Uusi kaupunginjohtaja Juha Viitasaari vie Virtoja kehittämiskohteisiin - Pirkanmaa - Aamulehti

Viitasaari lisää virtaa Virroille tuomalla 4 000 euron vauvapaketin, muuttajille vuokra-asuntoja puoleen hintaan ja rakennuttamalla Marttisiin liikenneasema Laivan ja hotelleja

Kaupunginjohtaja Juha Viitasaari on ahertanut melkein yksin viime viikot Virtain kaupungintalossa.

27.3.2020 17:13

Aamulehti, Virrat

Suomen suurinta ”kyläkoulua”, hirsistä yhtenäiskoulua 17,5 miljoonalla eurolla rakennuttava Virrat on saanut ruoriinsa Suomen nuorimman kaupunginjohtajan, joka aikoo kääntää asukasvirran aivan toiseen suuntaan kuin nyt.

Juha Viitasaari, 32, on koronan takia joutunut viilaamaan nyt toimiaan, mutta seuraava valtuuston kokous saa purtavakseen monta uutta kokonaisuutta. Pääteiden risteyksen seudulle kootun, kymmenien hehtaarien yritysalueen tueksi Virrat on rakentamassa hyvin omintakeisia elinvoimaispaketteja.

– Tuon valtuustoon vauvatuen, joka on 4 000 euroa kahdeksalle vuodelle jaettuna. Virroilla kirjansa pitävälle korkeakouluopiskelijalle tarjoamme 400 euron tuen vuodessa. Virroille muuttava, uusi työntekijä perheineen saa vuokra-asunnon puoleen hintaan nykyisestä, halvasta vuokratasostamme. Haluamme näyttää, että Virroilla voi asua, Viitasaari luettelee.

– Lähes kaikissa yrityksissämme on pulaa työvoimasta. Yhteensä yli 65 hehtaarin kolmelle yritysalueelle yhtiöitä on muutama tullut, mutta haemme erityisesti kuljetuksia tarvitsevia aloja. Tontit ovat myynnissä huutokauppaportaalin kautta.

Näiden lisäksi Marttisen alueelle, valtatie 23:n varteen on haussa liikenneasema. Sen työnimenä on Laiva, josta Viitasaari kaavailee Virtain näyttävää maamerkkiä.

Nuorisokeskuksesta ja perinnekylästä tunnettu Marttisen saari kasvaa etelärannaltaan jopa veden päälle, sillä sinne on suunnitteilla kelluvia majoituksia. Iso-Tarjannevedelle, Herraskosken alapuolelle, on suunnitteilla pyöreiden laiturien reunoille ”veden mökkikylä” ja Virtain toinen venesatama laitureineen.

Jopa kaksi uutta hotellia on kaavoitusarkkitehti Ilmari Mattilan piirtämissä kuvissa, joten Marttisissa on suunnitelmat kokonaan rakennettuna yli 600 vuodepaikkaa matkailijoille.

Marttisen saari on Juha Viitasaaren toinen, iso kehittämiskohde. Hän osoittaa kohtaa, johon on tarkoitus rakennutta iso liikenneasema.

– Tietenkään emme unohda nykyistä laivarantaamme ravintola-alueineen, siellä on uimapaikkoja ja uudehko hyppytornikin kaupungin keskustassa. Laivarannasta alkaa kaupunkilaisten ja kävijöiden urheilukeskuksemme ja hyvinvointipuistomme - alue on helposti muutettavissa vaikka isoksi konserttipaikaksi. Marttisista on tarkoitus tehdä keidas matkailijoille, tulivatpa he veneellä tai autolla.

Virrat menetti viime vuonna peräti 200 asukasta. Syksyllä johtoon astunut Viitasaari joutui toteamaan vuoden vaihtuessa, että kaupungissa on enää noin 6 500 asukasta. Tarkasta taloudenpidosta huolimatta kaupungin osastot olivat alkaneet ”vuotaa”, verotulot putosivat ja miinusta tuli noin 1,2 miljoonaa euroa. Vaikka Virtain kirjanpidossa on vielä yli 16 miljoonaa ylijäämiä, suunta ei näytä hyvältä.

– Minun oli valittava, pidämmekö tiukan kurin ja sopeutamme menot väestön vähenemiseen vai haemmeko kehityskohteilla suunnan ylös. Töitä on asukkaille oltava monipuolisesti. Palvelut meillä ovat kunnossa. Ensi vuoden syksyllä valmistuvan yhtenäiskoulun lisäksi Vaskiveden koulu remontoidaan kuntoon, Viitasaari näkee.

– Virroilla on noin 2 000 vapaa-ajan asuntoa, komeita vesistöjä ja luontokohteita joka puolella. Kesäisin väkimäärä lähes kaksinkertaistuu, mökkiläiset tuovat paljon elinvoimaa.

Viitasaari itse on lähes mökkiläinen, sillä hän osti vaimonsa kanssa Toisveden rannalta remontoitavan talon. Jopa Perun Andien yli vaeltanut pariskunta on uuden äärellä, sillä kesällä perhe on saamassa esikoisensa. Pikkuinen muuttaa eniten isännän arkea, sillä metsästys Itä-Siperian laikan kanssa jäänee syksyllä vähiin.

Juha Viitasaari

Syntyi 21.7.1987 Kuortaneella

Asuu Virtain Toisvedellä

Ura: Ylioppilas Kuortaneen urheilulukiosta (kilpa-ampuja pistoolilla), filosofian maisteriksi 2014 Turussa (historia ja yhteiskuntaoppi), valtiotieteen maisteriksi 2015, opettajana vuoden Kuortaneella. Projektipäällikkö Seinäjoen ammattikorkeakoulussa, ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry:n asiantuntijana Helsingissä, Soinin kunnanjohtajaksi 2017, Virtain kaupunginjohtajaksi 2019.

Harrastaa: metsästystä (entinen kilpa-ampuja pistoolilla), vaeltamista Lapissa, talon kunnostamista.

Oho: Pitää katsauksen perjantaina 27.3. kello 17 koronan takia suorana lähetyksenä, voit katsoa sen kaupungin sivuilta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: