Päiväkodissa Kangasalla syttyi voimakas tulipalo aamulla: Syttymissyystä on jo epäily – Viereistenkään päiväkotien lapset eivät pääse vielä tiistaina päiväkotiinsa - Pirkanmaa - Aamulehti

Päiväkodissa Kangasalla syttyi voimakas tulipalo aamulla: Syttymissyystä on jo epäily – Viereistenkään päiväkotien lapset eivät pääse vielä tiistaina päiväkotiinsa

Kangasalla varhain maanantaiaamuna palamaan syttyneen päiväkodin syttymissyystä on alustava epäily. Tulipalo oli vaarassa tuhota koko rakennuksen ja sen toinen pääty kärsi pahoja palo- ja savuvahinkoja. Päiväkodin lapsille joudutaan etsimään uusi hoitopaikka ainakin loppukuuksi ja kesäkuuksi.

Pelastuslaitos sai hälytyksen paikalle kello 4.03.

13.5.2019 4:29 | Päivitetty 13.5.2019 8:30

Aamulehti

Kangasalan Tursolan Vainiometsäntiellä sijaitsevassa päiväkodissa syttyi tulipalo varhain maanantaiaamuna. Pelastuslaitos sai hälytyksen kohteeseen kello 04.03.

Pirkanmaan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Heikki Havukainen kertoo, että ilmoituksen palosta teki sivullinen, joka oli huomannut savun nousevan räystäiden alta.

Palo oli syttynyt rakennusten kerrosten välissä sijaitsevan rappukäytävän kohdalta ja levinnyt siitä välipohjan kautta edelleen ullakolle.

Havukainen kertoo, että ilmoittaja kuvasi hätäkeskukseen soittaessaan, että päiväkotirakennuksen piipusta ja räystäiden alta nousee sakeaa mustaa savua ja liekkejä.

– Eli palo on ollut jo hyvin pitkällä, Havukainen sanoo.

Hän toteaa olleen hyvin lähellä, että rakennus olisi roihahtanut täyteen liekkiin.

– Nämä vanhat puurakenteiset talot, joissa on purueristys, palavat helposti purkukuntoon.

Rakennuksessa ei ole automaattista paloilmoitinjärjestelmää eikä sprinklerijärjestelmää.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Syttymissyystä jo epäily

Pelastuslaitos sai rajattua palon rakennuksen pohjoispäätyyn. Hieman ennen puoli seitsemää aamulla rakennuksen sammutustöihin osallistui edelleen kymmenen pelastuslaitoksen yksikköä sekä noin 30 pelastajaa.

Päivystävä palomestari Havukainen kertoo Aamulehdelle kello 7.40, että rakennus on saatu pelastettua, joskin sen toinen pääty on kärsinyt pahoja palo- ja savuvahinkoja. Hän arvioi, että jälkiraivaustyöt jatkuvat noin kello 11 asti.

Palon syttymissyystä on jo alustava epäily. Havukainen arvioi, että tulipalo on lähtenyt rakennuksen ilmastointilaitteista.

– Syttymissyy selviää palonsyyn tutkinnan edetessä, mutta rakennuksen keskeltä se on alkanut.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Useat pelastuslaitoksen yksiköt ovat osallistuneet rakennuksen sammutustöihin.

Lapset siirtyvät muihin päiväkoteihin

Kangasalan varhaiskasvatuksesta on tiedotettu maanantaiaamuna vanhemmille, että lapset siirtyvät Vatialan, Suoraman ja Rikun päiväkoteihin sekä saman pihapiirin korttelikouluun ainakin maanantaipäivän ajaksi.

Kangasalan varhaiskasvatuksen johtaja Anni Aalto-Ropo kertoo, että palamaan syttyneessä rakennuksessa annetaan päivähoitoa noin 40 lapselle. Tulipalon syttyessä varhain aamulla paikalla ei vielä ollut yhtään lasta eikä henkilökuntaa. Ensimmäiset lapset olisivat tulleet hoitoon kuuden aikaan.

Palaneen päiväkotirakennuksen kanssa samassa pihapiirissä on kaksi muutakin päiväkotirakennusta ja niissä kaikkiaan seitsemän eri ikäisten lasten päivähoitoryhmää. Niiden kaikkien lapset siirretään maanantaipäiväksi muualle hoitoon, sillä tulipalosta leviää savua myös muihin rakennuksiin ja pelastuslaitoksen sammutuskalusto tukkii pihaa.

Aalto-Ropo ounasteli aiemmin maanantaiaamuna, että tulipalosta kärsineen päiväkotirakennuksen kanssa samassa pihapiirissä olevan kahden muun päiväkotiyksikön lapset pääsisivät jo tiistaina palaamaan takaisin omaan hoitopaikkaansa. Maanantaipäivän kuluessa kuitenkin varmistui, ettei tämä ole mahdollista.

– Tiistainakin kaikki lapset hoidetaan samoissa yksiköissä, joihin he menivät maanantaina. Savunhaju estää vielä palaamiseen omaan päiväkotiin.

Siihen, missä tuleen syttyneen päiväkotirakennuksen lapsia kevään ajan hoidetaan, Aalto-Ropo ei osaa vielä vastata.

– Yksi vaihtoehto on saada lapset korttelikouluun siihen lähelle. Näin palosta olisi vanhemmille mahdollisimman vähän vaivaa ja lapset saisivat jatkaa tutussa ympäristössä. Tätä asiaa pitää kuitenkin selvittää rehtorin kanssa, Aalto-Ropo kertoo maanantaina päivällä.

Hän sanoo, että vielä ei ole selvillä, kauanko tulipalosta kärsineen päiväkodin lapset joutuvat olemaan evakossa.

Tuntoja käydään läpi

Varhaiskasvatusjohtaja Anni Aalto-Ropo oli nukkumassa puoli viiden aikaan maanantaiaamuna, kun päiväkodin johtaja Marjo Tiilikka soitti hänelle ja kertoi tulipalosta.

– Totta kai tieto herätti ja pysäytti, mutta meillä oli hoppu alkaa organisoida tilannetta ja saada tieto palosta vanhemmille. Saman tien lähdimme selvittämään sitä, miten tämän päivän päivähoito järjestetään. Esimerkiksi ateriapalveluun on saatu tieto, että joissakin päivähoidon yksiköissä on tänään lapsia tavallista enemmän.

Aalto-Ropo katsoo, että tieto saatiin Päikky-mobiilisovelluksen ja viestisovelluksen kautta välitettyä nopeasti vanhemmille.

– Kunhan päästään asettumaan väliaikaisiin tiloihin, tulipalon herättämiä tuntoja käydään läpi lasten ja henkilökunnan kanssa, Aalto-Ropo sanoi maanantaiaamuna.

Tuleen syttynyt päiväkotirakennus on Aalto-Rovon mukaan yksi Kangasalan vanhimmista rakennuksista vuodelta 1927. Se on peruskorjattu vuonna 1998. Samaan pihapiiriin kuuluu yhteensä kolme päiväkotirakennusta. Lisäksi samassa miljöössä toimii korttelikoulu.

Kangasalan varhaiskasvatusjohtaja Auli Aalto-Ropo kertoo paloturvallisuusammattilaisten nyt tulipalon jälkeen nostaneen esiin palonsammutusjärjestelmät.

– Niitä nyt pohditaan. Vielä niitä ei ole päiväsaikaan toimivissa päiväkodeissa, vaan vasta vuoropäiväkodeissa.

Tämä on päivittyvä uutinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut