Kangasalan uimahallissa kuohuu: toimitusjohtaja erotettiin ja hallituksen jäsen vaihdetaan luottamuspulan takia - Pirkanmaa - Aamulehti

Kangasalan uimahallissa kuohuu: toimitusjohtaja erotettiin ja hallitukseenkin tehdään vaihdos – "En ole voinut hyväksyä kiusaamista ja mitätöintiä"

Vajaat kymmenen vuotta toimineessa Kangasalan uimahallissa kuohuu. Yhtiön hallitus erotti kesällä toimitusjohtajan luottamuspulan takia ja tällä viikolla sai ylimääräisen yhtiökokouksen päätöksellä lähteä yksi hallituksen jäsen samasta syystä.­

4.9.2018 20:09 | Päivitetty 5.9.2018 15:19

Kuohuksi ristityssä Kangasalan Uimahalli oy:ssä kuohuu kirjaimellisesti. Uimahalliyhtiö erotti hyvää tulosta tehneen ja henkilöstön keskuudessa pidetyn toimitusjohtaja Paula Liinamaan kesäkuun puolivälissä tänä vuonna.

Neljä ja puoli vuotta edellisellä vaalikaudella uimahalliyhtiön hallituksessa istunut Kangasalan tarkastuslautakunnan entinen puheenjohtaja, yrityskehittäjä Jorma Schukoff (sd) sai tarpeekseen jo viime vuonna.

Hän haki eroa kaupunginvaltuustosta terveydellisistä syistä ja koska katsoi uimahalliyhtiön toimitusjohtajaan kohdistetun hallituksessa epäasiallista käytöstä. Omistaja eli kaupunki ei puuttunut tilanteeseen.

–Uimahalliyhtiön hallituksen työskentely oli ristiriidassa omien arvojeni kanssa. Demokratian sateenvarjon alla toimittiin tavalla, jota en voinut hyväksyä. Hallituksen puheenjohtaja Heikki Salmela (sd) käyttäytyi epäasiallisesti toimitusjohtajaa kohtaan, selvittää Schukoff.

Potkujen perumista vaaditaan nettiadressissa

Tällä viikolla täyttyi mitta viisi vuotta hallitukseen kuuluneelta Pertti Salolta, joka lähetti tiistaiaamuna julkisen erokirjeen uimahalliyhtiön hallitukselle ja Kangasalan kaupungille.

Salo ei kirjettä kirjoittaessaan ollut tietoinen, että Kangasalan kaupunginhallitus oli maanantai-iltana 3. syyskuuta päättänyt kutsua koolle uimahalliyhtiön ylimääräisen yhtiökokouksen, jossa hänet on luottamuspulan takia määrä vaihtaa Timo Jääskeläiseen. Päätökseen oli muotoiltu, ettei "Salo nauti enää konsernijohdon luottamusta".

–Hallitukseen kuuluvana en ole voinut hyväksyä toimitusjohtajaan kohdistunutta kiusaamista, mitätöintiä, huonoa kohtelua enkä alistamista. Myös toimitusjohtajan erottamisesta olen ilmaissut kirjallisen eriävän mielipiteeni yhdessä hallituksen jäsenen Minna Pajulan kanssa, Salo kirjoittaa erokirjeessään.

Adressit.com -sivustolla on julkaistu nettiadressi, jossa vaaditaan uimahalliyhtiön toimitusjohtajan irtisanomisen peruuttamista. Adressissa oli keskiviikkona 160 nimeä. Lisäksi nimiä kerätään paperisilla listoilla. Vetoomuksessa irtisanottua toimitusjohtajaa kehutaan "taivaan lahjaksi Kuohulle ja Kangasalle".

Nettiadressi on määrä luovuttaa Kangasalan kaupunginvaltuustolle, joka kokoontuu ensi maanantaina 10. syyskuuta.

Uimahalliyhtiö ehti kuitenkin jo viime sunnuntaina julkaista muun muassa Aamulehdessä Kuohun uuden toimitusjohtajan hakuilmoituksen. Erotetulle Liinamaalle maksetaan joulukuuhun saakka toimitusjohtajasopimuksen mukaiset korvaukset.

"Kuohu täytti jokaisena vuonna asetetut tavoitteet"

Jorma Schukoffin mukaan sekä työntekijä- ja asiakastyytyväisyys että sidosryhmätyöskentely olivat Liinamaan kaudella mittausten mukaan korkealla tasolla.

–Uimahalli täytti jokaisena vuotena kuntakonsernin sille asettamat tavoitteet ja ylittikin ne. Kaikki mittarit osoittivat plussaa paitsi hallituksen puheenjohtajan ja toimitusjohtajan välit, jotka olivat heikolla tasolla jo vuonna 2015, sanoo Schukoff.

Schukoff sanoo olleensa sähköpostitse yhteydessä tilanteesta myös kaupunginjohtaja Oskari Auviseen jo viime syksynä, mutta kaupungin johto ei Schukoffin mukaan reagoinut uimahalliyhtiön tilanteeseen mitenkään.

–En halua kommentoida toimivan yhtiön hallituksen asioita millään tavalla, kuittasi Auvinen Aamulehdelle.

Uimahalliyhtiön hallituksen puheenjohtaja Heikki Salmela oli yhtä vähäsanainen:

–Hallituksen jäseniä sitoo kirjallisena laadittu salassapitovelvollisuus, joten en voi kommentoida yksityishenkilöön liittyvää asiaa. Jos epäasiallista käytöstä epäillään, olisi siitä tehtävä asianmukaiset ilmoitukset, jotta tutkinta etenee, Salmela neuvoo.

"Minua ei ole syytetty kertaakaan väärinkäytöksistä"

Irtisanotulle toimitusjohtajalle on erottamisen syyksi kerrottu vain luottamuspula.

–Minua ei ole syytetty kertaakaan väärinkäytöksistä tai virheistä, joten olen tulkinnut, että minut irtisanottiin kiusaamisepäilyn peittelemiseksi, sanoo Paula Liinamaa.

Liinamaa sanoo saavuttaneensa 7,5 vuoden aikana tavoitteeksi asetetut 200 000 kävijän tavoitteet, sillä asiakkaita oli parhaimpina vuosina lähes 220 000.

–Keväällä järjestettiin työterveysneuvottelu, jonka jälkeen uimahalliyhtiön hallitus päätti yksimielisesti, että sisäiset erimielisyydet ratkotaan yhtiössä tarpeen vaatiessa ulkopuolisen välittäjän avustamana. Sama ohje tuli myös kaupungin omistajaohjaukselta. Hallituksen puheenjohtaja ei toteuttanut tällaista sovittelua koskaan, vaan lähti irtisanomisen tielle, sanoo Liinamaa.

Korjattu keskiviikkona 5.9. kello 15.15, että Paula Liinamaa erotettiin – ei irtisanottu, Jorma Schukoff erosi näkemyserojen takia kaupunginvaltuustosta ja ettei Pertti Salo tiennyt uimahalliyhtiön hallituksen erokirjettä lähettäessään, että kaupunginhallitus oli päättänyt vaihtaa hänet ylimääräisessä yhtiökokouksessa toiseen henkilöön luottamuspulan takia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?