Kultakaivoksen rakennustyöt etenevät Valkeakosken Kaapelinkulmalla – Kaivos avautuu tällä tietoa marraskuussa - Pirkanmaa - Aamulehti

Kultakaivoksen rakennustyöt etenevät Valkeakoskella – tavoitteena on saada 20 maitopurkillista kultaa kahdessa vuodessa

Projektipäällikkö Olli Pajula Dragon Miningista esitteli tulevaa kaivosaluetta juhannuksen alla. Maa alla on moreenia, jota käytetään myös selkeytysaltaiden pohjamateriaalina.

27.6.2018 6:15

Jos lentäisi lintuna Kaapelinkulman yllä, näkisi maastoon piirtyneenä noin kilometrin verran uutta, tukevaa tietä. Kaivospiiri kaikkineen on 65 hehtaarin laajuinen.

Louhepohjainen ja murskepintainen tie tuo Honkisuontien risteyksestä kaivosyhtiö Dragon Mining oy:n toimistorakennukselle ja vie edelleen kohti tulevaa avolouhosta. Kaapelintieltä tulee matkaa noin 1,5 kilometriä.

Kun Dragon Mining Oy:n Kaapelinkulman kultakaivos tällä tietoa tämän vuoden marraskuussa avautuu, alkaa malmikivi kulkea tätä tietä ja edelleen Honkisuontietä ja Kaapelintietä kohti Sastamalaa.

Nyt tie on noin viiden metrin levyinen. Myöhemmin kaivos tuottaa sivukiveä, jolla tietä voidaan vielä leventää.

Avonaisessa maastossa, tulevaa louhosta ylempänä, tuulee reippaanlaisesti. Tuuli puistelee paperia, josta projektipäällikkö Olli Pajula näyttää suunnitelmaa kaivoksen eri toimintojen sijoittelusta.

Kaapelinkulman kaivosalueelle on rakennettu kaivos- ja huoltotietä. Yhtiö on käyttänyt paikallista urakoitsijaa.

Huoltotien päässä seisten näkee, että avolouhoksen alue on jo paljaana irtomaasta. Kultaa aiotaan louhia noin 1,4 hehtaarin alueelta. Se, että siellä on kultaa, tiedetään hyvin. Alue on kairattu noin kymmenen metrin ruudukkoon.

Kalliolla erottuu pieniä mäntyjä kasvava kohta. Se kohta on juuri se, mistä vuonna 1986 on löytynyt Kaapelinkulman kullasta kansannäyte.

Kultaa on vain 4–5 grammaa tuhannessa kilossa malmia. Valkeakoskella kultaa ei rikasteta. Siksi malmikivi aiotaankin kuljettaa Dragon Miningiin rikastamolle Sastamalaan.

Rikastus tapahtuu vaahdotusmenetelmällä. Malmikivi murskataan pulverimaiseksi jauheeksi. Kun tämä jauhe kaadetaan kemikaaliliemeen, johon puhallutetaan ilmaa, kulta tarttuu ilmakupliin ja nousee pinnalle.

Rikaste menee joko Harjavallan sulattoon tai Ruotsissa toimivalle yhtiön omalle Svartlidenin rikastamolle.

300 kiloa ja kaksi vuotta

Tavoite on 300 kiloa kultaa Kaapelinkulmalta kahden toimintavuoden aikana.

–Pieneltä kuulostaa. Se on 20 litran maitopurkillista, Pajula havainnollistaa.

Hän on geologi, joka tuli ensimmäisen kerran koluamaan näitä maisemia jo vähän yli kymmenen vuotta sitten.

–On kuitenkin laskettu, että toiminnasta tulee kannattavaa.

Jotta tuleva poraamisen ääni ei häiritsisi, vaatii lupa kolme metriä korkean meluvallin louhoksen ympärille.

–Siitä on saatu vaadittua korkeampi, sillä avolouhosalueella on ollut arvioitua enemmän moreenia. Siitä riittää materiaalia meluvalleihin ja vielä selkeytysaltaisiinkin.

Kaivokselta voi kuulua myös muutaman sekunnin mittaisia tymäyksiä räjäytyksistä. Niitä ei ole tulossa päivittäin.

–Toiminnan alussa päivitetään melun leviämismalli, projektipäällikkö Olli Pajula kertoo.

Pöly ei saa haitata edes perhosta

Myös pölyä seurataan. Alueelle tulee kaksi pölynmittausyksikköä.

–Pölyämistä pitää seurata myös kirjopapurikkoperhosen takia, Pajula kertoo.

Harvinainen, suojeltu perhoslaji elää tulevan kaivoksen naapurina. Kun aluetta hakattiin, kaadettiin, yhtiön mukaan vahingossa, myös perhosen suojapuustoa.

Ramboll tekee nyt kaivosyhtiölle Pirkanmaan ely-keskuksen edellyttämää kirjopapurikon seurantaa.

Kirjopapurikkolaskentaa tehtiin Kaapelinkulmalla kaivoksen liepeillä juuri jutuntekopäivänä.

–Ympäristöluvassa on piirretty kirjopapurikon rajat, joiden yli emme saa mennä, Pajula kertoo.

Avolouhoksen alueelta on irtomaa poistettu. Maavalli oli juhannuksen alla lähes valmis. Suunnitelmakuva pyöri käsissä, kun Olli Pajula selvitti, mitä mihinkin tulee Kaapelinkulman kaivospiirillä.

Selkeytysaltaita aletaan rakentaa tällä tietoa heinäkuussa.

Urakka on juuri kilpailutettu. Tarjoukset pyydettiin neljältä paikalliselta urakoitsijalta. Tarjousaika meni umpeen juhannuksen alla ja urakoitsija päätetään tällä viikolla.

Kaivosvesille tarkoitettuja selkeytysaltaita Dragon Mining rakennuttaa kolme. Allassuunnitelmat ja laskelmat sekä rakentamisohjeet on teetetty ulkopuolisella konsultilla.

Selkeytysaltaaseen tulee moreenipohja. Pajula näyttää, että pohja-aines on samaa kuin maa jalkojen alla. Maansiirtokoneet ovat painaneet sen tiiviiksi.

–Mittakaivo laskee kaiken kaivokselta lähtevän veden. Myös sivukivialueelta tuleva vesi menee kahden selkeytysaltaan kautta.

Veden pH on tärkeä

Veden määräksi vuodessa on arvioitu noin 100 000 kuutiota.

–Kaiken a ja on pitää veden pH tietyllä tasolla. Silloin metallit eivät liukene vaan jäävät selkeytysaltaisiin.

Näin myöskään arseenia ei pitäisi joutua kaivokselta poislähteviin vesiin.

Pajula sanoo, että kiintoaines tutkitaan ja analysoidaan. Tarvittaessa se kuljetetaan käsiteltäväksi.

Jos käy kuten Dragon Miningin Jokisivun kaivoksella Huittisissa, lietettä tulee niin vähän, että sitä ei tarvitse viedä kesken kaiken pois.

Sivukiveä syntyy louhinnassa 850 000 tonnia. Olli Pajula toivoo, että sitä ei tarvitsisi jättää kiviröykkiöiksi Kaapelinkulmalle.

–Sivukiven koostumuksesta täytyy tehdä selvityksiä. Kaikki viitteet on siitä, että sitä voitaisiin käyttää maanrakennusaineksena. Kiinnostuneitakin jo on. Analyysi täytyy kuitenkin tehdä louhittavasta kivestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos