"Kaupunki on huippupaikalla" – Akaan uusi kaupunginjohtaja Antti Peltola näkee kaupungissa paljon mahdollisuuksia - Pirkanmaa - Aamulehti

"Kaupunki on huippupaikalla" – Akaan uusi kaupunginjohtaja Antti Peltola näkee kaupungissa paljon mahdollisuuksia, edeltäjän potkut eivät hätkäytä

Akaan uusi kaupunginjohtaja on 41-vuotias hallintotieteiden maisteri, Järvenpään hallinto- ja talousjohtaja Antti Peltola.

24.1.2019 15:25

Akaan uudeksi kaupunginjohtajaksi keskiviikkoiltana valittu Järvenpään hallinto- ja talousjohtaja Antti Peltola, 41, näkee uudella kotikaupungillaan olevan mahdollisuuksia, vaikka asukasmäärä on laskenut ja taloudessa riittää haasteita.

Kymmenen vuotta Järvenpään hallintoa ja taloutta luotsannut Peltola luonnehti valintaansa Akaaseen "mukavaksi yllätykseksi".

–Pirkanmaa on minulle tuttu, koska olen valmistunut hallintotieteiden maisteriksi Tampereen yliopistosta ja asunut vuosikausia kaupunkiseudulla.

Peltola sanoo hakeneensa Akaaseen ensisijaisesti ammatillisten haasteiden takia. Hän ehti toimia jonkin aikaa Järvenpään vt. kaupunginjohtajana ja jäi Karkkilan kaupunginjohtajahaussa varasijalle.

–Olen toiminut 14 vuotta erilaisissa kuntien johtotehtävissä ja kymmenvuotiskauden Järvenpäässä, joten nyt tuntui olevan sopiva hetki uusille haasteille.

Peltola näkee Akaan kaupungilla olevan haasteita alenevan väestökehityksen kääntämisessä, taloudessa ja muun muassa koulujen sisäilmaongelmissa, mutta määrätietoisella työllä tuloksia on mahdollisuus saada aikaiseksi.

"Veroruuvi on kiristetty jo äärimmilleen"

Akaa on Veronmaksajain keskusliiton tuoreen selvityksen mukaan 22,25 prosentin tuloverollaan Pirkanmaan ankarin verottaja. Keveintä verotus on 19,75 prosentin tuloveron Tampereella.

–Akaassa veroruuvi on kiristetty nyt äärimmilleen, joten talouden tasapainottamiseen on haettava muita keinoja. Verotulopohjaa tulisi jatkossa vahvistaa esimerkiksi elinvoimainvestoinneilla, ehdottaa uusi kaupunginjohtaja.

Peltola pitää isona haasteena myös muuttoliikkeen kääntämistä positiiviseksi. Väestömäärä on aleneva 16 800 asukkaan Akaassa.

Antti Peltola on toiminut kymmenen vuotta Järvenpään hallinto- ja talousjohtajana.

"Vahvuudet näkyville valtakunnan tasolla"

Huhtikuussa Akaan johdossa aloittava Peltola sanoo ensi töikseen paneutuvansa tarkemmin kaupungin tilanteeseen.

–Ensimmäiseksi on luotava tilannekuva. Akaa on joka tapauksessa aivan huippupaikalla rautatien ja valtatien varressa. Etäisyydet niin Turkuun kuin Tampereelle ovat kohtuulliset ja kaupungilla pitkät perinteet muun muassa saha- ja paperiteollisuudesta.

Akaan vahvuudet on Peltolan mielestä saatava näkyville aivan valtakunnan tasolla.

Edeltäjän potkut eivät hätkäytä

Tehtävästään erotettu Akaan entinen kaupunginjohtaja Aki Viitasaari on vienyt irtisanomisensa korkeimman hallinto-oikeuden ratkaistavaksi, mutta se ei Peltolaa hätkäytä.

–Tuollaisetkin asiat kuuluvat tähän työhön. Nyt on vain odotettava KHO:n ratkaisua ja tehtävä sen jälkeen johtopäätökset.

Antti Peltola pitää kaupunginjohtajan tehtävää sellaisena, että viranhaltijan on syytä olla ympäri vuorokauden tavoitettavissa ja fyysisesti läsnä. Tästä syystä hän aikoo asettua perheineen myös asumaan Akaaseen.

–Tehtävään asetettu viiden vuoden määräaikaisuus on nykyään normaali käytäntö kunnissa. Akaassa on mahdollisuuksia, joten se tuntuu riittävältä ajalta saada jotain aikaiseksikin uudessa kotikaupungissa, arvioi Antti Peltola.

Antti Peltola

Syntynyt Rovaniemellä 9.9.1977.

Perheessä avopuoliso ja kaksi lasta.

Kävi peruskoulun ja lukion Rovaniemellä.

Valmistui hallintotieteiden maisteriksi kunnallistalous pääaineenaan Tampereen yliopistosta vuonna 2002.

Työskennellyt Hartolan hallintojohtajana 2003–2005, Keravan talouspäällikkönä 2005–2009 ja vuodesta 2009 alkaen Järvenpään hallinto- ja talousjohtajana.

Harrastaa mailapelejä – lähinnä sulkapalloa ja tennistä. Innokas saunoja ja Suomen Saunaseuran jäsen.

Aloittaa Akaan kaupunginjohtajana huhtikuussa 2019.

Muuttaa perheensä kanssa asumaan Akaaseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: