16-kerroksinen tornitalo Pirkkalan keskustaan - Pirkanmaa - Aamulehti

16-kerroksinen tornitalo nousee Pirkkalan keskustaan – Uusien asuntojen ja liiketilojen tieltä puretaan kunnanvirasto ja kerrostalo

Lujatalo oy ostaa kunnalta suuren osan korttelia noin 6,8 miljoonalla eurolla. Jos asia etenee suunnitellusti, vanhojen rakennusten purkaminen voisi alkaa vielä tänä vuonna. Purkamisten jälkeen rakennettaisiin ensimmäisenä korttelin maanalainen parkkihalli.

Havainnekuva Pirkkalan ydinkeskustan uudesta korttelista Suupantien ja Koulutien kulmassa. Korkein taloista olisi 16-kerroksinen.

3.5.2019 8:02

Aamulehti

Pirkkalan kuntakeskustan Naistenmatkan ytimessä kunnanviraston korttelissa alkaa tapahtua loppuvuodesta, jos suunnitelmat etenevät aiotusti. Silloin Lujatalo oy alkaisi purkaa aiemmin purkukuntoisiksi arvioituja kunnanvirastoa ja asuinkerrostaloa.

Pirkkalan kunnan ja Lujatalon on määrä allekirjoittaa viimeistään kesäkuun puoliväliin mennessä kauppakirja tonteista. Pirkkalan kunnanhallitus hyväksyi maanantaina suunnitelmat ja kauppakirjan tekstit esitetysti.

Lujatalo ostaa korttelista tontteja noin 6,8 miljoonalla eurolla. Summasta vähennetään sopimuksen mukaan rakennusten purkamisesta ja vesihuollon siirtokustannuksista aiheutuneet kustannukset, noin 1,1 miljoonaa euroa.

Aikomus kehittää korttelia on entuudestaan tuttu. Pirkkalan valtuusto päätti kuusi vuotta sitten, että kunnanviraston korttelia ryhdytään kehittämään. Nykyiset rakennukset päätettiin purkaa ja rakentaa tilalle yhdistelmärakennus.

Koteja ja liiketilaa

Lujatalon ehdotus "Käräjäkivet" voitti 2014 kilpailun kunnantalon tontista, mutta syksyllä 2016 suunnitelmat pantiin jäihin. Kunta jatkoi kaavoitusta omana työnään. Nyt valitun suunnitelman nimi on "Pirkan kivet" ja rakentaja edelleen Lujatalo. Tontinluovutuskilpailun jätti ehdotuksen neljä rakentajaa. Ehdotukset arvioitiin nimettöminä.

– Aiemmin hanketta suunniteltiin hieman eri fokuksella eli siinä olisi ollut sote-tiloja, kertoo pormestari Marko Jarva (kok.) Pirkkalan kunnasta.

Hän sanoo, että sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen viivästyminen oli yksi syy korttelin jäihin panemisessa.

Jarva kertoo, että asiassa on käyty aktiiviset neuvottelut tämän vuoden helmikuun jälkeen.

– Nyt puhutaan palveluiden ja asumisen korttelista. Katutaso ja joissain kohdissa toinen kerros ovat liiketilaa. Niiden päällä on asumista, Jarva kertoo.

Tontille aiotaan rakentaa 16-kerroksinen tornitalo, ja sen lisäksi viisi pääasiassa 6-kerroksista rakennusta.

Korttelin rakentaminen pitäisi aloittaa viimeistään vuoden 2020 loppuun mennessä pysäköintihallista, joka tulee maan alle.

Asuntojen rakentamisen vuoro olisi korttelissa viimeistään keväällä 2021.

Kulttuuritilaa?

Kunnalle jää kortteliin yksi tontti. Havainnekuvassa siihen on hahmoteltu kulttuuritila, mutta Jarva sanoo, että tontin käytöstä ei ole päätöstä eikä edes valmistelua.

– Kulttuurin liittyvää tilaa on aika paljon kysytty ja haluttu. Se saattaa olla yksi vaihtoehto, Jarva kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: