Punkalaidun yllätti maan aktiivisimmilla työttömillä - Pirkanmaa - Aamulehti

Alle 3 000 asukkaan kunnasta löytyvät Suomen aktiivisimmat työttömät ja Pirkanmaan matalin työttömyys – Miten pikkukunnan ihme syntyi?

Päivi Vinkki (vasemmalla), Kirsi Anttila, Jussi Rintala, työpajan vetävä Katja Lappalainen, Eija Vehmas (oikealla takana) ja Mika Kulmala olivat pystyttämässä työpajalla tehtyä noitaa Punkalaitumen torille.

30.3.2018 7:30

Punkalaitumen keskustassa aukeaa pikkukunnalle tyypillinen näky, on koulu ja lukio, kirkko, kunnantalo, uimahalli, kirjasto ja muutama kauppa sekä kirpputori.

Mutta Punkalaidun on erikoisuus. Alle 3 000 asukkaan kunta nousi koko maan kärkeen Kelan tilastossa, jossa tutkittiin aktiivimallin ehtojen täyttymistä. Punkalaitumella 84 prosenttia aktiivimallin piiriin kuuluvista täytti aktiivisuusehdon Kelan ennakkotietojen mukaan.

Kunnan keskustassa joukko ihmisiä seisoo torin viereen pystytetyn pääsiäisnoidan vieressä ja ihastelee työnsä tuloksia. Punkalaidun järjestää työttömille muun muassa työpajatoimintaa, jonka tulosta myös pääsiäisnoita on.

Videolla noitaa tehneet kertovat työpajatoiminnasta:

–Mielestäni olemme edelläkävijäkunta. Olemme helposti lähestyttävissä ja asioiden järjestäminen on joustavaa. Teemme kunnan sisällä ja järjestöjen kanssa paljon yhteistyötä, sanoo työpajaa vetävä työtoiminnanohjaaja Katja Lappalainen.

Toimintaa on monenlaista. Kevään alussa työpajalla on rakennettu kasvihuoneita ja istutuslaatikoita myyntiin, tehty käsitöitä ja askarreltu. Kerran viikossa pajalaiset käyvät kaupassa ikäihmisille, toisinaan pajalla tehdään ruokaa tai valmentaudutaan työnhakuun.

Pajalta on oltu mukana myös muun muassa auttamassa vanhan päiväkodin tai asunnon tyhjentämisessä.

Eija Vehmas (oikealla), Kirsi Anttila, Jussi RIntala, Jani Räsänen, Mika Kulmala (keskellä), Päivi Vinkki ja Piia Hirvonen olivat saapuneet Punkalaitumen torille pystyttämään työpajalla tehtyä noitaa.

Onnistunut työkokeilu

Vuosien varrella pajatoiminta on kasvanut, mutta myös moni muu asia kunnassa on muuttunut. Punkalaidun liittyi syksyllä Sastamalan kanssa osaksi Pirkanmaan työllisyyskokeilua, jossa kunnat vastaavat työttömien palveluiden tuottamisesta.

Punkalaidun ostaa Sastamalalta yhden henkilötyövuoden verran palveluita, joilla se saa tarpeisiinsa sopivaa osaamista eri asiantuntijoilta. Punkalaitumen kunnan lähipalvelut suunnitellaan asiakkaiden tarpeiden mukaan, kertoo Punkalaitumen kunnan hyvinvointijohtaja Tiina Mäkiranta.

–Olemme järjestäneet esimerkiksi työnhakukahviloita, joissa voi päivittää CV:tä. Lisäksi meillä on ohjausta itsensä työllistämiseen yrittäjänä tai kevytyrittäjänä. Toiminta on maksutonta ja suurimmaksi osaksi avointa kaikille.

Intohimo ihmisten auttamiseen kuuluu Sastamalan työllisyyspalvelupäällikkö Tiina Leppäniemen puheesta.

–Ketään ei käännytetä, jos ihminen kysyy apua, vaan meillä autetaan oikean ihmisen etsimisessä, sanoo Leppäniemi.

Leppäniemi kertoo, että työkokeilu on ollut hyvin onnistunut, sillä kokeilun myötä kunta voi auttaa työtöntä jo ensimmäisestä työmarkkinatukipäivästä lähtien.

Palveluista vastaavat ovat huolissaan siitä, että maakuntauudistuksen jälkeen palvelut karkaavat taas kuntien vastuulta ja kauas kunnista. He uskovat, että kunnassa tiedetään työttömien tilanteet ja tarpeet parhaiten. Ja se on nimenomaan pienen kunnan vahvuus.

Aina saa neuvontaa

Kunnan kirjastossa voi törmätä palveluneuvoja Elina Koivuniemeen, joka opastaa arkipäivisin kuntalaisia esimerkiksi Kela- ja työttömyysasioissa. Hänen avullaan moni on löytänyt töitä tai saanut apua kinkkiseen elämäntilanteeseen.

Abdallah Almohamed (vasemmalla), Abd Khalil (keskellä) ja Imad Al Mohammad olivat saapuneet Punkalaitumen kirjastolle etsimään asuntoa ja hoitamaan Kela-asioita. Palveluneuvoja Elina Koivuniemi työskentelee Punkalaitumen kirjastossa avustamassa ihmisiä.

Yksi heistä on Imad Al Mohammad, joka tuli Suomeen ja Punkalaitumelle vuoden 2016 keväällä. Nyt hän työskentelee ja opiskelee oppisopimuksella maanrakennuskuljettajaksi. Alavalinta oli selvä, sillä hän toimi alalla myös kotimaassaan Syyriassa.

–Elina on auttanut minua saamaan työpaikan. Olin kyllästynyt olemaan aina kotona, ja nyt on paljon parempi olo, kun käyn töissä ja saan rahaa.

Punkalaitumen kunta on avustanut Antero Niemistä uusiin opintoihin. Nieminen pitää alakoululaisille pelinkehityskerhoa ja haluaa opiskella datanomiksi.

Antero Nieminen taas päätyi vaihtamaan alaa loukkaannuttuaan kuusi vuotta sitten. Sen jälkeen yrittäjän työ autoasentajana oli ohitse. Hän muutti loppusyksystä Punkalaitumelle ja kertoo yllättyneensä avun määrästä.

–Tulin aluksi Elinan luokse ihan muissa asioissa. Siitä se sitten lähti ja pääsin mukaan kuntouttavaan työtoimintaan ja asiat ovat edenneet hurjalla vauhdilla, Nieminen kertoo.

Nyt Nieminen pitää kuntouttavan työtoiminnan kautta nuorille pelikoodauskerhoa ja aikoo hakeutua opiskelemaan datanomiksi.

Sekä Al Mohammad että Nieminen ovat samaa mieltä: suuressa kaupungissa avunsaanti ei olisi ollut yhtä joustavaa, nopeaa ja yksilöllistä.

"Suurella sydämellä"

Kirjaston aulassa kunnanjohtaja Jyrki Moilanen kertoo olevansa ylpeä kunnasta.

–Mikään ei ole tullut ilmaiseksi, vaan täällä tehdään kovasti töitä ihmisten eteen. Meillä autetaan kuntalaisia suurella sydämellä, Moilanen toteaa.

Kaikesta päätellen pikkukunnassa on hyvää se, että ihmiset tuntevat toisensa ja palvelutahto on suurta. Kunta, järjestöt ja ihmiset toimivat joustavasti sen mukaan, mikä on järkevää ja millaisia tarpeita ihmisillä on. Moni hakeutuukin palveluihin itse, koska haluaa olla mukana toiminnassa omien kykyjensä mukaan.

Lisäksi kunnassa ajatellaan modernisti: kursseja, vertaistukiryhmiä ja kaikkea toimintaa markkinoidaan positiivisessa sävyssä, eikä ainoastaan aktiivimallin vaatimuksena tai nimellä kuntouttava työtoiminta.

Kunnan keskustassa, vasta pystyyn nostetun pääsiäisnoidan vieressä on patsas. Jalustassa lukee Rukoile ja tee työtä.

Punkalaidun

Kunta Pirkanmaan lounaisreunassa.

Asukasluku vuodenvaihteessa 2 950.

Kunnan 87 aktiivimallin ehtojen piiriin kuuluvasta 84 prosenttia täytti aktiivisuusehdon Kelan ennakkotietojen mukaan.

Helmikuussa työttömien työnhakijoiden osuus oli Punkalaitumella Pirkanmaan pienin, 4,8 prosenttia.

Osallistuu Pirkanmaan työllisyyskokeiluun. Tuottaa työllisyyspalveluita yhteistyössä Sastamalan kunnan kanssa.

Kunnan työllisyyspalveluissa huomioidaan kuntalaisten tarpeet vahvasti ja apu on joustavaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos