Nyssen opiskelja-alennuksen saisi tammikuussa vain sovelluksella - Pirkanmaa - Aamulehti

Opiskelija-alennuksen saisi joukkoliikenteessä jatkossa vain mobiilisovelluksella – opiskelijat pitävät suunniteltuja käytäntöjä eriarvoistavina

Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikenteeseen suunnitellut muutokset ovat opiskelijoiden mukaan ongelmallisia. Osa muutoksista saa myös kiitosta.

Tampereen seudun joukkoliikenteessä suositellaan nyt käytettävän kasvomaskia.­

28.10.2020 16:00 | Päivitetty 28.10.2020 22:19

Aamulehti

Sekä Tampereen ylioppilaskunta että Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta ilmaisivat huolensa keskiviikkona Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikenteeseen suunniteltujen muutosten yksityiskohdista.

Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta käsitteli keskiviikkona kokouksessaan esitettyä uudistusta. Lautakunta päätti monesta kohdasta eri tavalla kuin alkuperäisessä suunnitelmassa kaavailtiin.

Käteismaksu pysyy toistaiseksi ja opiskelijaedut laajenevat 17-vuotiaille asti – Näin lautakunta päätti vuoden 2021 joukkoliikenteen hinnoista ja eduista

Ennen lautakunnan kokousta, suunnitelmissa oli muuttaa opiskelija-alennusta siten, ettei sitä saisi enää arvolipulla, vaan vähintään 25-vuotiaden opiskelijoiden olisi matkustettava yksittäinen matka täydellä hinnalla. Kahden vyöhykkeen kertalipun hinta nousisi 1,47 eurosta 2,10 euroon. Korotusta olisi siten noin 43 prosenttia. Opiskelija-alennuksen saisi jatkossa vain mobiilisovelluksen 30 vuorokauden kausilippuun.

Tampereen ylioppilaskunnan hallituksen kaupunkivaikuttamisesta vastaava jäsen Noora Tapio kertoi Aamulehdelle, että mikäli suunnitelma hyväksyttäisiin sellaisenaan, joutuisi osa opiskelijoista uudistuksen myötä eriarvoiseen asemaan.

– Tällaisia ovat opiskelijat, joiden puhelin ei suostu sovellusta pyörittämään tai jotka eivät jostain syystä halua käyttää henkilökohtaista puhelinta tähän.

Noora Tapio toimii myös Tampereen kaupunginvaltuutettu vasemmistoliiton valtuustoryhmässä.­

Raja 25 vuoden iässä

Kaavaillun suunnitelman mukaan alle 25-vuotiaat opiskelijat käyttäisivät jatkossa nuorten lippua, jolloin matkakortilla kertalipun hinta nousisi nykyisestä 5 senttiä ja kausilipun yhden euron. Nuorten kausilipulla matkustavat maksaisivat jatkossa yölisän, mutta vähintään 25-vuotiaat opiskelijat, jotka käyttävät 30 vuorokauden mobiililippua, eivät.

Opiskelijalippujen hinnat

30 vrk lippu matkakortilla

(2 vyöhykettä)

Nyt: iästä riippumatta 38 euroa.

Esitys: alle 25-vuotiaat nuorten lipulla 39 euroa (yölisä).

Vähintään 25-vuotiailla vain mobiililippu, 42 euroa (ei yölisää).

Kertalippu

Nyt: matkakortilla 1,47, mobiililla 2,70 ja käteisellä 3,50 euroa.

Esitys: alle 25 vuotiaat nuorten lipulla 1,52, mobiililla 2,00 ja käteisellä 3,50 euroa.

Vähintään 25-vuotiaat matkakortilla 2,10, mobiililla 2,70, käteisellä 3,50 euroa.

– Kun yömaksu poistuu ainoastaan vähintään 25-vuotiailta opiskelijoilta, niin alle 25-vuotiaat opiskelijat, jotka eivät saa opiskelijan bussikorttia, eivät ole oikeutettuja yömaksuttomaan matkustamiseen. Tämä on tosi iso yhdenvertaisuusongelma, Tapio kommentoi.

Tapion mukaan uudistuksessa on myös positiivisia puolia opiskelijoiden näkökulmasta. Jatkossa opiskelijalippua myönnettäessä ei yli 30-vuotiailta vaadita opintotukitodistusta ja myös kotikuntavaatimus poistuu.

– Se tarkoittaa, että vaihto-opiskelijat ja muut Tampereen seudun ulkopuolella asuvat opiskelijat voivat saada alennuksen. Se on iso juttu.

Myös mobiilisovelluksen käyttömahdollisuuksien laajentaminen saa Tapiolta kiitosta.

– Hienoa, että mobiilisovellukseen saadaan kausilippu, mutta sitä ei pidetä hyvänä, että velvoitetaan ottamaan sovellus, että saa alennuksen.

Tampereen ylioppilaskunta ja Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta ovat ehdottaneet kannanotossaan, että lippujärjestelmä yhdenmukaistettaisiin niin, että nuoria ja opiskelijoita kohdeltaisiin yhtenä kohderyhmänä, jonka osalta luovuttaisiin yölisästä. Lisäksi kausi- ja kertaliput tulisi voida ladata sekä mobiiliin että matkakortille niin, että molempiin saisi opiskelija-alennuksen.

Tekniikka ollut vasta hetken

Tampereen kaupungin joukkoliikennejohtaja Mika Periviita kommentoi opiskelija-alennuksien suunnitelmia Aamulehdelle ennen joukkoliikennelautakunnan kokousta.

– On hyvä kysymys, mikä on yhdenvertaista. Tietysti, jos ei ole minkäänlaisia alennuksia kenellekään, niin se on yhdenvertaista. Tässä on kysymys myös ikään perustuvista asioista, Periviita sanoi.

Hänen mukaansa on monta syytä sille, että opiskelija-alennus on tulevaisuudessa saatavilla vain mobiilisovelluksessa.

– Yksi on se, että prosessi saadaan suoraviivaisemmaksi. Se tulee kokonaan digitaaliseksi, ei tarvita enää fyysistä asiakaspalvelukäyntiä. Toisaalta meillä on ollut tekniikka vasta hetken, kovin paljon aiemmin tätä ei olisi voitu tehdäkään.

Hintoihin pieniä korotuksia

Arvolippuihin esitetään muutaman prosentin korotuksia 4. tammikuuta alkaen. Muun muassa kahden vyöhykkeen arvolipulla senioreiden keskipäivän hinta nousee 1,10 eurosta 1,16 euroon. Lasten kertalipun hinta matkakortilla nousee kolme senttiä 1,05 euroon ja aikuisten kuusi senttiä 2,10 euroon.

Joukkoliikennelautakunta hyväksyi syyskuussa ensi vuoden talousarvion, johon sisältyy 1,2 miljoonan euron lippujen hinnankorotus. Nyt esitettävät hinnankorotukset ovat tuolloin arvioituja pienempiä, koska liikennöintikustannuksia on saatu laskettua.

Periviidan mukaan nyt hinnankorotuksilla tavoitellaan 900 000–1 000 000 euron summaa.

Käteismaksu poistuu kokonaan

Mikäli kaikki menee suunnitellusti, huhtikuun alussa tulee myyntiin matkakortin latauspisteisiin QR-koodillinen kertalippu. Lipun hinta olisi sama kuin nykyisellä bussista ostetulla kertalipulla. Uudessa lipussa ei ole vaihto-oikeutta. Periviidan mukaan vaihto-oikeuden pois jättämiselle ei ole mitään erityisiä perusteita.

– Ei kaikissa lipuissa tietenkään ole samoja ominaisuuksia. Siinä lipussa ei olisi vaihto-oikeutta, mutta muissa lipputuotteissa on.

Huhtikuulle on esitetty myös muutosta, joka mahdollistaisi maksamisen lähimaksulla.

Käteismaksuista kaupunkiliikenteen busseissa aiottaneen luopua ensi kesäkuussa kokonaan. Viime Tammikuussa kolme prosenttia matkoista maksettiin käteisellä, ja korona-aikana käteisellä maksu busseissa on vähentynyt entisestään.

Matkat on siis maksettava ensi kesäkuusta lähtien ennakkoon ostetulla QR-koodillisella kertalipulla, maksukortin lähimaksulla, mobiilisovelluksella tai matkakortilla.

Korjaus 28.10. kello 22.17: Korjattu Tampereen ammattikorkeakoulun oppilaskunta opiskelijakunnaksi.

Korjaus 28.10. kello 20.59: Lisätty tieto kokouksen lopputulemasta.

Korjaus 28.10. kello 16.56: Korjattu Tampereen ammattikorkeakoulun ylioppilaskunta oppilaskunnaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?