Ylöjärven kaupunki kaadatti ilman lupia 10 hehtaaria lähivirkistysmetsää - Pirkanmaa - Aamulehti

Ylöjärven kaupunki raivasi ilman lupia kymmenen hehtaarin virkistysalueen talousmetsäksi – Verkkosivuilla pahoitellaan tapahtunutta

Seija ja Aarno Karlsson ovat järkyttyneitä Haavistonkallion lähivirkistysmetsän turmelemisesta.

27.4.2018 7:29

Ylöjärven kaupungin tekniikka- ja ympäristöosasto on julkaissut kaupungin verkkosivuilla poikkeuksellisen pahoitteluilmoituksen.

Kaupunki pahoittelee Haaviston alueella huhtikuussa tapahtunutta suunnittelematonta metsänhakkuuta.

Lehtitien päähän Haavistonkallion kupeeseen on luvattoman metsänhakkuun jäljiltä ladottu suuret kasat 13 hehtaarin alueelta poistettua puustoa. Ylöjärven luontoyhdistys arvioi, että lähivirkistysalueesta 10 hehtaaria on raivattu talousmetsä-asentoon.

Valtaosa Haaviston ja Hietasmäen välisestä metsäalueesta raivattiin talousmetsäksi huhtikuun aikana. Kaupunki ei hakenut toimenpiteelle asianmukaisia maisematyölupia.

Haaviston alueella asuvat Seija ja Aarno Karlsson ovat kauhuissaan viereisen virkistysmetsän turmelemisesta.

–Pilalle tämä tienoo on nyt laitettu. Lapsenlapsen kanssa on ollut niin kiva käydä ulkoilemassa varttuneessa metsässä. Hakkuun jäljet ovat rumaa katsottavaa, sanovat Karlssonit.

Katso videolta, miltä alueella nyt näyttää:

"Varmistaa jatkotoimilla, ettei vastaavaa pääse tapahtumaan"

"Asiassa ei toimittu kaikilta osin kaupungin omien ohjeiden ja määräysten mukaisesti eikä kaupungin tilaamalle puunkaadolle ollut haettu kaikkia tarvittavia lupia.

Kyseessä on kaupungin omistama, osayleiskaava-alueella sijaitseva virkistysalue, joka on todettu myös luonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeäksi.

Ylöjärven kaupunki pahoittelee tapahtunutta ja varmistaa jatkotoimilla, ettei vastaavaa pääse enää tapahtumaan.

Alue siistitään hakkuujätteistä ja sen polkuverkosto pyritään ennallistamaan mahdollisimman hyvin. Alueelle istutetaan puuntaimia", kaupungin pahoitteluilmoituksessa todetaan.

Kaupunki ilmoittaa pahoittelussaan, että hakattu alue siistitään hakkuujätteistä ja Haavistonkallion polkuverkosto pyritään ennallistamaan mahdollisimman hyvin.

Kuulemismenettely edessä ensi viikolla

Ylöjärven yhdyskuntatekniikan päällikön Mirko Harjulan mukaan tapahtuneen selvittely käynnistyy vapun jälkeen.

–Kuulemme kaupungin henkilöstöä ensi keskiviikkona. Tapahtunutta ei voi sivuuttaa ilman jälkiseuraamuksia. Toimenpiteeseen olisi pitänyt hankkia maisematyölupa, sanoo Harjula.

Ympäristönsuojelupäällikkö Pentti Keskitalon mukaan lupa olisi pitänyt hakea kaupunginarkkitehdilta ja rakennusvalvonnan pitäisi toimia valvojana.

"Suunnittelu, toimeenpano ja valvonta pettäneet"

Pirkanmaan luonnonsuojelupiirin ja Ylöjärven luonnon hallituksissa istuva Hannu Raittinen on tuohtunut kaupungin "sössimisestä"

–En tiedä, miten kaikki on päässyt tapahtumaan kaupungin hallinnossa. Suunnittelu, toimeenpano ja valvonta ovat pettäneet tässä tapauksessa totaalisesti.

Raittisen mukaan Haavinstonkallio on hieno kallioalue, jolla selvityksen mukaan sijaitsee "erityisen merkittävä lepakoiden elinpiiri". Hänen tulkintansa mukaan tapauksessa on rikottu myös EU:n lepakkodirektiiviä.

Lautakunnassa on luotettu asiantuntijoihin

Ylöjärvellä muun muassa metsänkaatoluvat ja puukauppa-alueet käsitellään joka toinen vuosi teknisessä lautakunnassa.

Teknisen lautakunnan jäsen Ossi Sippola (kok.) sanoo, ettei lautakunnan juurikaan ole tarvinnut puuttua metsänhoidollisiin asioihin, jotka on valmisteltu kaupungin virkamiehistön ja Pirkanmaan metsänhoitoyhdistyksen voimin.

–Metsänhoitosuunnitelmien päivityksiin ja kaupungin metsien hoitoon on ainakin tähän saakka voinut luottaa ilman epäilyksiä.

Korjattu 27.4.2018 kello 10:45: Ossi Sippola (kok.) on teknisen lautakunnan jäsen, ei puheenjohtaja. Lautakuntaa johtaa tällä hetkellä Timo Toivonen (vihr.).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut