Uusi Sydänsairaala ottaa ensimmäiset potilaat vappuna - Pirkanmaa - Aamulehti

Tuhansien kilometrien sänkyralli loppuu: Taysin uusi Sydänsairaala hoitaa ensimmäiset potilaansa vappuna

Potilaita ei laiteta Taysin uuden Sydänsairaalan päiväosastolla lainkaan sänkyyn, sillä sairaalasängyssä laitostuminen alkaa heti ja potilas tuntee itsensä sairaammaksi. Ylilääkäri Pasi Lehto esittelee päiväosaston tuolia.­

18.4.2018 16:40 | Päivitetty 18.4.2018 17:47

Aikaa ja työvoimaa sitonut sänkyralli sydänpotilaiden hoidossa loppuu, kun uusi Sydänsairaala avaa ovensa Tampereen yliopistollisessa sairaalassa ja ottaa ensimmäiset potilaansa vastaan ennen vappua.

Tähän asti sydänpotilaita on hoidettu seitsemässä eri paikassa Taysin kampuksella. Se on tarkoittanut, että potilaita on kuskattu vuosittain 5 000–6 000 kilometriä pelkästään sängyillä. Nyt, kun toiminnot saadaan yhteen ja samaan rakennukseen, aikaa ja työvoimaa säästyy niin paljon, että Sydänsairaala pystyy hoitamaan kasvavan potilasmääränsä nykyisellä henkilöstöllä.

Sydänsairaalan toimitusjohtaja, johtava ylilääkäri Kari Niemelä sanoo, että koska Sydänsairaala näin pystyy nostamaan työnsä tuottavuutta, palveluiden hinnat eivät nouse.

–Veronmaksajien rahaa ei tarvita senttiäkään lisää palveluiden maksamiseen uuden Sydänsairaalan rakentamisen vuoksi. Pikemminkin uusi sairaala turvaa palveluiden maltillisen hintakehityksen.

Niemelän mukaan tämän selittää se, että kun toiminnot ovat samassa rakennuksessa, pystytään toimimaan tehokkaammin ja yhteistyö lisääntyy.

–Erillään sijaitsevien yksiköiden kaivautumisesta omiin poteroihinsa päästään eroon. Uusi sairaala pakottaa kehittämään toimintaa yhdessä.

Katso videolta, miten nopeasti ja tehokkaasti potilas siirtyy ambulanssista hoitopöydälle Taysin uudessa Sydänsairaalassa:

Potilas viipyy sairaalassa enää kolmisen päivää

Sydänsairaalan uudessa rakennuksessa ovat nyt kaikki toiminnot päiväosastosta sydänvalvontaan ja sydänleikkaussaleista tehohoitoon. Nykyään potilas viipyy Sydänsairaalassa keskimäärin enää kolme päivää.

Kun esimerkiksi sydäninfarktin saanut ennen viipyi sairaalassa pari viikkoa, nyt Sydänsairaalan tavoitteena on kotiuttaa hänet seuraavana päivänä. Kun vielä 2000-luvun alussa kiireellinen sepelvaltimokohtauspotilas odotti varjoainekuvaukseen keskimäärin 7 päivää, nyt hänet kuvataan vuorokauden kuluessa.

–1980-luvun puolivälissä mietittiin, tehdäänkö 65-vuotiaalle ohitusleikkausta, koska hän on niin vanha, Niemelä kuvaa.

Sydänsairaalan toimitusjohtaja, johtava ylilääkäri Kari Niemelä tutkailee uudenuutukaisen röntgenlaitteen näyttöä. Röntgenlaitteella voidaan läpivalaista ja tehdä muun muassa sepelvaltimoiden varjoainekuvauksia ja pallolaajennustoimenpiteitä.­

"Olemme nyt ymmärtäneet vertaistuen arvon"

Sydänsairaalan ensimmäiseen kerrokseen sijoittuu Hämeenmaan Sydänpiiri ry, mistä potilas saa vertaistukea ja tietoa arjessa selviytymisestä. Johtava ylilääkäri Niemelä pitää tätä tärkeänä, sillä potilas ei nopeissa toimenpiteissä aina ehdi edes tajuta, mitä hänelle tapahtui, kun hänet jo lähetetään sairaalasta kotiin.

–Siksi yhteistyö potilasjärjestön kanssa on todella tärkeää. Olemme vasta viime aikoina ymmärtäneet vertaistuen merkityksen. Sairaala on vain yksi osa hoitoketjua.

Tämä oviaukko kuvaa uuden Sydänsairaalan tehokkuutta. Hätätilapotilas saadaan autohallista hoitopöydälle nopeasti.­

"Mielihyvä edistää parantumista"

Vaikka Sydänsairaalan uusi rakennus on hieno, Niemelä tähdentää, etteivät tärkeää ole tilat, vaan potilaiden hoito ja sen kehittäminen.

Kardiologian alueen ylilääkäri Pasi Lehto korostaa asiakaspalvelun henkeä. Sydänsairaalalla on potilasraati ja asiakaskokemusvastaava. Potilaan äänen halutaan kuuluvan.

Lehto kertoo tutkimuksesta, jonka mukaan komedian katseleminen televisiosta piti verisuonet vuorokauden ajan joustavampina ja rentoutuneempina kuin ahdistavan dokumentin katsominen.

–Mielihyvä siis vaikuttaa verisuoniin ja on siten tärkeää myös potilaan parantumisessa ja hoidon laadussa.

Sydänsairaala aloittaa uusissa tiloissa Tampereen yliopistollisessa sairaalassa toukokuun alussa.­

"Erikoissairaanhoito ei voi olla kuin asfalttikartelli"

Kuntapäättäjille ja veronmaksajille tuonee mielihyvää se tieto, että kun muualla terveydenhoidossa kustannukset usein kasvavat mutta tuottavuus ei, Sydänsairaalassa tuottavuus kasvaa ja palveluiden hinta on noussut vähemmän kuin esimerkiksi sydänsairaaloissa Helsingissä ja Turussa.

–Erikoissairaanhoito ei voi olla kuin asfalttikartelli, jossa sairaanhoitopiirit sopisivat rajat eikä niitä saisi ylittää. Kilpailu pakottaa kaikki kehittämään toimintaansa, Niemelä katsoo ja sanoo, että jotta sydänkirurginen toiminta turvataan Tampereella, se tarvitsee potilaita muualtakin kuin vain Pirkanmaalta.

Vielä valinnanvapauden perusteella tulevien potilaiden sekä yksityislääkäreiden lähetteellä tulevien potilaiden osuus Sydänsairaalan toiminnasta on kuitenkin pieni.

Tays Sydänsairaala on osakeyhtiö, jonka omistavat Pirkanmaan sairaanhoitopiiri ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri.­

Sydämeen erikoistunut osakeyhtiö

Tays Sydänsairaala on sydämen hoitoon erikoistunut sairaala. Siellä tehdään kaikkia muita sydämeen liittyviä toimenpiteitä, paitsi sydämensiirtoja ja lasten sydänkirurgiaa.

Sydänsairaala aloittaa uusissa tiloissa Taysissa toukokuun alussa.

Nykyaikaisella teknologialla varustetun uuden sairaalan rakentaminen on maksanut 40 miljoonaa.

Sydänsairaala on Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin omistama osakeyhtiö. Siellä hoidetaan julkisen ja yksityisen sektorin potilaita. Koska potilaalla on vuodesta 2014 lähtien ollut mahdollisuus valita erikoissairaanhoidon hoitopaikkansa, potilaita pyritään hankkimaan Pirkanmaan lisäksi myös muualta Suomesta ja ulkomailtakin.

Sydänsairaalalla on vuodessa lähes 100 000 potilasta, joista noin 50 000 käy paikan päällä Taysin Sydänsairaalassa.

Sydänsairaalalla on toimipisteet Helsingissä, Hämeenlinnassa, Riihimäellä ja Valkeakoskella. Tampereella työntekijöitä on noin 400.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?