Kouluterveyskyselyn tulokset kertovat, että Pirkanmaan koululaisille maistuu makea lähes päivittäin. Kouluruoka syödään vain osittain. - Pirkanmaa - Aamulehti

Suurin osa koululaisista syö vain valitut palat kouluateriasta Pirkanmaalla – Suklaa ja limsa maistuvat lähes päivittäin

Herkut maistuvat Pirkanmaan koululaisille lähes päivittäin.

28.9.2017 6:30

Pirkanmaan kouluissa kouluruoasta maistuvat vain valitut palat, paljastaa tuore Kouluterveyskysely.

Vain joka kuudes pirkanmaalainen peruskoulun oppilas syö kouluaterian kaikki osat eli pääruuan, salaatin tai raasteen, maitoa tai piimää sekä leipää viitenä päivänä viikossa.

Aamupala sen sijaan tulee syötyä useammin, kuin muualla maassa keskimäärin. Parannettavaa kuitenkin edelleen on.

Pirkanmaan alakoululaisista vain joka viides jättää aamupalan joskus väliin, mutta yläkoululaisista jo joka kolmas. Myös lukiolaisista lähes joka kolmas kertoo, että ei syö aamupalaa joka arkiaamu. Ammattiin opiskelevista näin vastaa lähes joka toinen.

Makeisten, suklaan, limsan ja mehun lähes päivittäinen käyttö on Pirkanmaan koululaisilla muuta maata yleisempää.

Kasvisten ja hedelmien syönti Pirkanmaalla on maan keskitasoa. Päivittäinen hedelmien, marjojen ja kasvisten syönti on kuitenkin vähäistä.

Alakoululaisista joka kolmas ei syö hedelmiä ja marjoja joka päivä. Vastaavasti vain joka viides yläkoululainen nauttii kasviksia, hedelmiä ja marjoja lähes päivittäin.

Tavoite on, että kasviksia, marjoja tai hedelmiä syötäisiin joka aterialla. Päivittäin lapsen pitäisi syödä niitä vähintään 250 grammaa eli noin viisi lapsen omaa kourallista päivittäin.

Ruokailu on osa opetusta

Terveydenedistämisen vertailutietojärjestelmän tulosten mukaan kouluruokailusuositusta koululounaan ja välipalojen järjestämisessä noudatettiin 71 prosentissa kaikista Suomen peruskouluista vuonna 2015.

Pirkanmaalla suosituksen noudattaminen vaihteli kuntien koulujen välillä, mutta tilanne oli samankaltainen kuin koko maassa keskimäärin.

Kouluruokailu on nykysuositusten mukaan osa koulun opetusta ja kasvatusta. Keskeinen tavoite on, että koulussa kaikki syövät.

Myös kasvisvaihtoehto

Lautasmalli on edelleen hyvä pohja aterian rakentamiselle. Puolet lautasesta täytetään tuoreilla tai kypsillä kasviksilla, yksi neljäsosa ateriasta on kalaa, lihaa tai palkokasveja ja toinen neljäsosa perunaa, riisiä, pastaa tai muuta viljalisäkettä.

Lounas on täysipainoinen ateria, joka sisältää lämpimän ruoan, kasvislisäkkeen sekä salaatinkastikkeen, täysjyväleipää ja margariinia sekä ruokajuomaksi maitoa, maitojuomaa tai piimää ja vettä.

Lounaan lämpimänä ruokana suositellaan syötäväksi kalaa 1–2 kertaa viikossa, vaaleaa lihaa 1–2 kertaa viikossa, palkokasveja viikoittain, punaista lihaa enintään 1–2 kertaa viikossa. Makkararuokaa ja muita lihavalmisteita ei pitäisi syödä lounaaksi joka viikko.

Suotavaa on, että koulussa olisi tarjolla oma pääruokavaihtoehto myös kasvissyöjille. Muussa tapauksessa suositellaan kasvisruokapäivää kerran viikossa.

Myös kasvisruoan – olipa se semivegetaarista, lakto-ovovegetaarista tai vegaania – tulee olla täysipainoista ja ravitsemussuositukset täyttävä ateriakokonaisuus.

Makeisten sijaan päivittäiseen ruokavalioon pitäisi kuulua kasviksia, hedelmiä ja marjoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos