Keikyän kylän matkailullista arvoa, Pylsy sanoo.

Arvokas maisema-alue

Keikyän riippusilta sijaitsee Maakuntamuseon mukaan kulttuurihistoriallisesti erittäin arvokkaalla alueella.

Silta ja sen ympäristö on määritelty erilaisissa kulttuuriympäristö- ja maisemaselvityksissä kuuluviksi neljälle eri arvoalueelle, muun muassa valtakunnallisesti arvokkaaseen maisema-alueeseen ja maakunnallisesti arvokkaaseen kulttuuriympäristöön.

Yli kaksi sataa metriä pitkä silta

Keikyän riippusillan kannen kokonaispituus on 228 metriä ja leveys 1,65 metriä.

Sillalla on poikkeuksellinen rakenne, sillä se muodostuu kahdesta osasta, jotka yhdistyvät toisiinsa Kokemäenjoessa olevassa pienessä saaressa.

Sastamalan kaupungin omistama riippusilta rakennettiin vuonna 1948 Keikyän kunnan ja sillan vieressä sijaitsevan Finnish Chemicals Oy:n rahoituksella.

Alun perin se tehtiin klooritehtaan työntekijöiden kulkemista varten. Silta toimii kevyen liikenteen siltana, jossa on sallittu vain jalankulku- ja pyöräliikenne.

Katastrofi 1950-luvulla

Sillalla koettiin vuonna 1957 katastrofi, kun kova myrsky hajotti sen. Kaksi miljoonaa markkaa vaatineet korjaustyöt tehtiin heti.

Siltaa on viimeksi saneerattu vuonna 2004. Muutoin siihen on tehty pieniä korjauksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut