Kotipuhtaaksi Oy on viisi sisarusta työllistävä siivousalan yritys Tampereella - Pirkanmaa - Aamulehti

15-lapsisen perheen viisi sisarusta tekee töitä samassa firmassa – "Miten sää menit siivojaksi" -kommentit kiukuttavat yrittäjää

Vuonna 2010 perustetussa tamperelaisessa yrityksessä ovat mukana Henri Haho ja hänen vaimonsa Saana Tyni (toinen vas.) sekä Silja Tyni, Saila Tyni, Selina Tyni ja Soili Tyni.

6.11.2017 22:08

"Miten sää menet siivoojaksi" -kommentit kuumottivat korvia, ja saivat Soili Tynin kiukkuiseksi.

Kaverit odottivat Soilin valitsevan lukion jälkeen jonkin muun uran kuin siivousalan.

–Kommentit kertoivat selvästi, mitä siivousalasta ajatellaan. Sitä pidetään jotenkin vähempiarvoisena työnä, vaikka tämä on merkityksellistä ja vaativaa toimintaa, sanoo Tyni. Hän on Koti Puhtaaksi Oy:n työnjohtaja ja osakas.

Yhtiön toinen ja suurin osakas on Soilin sisko Saana Tyni. Yhtiössä on mukana viisi Tynin sisarusta. Yhteistyön vakuutetaan pelaavan kitkattomasti. Kaikkiaan Taivalkoskelta kotoisin olevia sisaruksia on viisitoista.

Toimitusjohtaja Saana Tynin puoliso Henri Haho on yhtiön markkinointipäällikkö.

Henri Hahon mielestä siivousalan arvostus nousee palkkatasoa nostamalla, henkilökunnan koulutukseen satsaamalla ja yritysten yhteistä edunvalvontaa kehittämällä.

Lue myös: Siivooja Noora Pietiläinen turhautui jatkuvaan puheeseen paskaduunista: "Tienaan riittävästi ja nautin työstäni"

Ajatus Australiassa

Saanan ja Henrin ajatukset yrittäjyydestä olivat syntyneet Australiassa, missä he olivat tavanneet toisensa lukioikäisinä reppureissatessaan.

Suomeen palattuaan he alkoivat toimia erään huoneistonpuhdistusjärjestelmän myyntiedustajina Helsingissä vuonna 2010. Asiakkaat toivoivat usein laitteen sijasta siivouspalveluja, ja niin kaksikko päätti perustaa siivousalan yrityksen.

Henri palasi Tampereelle jatkamaan kesken jääneitä lukio- ja ammattikouluopintojaan. Saana muutti perässä ja jatkoi yritystoimintaa Tampereella vuonna 2011. Soili tuli mukaan yritykseen vuonna 2012.

–Ensimmäiset neljä vuotta olin töissä eräässä putkiliikkeessä, koska siivousfirma ei koko meidän perhettä elättänyt, Henri Haho sanoo.

Tällä hetkellä tilanne on toinen. Henri Haho aloitti tämän vuoden alussa täysipäiväisesti työt perheyrityksessä.

Yrityksen virallinen nimi on Sahera Koti Puhtaaksi Oy. Sahera tulee sanoista Saana Henriä rakastaa.

Soili Tyni on Koti Puhtaaksi Oy:n työnjohtaja, mutta pyrkii osallistumaan siivouksiin mahdollisuuksien mukaan.

Kuluvan vuoden liikevaihto nousee Hahon mukaan noin 800 000 euroon ja tulosta syntyy noin 50 000 euroa siitä huolimatta, että yhtiö on panostanut merkittävästi henkilöstön tyytyväisyyteen ja asiakaskokemuksen parantamiseen.

Tampereella yritys työllistää 30 henkilöä, henkilötyövuosia kertyy 18.

Syyskuussa yritys avasi toimipisteen myös Helsingissä. Sitä vetää Selina Tyni.

Kirjava asiakaskunta

Asiakaskunta on kirjava ulottuen sinkuista lapsiperheisiin, nuorista iäkkäisiin. Tällä hetkellä asiakkaita on yli 1 100, ja siivouskäyntejä on vuodessa noin 7 000.

–Ihmiset haluavat ostaa itselleen vapaa-aikaa. Kotisiivouksen ostot ovat kasvussa, Haho sanoo toimialan näkymistä.

Edessä on toimialan paras sesonki. Joulun tienoilla liikevaihto on Hahon mukaan jopa kolminkertainen tavanomaiseen kuukauteen verrattuna.

Yleisimmin asiakkaan kanssa solmittu sopimus koskee neljän tunnin siivousta kahden viikon välein. 12 kuukauden määräaikaisessa sopimuksessa tuntihinta on 43,50 euroa, kotitalousvähennyksen jälkeen 21,75 euroa.

Työntekijöiden tuntipalkka on minimissään 10,33 euroa.

Soili Tyni tietää, että alalla kaikki yritykset eivät noudata tes-sopimuksen mukaisia palkkoja.

–Nuoria on helppo vedättää, Soili Tyni sanoo.

Hän toivoo, että viranomaiset tekisivät nykyistä useammin tarkastuskäyntejä siivousalan yrityksissä, jotta ongelmakohdat nousisivat esiin, ja toimialalla kaikki yritykset saataisiin pelaamaan puhtain kortein.

Koti Puhtaaksi -yrityksen siistijä Heli Jämsen kertoo pitävänsä työstään. Aiemmin hän on työskennellyt rakennussiivoojana. Työ oli raskaampaan, mutta hieman paremmin palkattua kuin kotisiivous.

Soili Tyni myös odottaa, että sote-uudistus luo yksityisille siivouspalveluja tarjoaville yrityksille lisää työtilaisuuksia. Samalla hän uskoo, että hankintaseula karsii alalta heikkolaatuiset yritykset.

Koti Puhtaaksi Oy valittiin lokakuussa Mikkelissä valtakunnallisilla kotityöpäivillä Suomen parhaaksi kotityöpalveluyritykseksi.

Koti Puhtaaksi Oy

Vuonna 2011 perustettu tamperelainen siivousalan yritys.

Pääosa liiketoiminnasta kotisiivouksia, myös kotiapua ja toimistosiivousta.

Liikevaihto tänä vuonna noin 800 000 euroa.

Toiminnassa mukana viisi sisarusta: Saana, Saila, Silja, Selina ja Soili Tyni.

Saana Tyni on toimitusjohtaja ja yrityksen perustaja yhdessä miehensä Henri Hahon kanssa. Haho työskentelee markkinointipäällikkönä.

Työllistää Tampereella 30 henkilöä. Toimipiste myös Helsingissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut