Suomen kielen aakkoset saivat oman kuvakirjan Pälkäneellä - Pirkanmaa - Aamulehti

300 vuotta sitten kirjanpainaja kaiversi aapiskatekismuksen puulaattoihin Pälkäneellä – Nyt Suomen kielen aakkoset saivat oman kuvakirjan

Anja Mattila-Tolvanen ja Susanne Müller-Baji loivat Suomen aakkosista kuvakirjan englannin kielen avulla.

Anja Mattila-Tolvasen mukaan w-kirjaimesta oli vaikea pukea neljän sanan lause. Siitä syntyi ­

30.10.2019 17:01

Aamulehti, Pälkäne

Kirjanpainaja Daniel Medelplan kaiversi puulaatoille aapiskatekismuksen vuonna 1719 Pälkäneen Taurilan kylässä. Hädän ja puutteen aikana oppikirjoja ei ollut saatavilla, joten seurakunta halusi elvyttää lukutaitoa aapisen tilaamalla.

Medelplanin aapisen ilmestymisestä on kulunut 300 vuotta, ja Pälkäneellä on vietetty lukutaidon vuotta. Sen kunniaksi ovat pälkäneläinen Anja Mattila-Tolvanen ja saksalainen kuvataiteilija Susanne Müller-Baji luoneet Medelplanin matkassa -kuvateoksen.

Teoksessa on jokaiselle suomen kielen 29 aakkoselle muodostettu neljän sanan nimikkolause, jossa kaikki sanat alkavat samalla kirjaimella.

Mattila-Tolvanen esitteli ideansa Pälkäneelläkin vierailleelle ja Saksassa asuvalle ystävälleen Müller-Bajille. Alkoi suomen kielen sanoilla leikittely – englannin kielellä.

– Käänsin kullekin aakkoselle luodun nimikkolauseen ja yritin selkeyttää sanomaani monisanaisin lausein. Sähköpostiviestit olivat pitkiä ja niitä liikkui tiuhaan puolin ja toisin.

Medelplanin matkassa -kirjan tuotto käytetään Pälkäneen rauniokirkon suojeluun.­

Tuotto rauniokirkolle

– Teoksemme kulkee vallattomasti omia teitään ajassa ja paikassa. Tämä on tehty leikkimielellä, mutta kunnianosoituksena vakavalle asialle eli suomalaiselle lukutaidolle.

Selkeästi rakennetun teoksen jokaisella aukeamalla vasemmalla on mustalla pohjalla jokaisen aakkosen nimikkolauseesta luotu kuva ja oikealla valkealla pohjalla itse lause.

Puuaapisen viimeiselle lehdelle Medelplan kaiversi ensimmäisen kerran Suomessa aapiskukon, valppauden ja valvomisen vertauskuvan.

– Medelplanin hautamuistomerkki on Pälkäneen rauniokirkon kirkkomaalla, joten kirjan tuotto osoitetaan kokonaisuudessaan rauniokirkon suojeluun.

Pälkäneläisen yksityishenkilön tuella syntyvästä teoksesta otetaan 500 kappaleen painos. Vanhankirkon suojeluyhdistys julkaisee kirjan marraskuussa.

Näin kirjoittaja muotoili s-kirjaimen lauseen: "Sinivuokkojen seuduilla sirkuttavat satakielet".

Osion tuoreimmat

Luetuimmat