Tampereen seudun kiitetty työllisyyskokeilu ei saa jatkoaikaa - Pirkanmaa - Aamulehti

Tampereen seudun kiitetty työllisyyskokeilu ei saa jatkoaikaa – Työministeri Lindström: "Vain pääkaupunkiseudulla on erillisratkaisu, muualle sellaista ei ole tulossa"

Työ- ja elinkeinopalveluiden järjestämisvastuu siirtyy maakunnille. Vain pääkaupunkiseudulla on erillisratkaisu, Tampereen on turha sitä havitella, toteaa työministeri Jari Lindström (sin.).­

22.2.2018 16:25

Tampereen seudun kiitetty työllisyyskokeilu päättyy vuoden 2018 lopussa.

Maakunnat vastaavat vuodesta 2020 lähtien yritys- ja työllisyyspalveluista. Työministeri Jari Lindströmin (sin.) mukaan se tarkoittaa, että kuntavetoisten kokeilujen aika on ohi.

–Kokeilut eivät ole missään vaiheessa tarkoittaneet järjestämisvastuun siirtämistä kunnille. Vain pääkaupunkiseudulla on erillisratkaisu, muualle sellaista ei ole tulossa, Lindström korostaa.

Tampere ja muut suuret kaupungit ovat taistelleet sen puolesta, että nämä niin sanotut kasvupalvelut pidettäisiin niiden omissa käsissä. Poikkeusluvan saa ainoastaan Uusimaa, jossa järjestämisvastuu on Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten muodostamalla kuntayhtymällä.

Tulokset hyviä

Tampereen pormestari Lauri Lyly (sd.) ihmettelee, miksi Pirkanmaan työllisyyskokeilun hyvät tulokset on sivuutettu.

–Olemme luoneet uusia toimintatapoja, joilla on ollut lukujen ja tilastojen mukaan selvästi vaikuttavuutta, Lyly toteaa.

Luvut puhuvat puolestaan. Tampereella työllistettiin tammikuussa keskimäärin sata ihmistä viikossa, heistä pääosa pitkäaikaistyöttömiä. Työttömistä on saatu aktivoitua suurin osa, esimerkiksi Punkalaitumella 70 prosenttia ja Sastamalassa 60 prosenttia.

Kokeilu on kuitenkin jatkunut vasta muutamia kuukausia elokuun alusta lähtien.

Työllisyyskokeilun ohjelmajohtaja Regina Saari huomauttaa, että Tampereen kokeilun järjestämisvastuu ei ole ollut kunnilla. Ministeriö ei antanut kokeiluille järjestämisvastuuta, vaan tuotantovastuun.

–Koko tämän kokeilun ajan järjestämisvastuu on ollut ely-keskuksella ja TE-toimistolla. Meillä on vain ollut työnjohto-oikeus sieltä siirtyneisiin henkilöihin ja mahdollisuus tehdä TE-hallinnon tehtäviä, Saari sanoo.

Toivo allianssimalliin

Pirkanmaalla toivo pistetään nyt siihen, että näitä hyviä toimintatapoja voitaisiin jatkaa kuntien, maakuntien ja kolmannen sektorin yhteistyöllä.

Tämä niin sanottu allianssimalli lisättiin kasvupalvelulakiluonnokseen lausuntokierroksen jälkeen. Lakiesityksessä tullaan kannustamaan allianssimallin hyödyntämiseen.

Regina Saari pitää mahdollisuutta rohkaisevana.

–Nyt käynnissä olevia työllisyyskokeiluja voidaan käyttää ensi vuonna käynnistyvien jatkokokeilujen pohjana. Meidän luomiamme hyviä toimintamalleja voidaan jatkaa.

Saaren mukaan allianssimallia lähdetään nyt suunnittelemaan yhdessä maakunnan kanssa. Nykyistä toimintatapaa ei ainakaan toistaiseksi tarvitse ajaa alas.

–Kevään aikana pitää jo löytää ratkaisuja siihen, miten asiakaspalvelu ensi vuonna järjestetään. Meidän pitää yhdessä maakunnan kanssa miettiä, miten tästä mennään eteenpäin.

Pirkanmaan maakuntauudistuksen muutosjohtaja Päivi Nurminen näyttää vihreää valoa.

–Meillä on käynnistymässä selvitys, jossa tutkitaan allianssimallin tai muiden yhteistyömallien mahdollisuuksia Pirkanmaalla.

Toimiva yhteistyö hyödyttänee molempia osapuolia myös taloudellisesti, sillä työmarkkinatuen sakkomaksut mahdollisesti jakautuvat jatkossa puoliksi maakuntien ja kuntien kesken.

Pormestari Lauri Lylyn mukaan Tampere jatkaa kasvupalvelulainsäädäntöön vaikuttamista ja allianssimallin antamien mahdollisuuksien selvittämistä.

–Oleellista on, että kunnalla on mahdollista vuoden 2020 jälkeen pitää työllisyydenhoidon ja yrityspalvelujen työkalut käsissään, koska maakuntauudistuksen jälkeen kuntien elinvoimatehtävät korostuvat, Lyly toteaa.

Työllisyyskokeilu

Tampere ja yhdeksän muuta Pirkanmaan kuntaa ottivat elokuun alussa vastuulleen 22 000 pirkanmaalaisen työllisyyspalvelut.

Tavoitteena on vähentää etenkin pitkäaikais- ja nuorisotyöttömyyttä.

Kunnat ovat vastanneet niiden työttömien työnhakijoiden työllisyyspalveluista, jotka saavat Kelan maksamaa työmarkkinatukea tai peruspäivärahaa.

Asiakkaan työllistymistä suunnitellaan yhdessä omavalmentajan kanssa. Kaikissa kokeilukunnissa työttömille on tarjottu räätälöityä lähipalvelua.

Kun työnantajat ja työnhakijat tunnetaan, avoimiin paikkoihin on helpompi löytää sopiva tekijä.

Jos tarjolla ei ole ollut töitä, ihmisiä on ohjattu työllistymistä edistäviin palveluihin.

Elokuussa alkanut kokeilu on saanut asiakkailta erittäin hyvää palautetta.

Kokeilu jatkuu vuoden 2018 loppuun saakka.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?