Joukkoliikenteen johtajat: "Lasta ei saa panna bussista kävelemään" - Pirkanmaa - Aamulehti

Joukkoliikenteen johtajat: "Lasta ei saa panna bussista kävelemään"

Tampereen kaupungin joukkoliikennejohtaja Mika Periviita toteaa joukkoliikenteen ammattilaisten ohjeen antavan selvät sävelet siihen, mitä tehdä lapselle, joka ei pysty maksamaan matkaansa.

7.2.2018 7:07

Tampereen kaupungin joukkoliikennejohtajalla Mika Periviidalla on heti vastaus kysymykseen, voiko bussinkuljettaja kehottaa lasta poistumaan bussista, jos tällä ei ole matkakorttia tai rahaa maksaa matkaansa.

–Voin kaivaa esiin meidän kirjallisen ohjeemme, Periviita sanoo ja lukee sitten joukkoliikenteen ammattilaisten palvelu- ja myyntiohjeesta:

–Erityisesti silloin, kun kyseessä on lapsi, on pidettävä huoli, ettei tilannetta voi tulkita heitteillejätöksi.

Periviidan mukaan ohje tarkoittaa käytännössä sitä, ettei lasta voi jättää pulaan.

–Vaikka hänellä ei olisi korttia tai rahaa, häntä ei saa jättää pysäkille.

Periviita pitää turhana huolta siitä, että vanhemmat käyttäisivät ohjetta väärin ja lähettäisivät tahallaan lapsiaan matkaan rahatta tai liputta.

–Pitäisin outona, jos näin olisi.

Tampereen Joukkoliikenteen ohjeistus kieltää jättämästä lapsen bussista niin, että tilanteen voisi tulkita heitteillejätöksi.

Bussinkuljettajan on vaadittava maksua

Paunu Oy:n liikennepäällikkö Tommi Arvonen toteaa ohjeissa yksiselitteisesti sanotun, että matka pitää maksaa, mutta erityisen tarkka pitää olla lasten kanssa, jotta heitä ei jätetä heitteille.

–Lapset pitää ottaa kyytiin, vaikka heillä ei lippua olisikaan. Heitä ei saa panna kävelemään eikä jättää pysäkille.

Arvosen mukaan nuoret yrittävät joskus matkustaa ilmaiseksi sillä verukkeella, että matkakortti on hajonnut tai kadonnut.

–Kun kortitta matkustaminen sitten jatkuu päiväkausia, kuljettajan on puututtava siihen.

Maanantaina Kangasalla sattui tapaus, jossa 9-vuotias koulutyttö oli unohtanut matkakortin kotiin, jolloin tytön ja häntä auttaneen matkustajan mukaan bussinkuljettaja oli kehottanut tyttöä lähtemään kävelemään.

Tilanne ratkesi, kun matkustaja maksoi matkan.

Pari viikkoa sitten Tampereella puhutti tapaus, jossa bussiin nukahtanut 7-vuotias poika harhaili lumituiskussa kaupungilla jouduttuaan bussivarikolla bussista ulos epäselvissä olosuhteissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: